5 tipov na zrýchlenie iPhonu

Dlhá podpora softvéru zaručuje, že ti iPhone bude slúžiť niekoľko rokov. Bohužiaľ sa s pribúdajúcimi rokmi spomalí aj to najvýkonnejšie zariadenie. Niekedy aktualizácia dočasne zníži výkon aj pri novom telefóne. Prinášame niekoľko tipov, ako prečistíš a nastavíš svoj iPhone, aby zase šliapal ako hodinky.

5 tipov na zrýchlenie iPhonu

Vymaž si históriu a cache dáta zo Safari

Počas používania prehliadača sa ti do telefónu ukladajú všemožné dáta, vrátane súborov cookies. Tá slúži na urýchlenie načítania webových stránok. Akonáhle sa ich uloží príliš, začnú telefón spomaľovať. Raz za čas ich premaž a uľav svojmu iPhonu.

V Nastaveniach choď do Safari a v možnostiach aplikácie klikni na modré tlačidlo Zmazať históriu a dáta stránok. Ak používaš iný prehliadač, táto možnosť bude priamo v predvoľbách pre danú aplikáciu.

Premaž operačnú pamäť telefónu

Ďalší jednoduchý trik, ktorý uľahčí tvojmu telefónu okamžite, je premazanie RAM. Najviac sa prejaví pri starších modeloch. Postup sa líši pri telefónoch podľa toho, či majú Touch ID alebo Face ID.

iPhone s Touch ID

U iPhonov s Touch ID stačí dlho podržať Power Button, ako keď ho vypínaš. Keď sa na obrazovke objaví výzva na vypnutie, dlho stlačte Home Button, kým sa neodomkne obrazovka. Touto procedúrou dôjde k vyčisteniu operačnej pamäte.

iPhone s Face ID

U novších modelov s Face ID, napr. pri iPhone 13 a iPhonu 13 Pro, je celý proces trošku zložitejší. Najprv musíš mať aktivovanú funkciu Assistive Touch. To vykonáš jednoducho v Nastavení > Sprístupnenie > Dotyk > AssistiveTouch a tu ho prepínačom aktivuješ. Potom prejdi späť do Nastavenia, kde zvoľ možnosť Vypnúť. Až sa ti na ploche zobrazí plávajúce tlačidlo s Home Buttonom, stlač ho a drž ho opäť tak dlho, kým sa ti neodomkne obrazovka. Teraz máš vyčistenú RAM.

Deaktivuj si automatické aktualizácie na pozadí

Aplikácie, ktoré máš na svojom iPhone, sa neustále aktualizujú hneď, ako sú pripojené k Wi-Fi. To ti zaručí, že pri každom otvorení aplikácie nájdeš aktuálny obsah bez dlhého načítania. Táto praktická funkcia ale spomaľuje celý telefón. Aktualizácia ľahko vypneš v Nastavení. Choď do položky Všeobecné a klikni na Aktualizácia na pozadí. Tu si buď funkciu vypni celkovo, alebo len pri vybraných aplikáciách.

Vypni si priehľadné prvky

Apple je majster dizajnu, a okrem ladných kriviek prístrojov pridal aj veľa skrášľovacích prvkov do grafického zobrazenia na telefóne. Jedným z nich je priehľadnosť, ktorá sa zobrazuje napr. v ovládacom a oznamovacom centre. Na pohľad je to pekná vychytávka, ale náročná na vykreslenie. Priehľadnosť si ľahko nastavíš v Nastavenia > Sprístupnenie > Displej a veľkosť textu. Tu si potom tlačidlom zapni funkciu Zníženie priehľadnosti.

Vypni si animácie a efekty

Podobne ako priehľadné prvky, tak fungovanie iPhonu sprevádzajú rôzne animácie a efekty. Dobre vyzerajú, ale celý systém spomaľujú, predovšetkým pri starších modeloch. Ak si ich chceš vypnúť, choď do Nastavenia > Sprístupnenie > Pohyb a tu pomocou tlačidla prepni na Obmedziť pohyb. Okrem toho môžeš tiež aktivovať alebo preferovať Prelínanie, čo tiež výrazne zrýchli celý systém.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.