Najlepšie bezplatné aplikácie pre Mac, ktoré vám pomôžu sústrediť sa pri práci z domu

Keď pracujete z domu, máte okolo seba plno vecí, ktoré môžu rozptyľovať vašu pozornosť. V kancelári alebo na pracovisku sú tiež rušivé prvky, tie domáce sú len trochu iné. Ak teda nie ste zvyknutí pracovať z domu každý deň, potrebujete sa rozptyľovanie pripraviť.

Pripravili sme preto pre vás zoznam aplikácií pre Mac, ktoré vám pomôžu predchádzať triešteniu pozornosti a sústrediť sa na prácu. Tieto aplikácie využívajú rôzne techniky a ich kombinácie, napríklad techniku pomodoro a Eisenhowerovu metódu.

Ak potrebujete pomoc pri prechode na home office, tieto aplikácie by vám mohli pomôcť.

Najlepšie aplikácie na koncentráciu pre Mac

Tu je zoznam aplikácií, o ktorých bude reč, viac-menej v náhodnom poradí.

1Focus: App & Website Blocker

Skvelým miestom, kde začať, keď sa potrebujete sústrediť na prácu, je 1Focus. Pomocou tohto nástroja môžete zablokovať aplikácie a webové stránky, ktoré pri práci odvádzajú vašu pozornosť.

  • Vytvorte si zoznam aplikácií a stránok, ktoré chcete blokovať.
  • Nastavte rozvrh hodín a minút, ktorý zablokuje rušivé prvky počas práce.
  • Začnite rýchle blokovanie s možnosťami ako jedna minúta, polhodina alebo hodina.

Kľúčom k úspešnému používaniu aplikácie 1Focus je 1. identifikovať stránky a aplikácie, ktoré vás rozptyľujú, a 2. po nastavení okno aplikácie zavrieť, aby ste neboli v pokušení ju vypnúť. Ak to so sústredením na prácu myslíte vážne, vyskúšajte 1Focus.

Focus Matrix - Task Manager

Aplikácia Focus Matrix využíva Eisenhowerovu metódu plánovania času a úloh (niekedy nazývanú aj technikou štyroch kvadrantov). Ide o metódu, kedy o priorite úloh rozhodujete na základe naliehavosti a dôležitosti, aby ste vedeli, na čo sa sústrediť najskôr.

  • Pridávajte a používajte poznámky, značky a termíny (vrátane celodenných), pripomienky, filtre, vyhľadávanie a schránku.
  • Udržujte si prehľad o svojich úlohách v klasickom zobrazení matice alebo v zozname a v prípade potreby si priblížte konkrétnu časť.
  • Pozrite si hlásenia o splnených úlohách podľa dátumu alebo časového rozmedzia, značky alebo sekcie, aby ste videli svoj pokrok a mohli si vytvoriť dobré pracovné postupy.

Focus Matrix je úžasný nástroj s množstvom ďalších funkcií, ktorý vám pomôže rozhodnúť sa, na čo sa zamerať a kedy. Tipy, ako túto metódu používať, a jej históriu nájdete na stránkach Eisenhower Matrix.

Focus To-Do: Pomodoro & Tasks

Focus To-Do je zoznam úloh a zároveň pomodoro minútky v jednom. Vytvorte si zoznam úloh a až budete pripravení sústrediť sa na jednu z nich, spustite minútky. Pracujte, kým neuplynie určený čas, dajte si päťminútovú prestávku a potom môžete pokračovať ďalšou úlohou v zozname.

  • Rýchlo pridávajte úlohy do kategórií Dnes, Zajtra, Budúce alebo Niekedy, aby ste ich okamžite roztriedili, alebo použite vlastný dátum.
  • Vytvárajte viaceré projekty so súvisiacimi úlohami.
  • Zobrazte hlásenia o úlohách podľa dátumu, časového rozmedzia, času projektu a pomodoro alebo grafov úloh.

Aby ste sa sústredili na aktuálnu úlohu a nie na zvyšok zoznamu, môžete nastaviť pomodoro minútky na celú obrazovku aplikácie. Tak budete vidieť len časovač s aktuálnou úlohou hore. Aplikácia Focus To-Do prináša to najlepšie z oboch metód – kombináciu pomodoro a zoznamu úloh.

Workflow Timer

Podobne ako Focus To-Do aj Workflow Timer umožňuje vytvoriť zoznam projektov s úlohami a nastaviť minútky pre prácu. Aplikácia ponúka jednoduché rozhranie, ktoré vám umožní zamerať sa na úlohy v zozname a nie na pekné farby alebo funkcie.

  • Nastavte si časovač na 25 minút sústredenej práce a potom si dajte dlhšiu 15-minútovú pauzu alebo si doprajte 5 minút na oddych.
  • Vytvárajte viaceré projekty a urobte si zoznam súvisiacich úloh.
  • Zobrazte dokončené i nedokončené úlohy pre každý projekt.

Časovač sa pekne zobrazí v hornej lište a po uplynutí času vyskočí hlásenie. Workflow Timer je skvelou kombináciou zoznamu úloh a časovača, vďaka ktorej sa budete môcť sústrediť na svoju prácu.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.