13″ MacBook Pro 2018 – naozaj Pro

Konečne k nám do redakcie dorazili nové MacBooky Pro. Hneď sme ich začali používať, aby sme otestovali, či budú naozaj také výkonné, ako Apple sľuboval. A nesklamali.

Apple v roku 2016 podnikol odvážny krok a radikálne zmenil produktový rad MacBookov Pro. Zmeny sa dočkal nielen dizajn, ale aj klávesnica (mechanizmus butterfly), počet a druh portov  a tiež klasický funkčný riadok, ktorý sa zmenil na Touch Bar.

Nebolo to síce nutné, pretože predchádzajúcim MacBookom Pro sa darilo dobre, vždy je však čo vylepšovať. Ako vždy v podobných prípadoch sa užívateľská základňa rozdelila do dvoch táborov: jedni si ich hneď zamilovali, druhí nadávali na nový smer, ktorým sa Apple vybral.

Kritické hlasy sa ozývali najmä v súvislosti s pomerom cena/výkon. USB-C porty, Touch Bar a nová klávesnica si tiež nezískali nekonečné zástupy priaznivcov. Pokiaľ ide o cenu, nie je dôvod na večné diskusie. Zariadenia od Applu nikdy neboli lacné, najmä nie v Európe, kde vstupujú do hry aj  daň z pridanej hodnoty a kolísanie menového kurzu. Naďalej platí zákon ponuky a dopytu: nikto nikoho nenúti si niečo kupovať. Pokiaľ produkt stojí za to, zákazníci si ho kúpia. Pokiaľ nie, Apple by mal prísť s novou stratégiou tvorby cien.

Kritika výkonu je o niečo rozumnejšia, osobne si však myslím, že problém tkvel skôr v pomenovaní zariadení. Aj keď základné Pro modely s Touch Barom neboli skutočne nadupané stroje, vyššie modely dosahovali veľmi slušný výkon. Boli tu však aj Pro modely bez Touch Baru, ktoré mali pomerne slabý setup v porovnaní s hardcore využitím, na ktoré boli určené. Boli tiež súčasťou radu Pro, viac by sa im ale hodil názov Pro MacBook.

Pokiaľ ide o životný štýl výhradne s USB-C, mnohí majú svoje výhrady. Na jednej strane ide o technológiu, ktorá je na míle vzdialená tomu, čo nahradila. Na druhej strane je pravda, že svet nie je na USB-C pripravený ani po dvoch rokoch, ktoré odvtedy uplynuli. Profesionálne využitie to do veľkej miery obmedzuje, keď sa však vybavíte pár adaptérmi, môžete žiť so svojím MacBookom Pro plnohodnotný a spokojný život.

Klávesnica butterfly je v podstate otázkou osobných preferencií. Osobne si myslím, že keď si na ňu človek raz zvykne, nechce už žiadnu inú. Chápem však, že niektorí ľudia si na ňu proste nezvyknú. O tom, že jej zvuk (alebo tón) sa môže zdať pri písaní zvláštny, ale dá sa naň ľahko zvyknúť, snáď ani písať netreba.

A aký je dôvod takého nezvyčajne dlhého úvodu? Po takmer dvoch dňoch intenzívneho testovania môžeme hrdo vyhlásiť, že s novou sériou dorazil MacBook Pro tam, kam mieril koncept vysnívaný na jeseň v roku 2016. Máme v rukách oveľa prepracovanejší MacBook, ktorý sa zbavil všetkých základných problémov a nerobí kompromisy – presne tak, ako si to Apple predstavoval pre dvoma rokmi.

Nasleduje podrobný test zameraný na všetky detaily, ktorým sa podľa nás dostalo najviac vylepšenia vzhľadom na aktuálny rad MacBookov Pro.

Výkon

Najnovšie modely ukrývajú zlepšenia najmä pod kapotou, v dizajne sa veľa nezmenilo. Okrem mriežok reproduktorov, ktoré sú pár milimetrov dlhšie sa od minuloročných MacBookov Pro ničím nelíšia. Vnútri je to však iný príbeh! Nové zariadenia obsahujú Intel procesory 8. generácie Coffee Lake, ktoré sú skutočne špičkovou technológiou. Nehovoriac o dvoch jadrách, ktoré boli pridané do menšieho i väčšieho modelu. Výsledkom je taký nárast výkonu, aký sme nevideli za posledných 7 rokov.

Apple sľúbil oproti minulému roku 70 % upgrade, podľa výsledkov Geekbench však v prípade 13-palcového modelu vzrástol výkon pri viacerých jadrách až o 80 %. Zariadenie, ktoré som testoval, malo „len“ 2.3 GHz i5 procesor a 8 GB LPDDR3 RAM. Aj to však stačilo na to, aby bol nárast výkonu skutočne citeľný v porovnaní s mojím MacBookom Pro z roku 2017 s 2.3 GHz procesorom.

Najvyššia konfigurácia 13-palcového modelu má 2.7 GHz, 4 jadrá, procesor Intel Core i7 8. generácie (s Turbo Boost až 3.8 GHz) a 16GB 2133 MHz LPDDR2, s čím hravo porazí základný 15-palcový model z minulého roka. Tu sú výsledky benchmarkov.

V tomto bode nemôžeme presť bez povšimnutia novú klíčiacu „aféru“ týkajúcu sa poklesu výkonu MacBookov Pro (najmä 15-palcových modelov s procesorom i9) z dôvodu prehriatia. Prítomnosť javu v angličtine nazývaného „thermal throttling“ nemožno popierať. Pri ľahšom zaťažení, ako v prípade môjho využitia, som ho nedokázal vyvolať. V zásade nejde o chybu Applu, ale o fyzikálne zákony, ktoré majú vplyv na všetky počítače bez rozdielu.

V našom aktuálnom bode technologického vývoja sa s tým musíme vyrovnať. Určite, použitie iných chladiacich systémov by mohlo problém vyriešiť, to by sme sa však museli vzdať nádherného dizajnu, ktorý robí z Applu to, čím je.

Klávesnica

Príchod 3. generácie klávesnice butterfly nie je dychberúcim upgradom, ale stojí za to. Pocitovo je navlas rovnaká ako predchádzajúca generácia – kratučký pohyb kláves, LED podsvietenie atď – pod kapotou sa ale udiali výrazné zmeny.

Apple pod klávesnicu vložil tenkú vrstvu silikónu. Z dokumentácie, ktorá unikla z interných zdrojov, je jasné, že hlavnou funkciou tejto vrstvy je brániť vniknutiu nečistôt – omrviniek, kávy, prachu – a predchádzať lepeniu klávesov. Vzhľadom na predchádzajúce problémy to bol veľmi dôležitý krok.

Vďaka nemu je tiež písanie tichšie. Najprv som si nebol istý, či si to len nepredstavujem, ale jeden deň používania ma presvedčil, že zvuk je dutejší a tichší. Silikónová vrstva chráni laptop pred priamym kontaktom s tekutinami a zvyšuje šance na prežitie v prípade nehody.

True Tone

Apple predstavil svoju novú technológiu displeja s názvom True Tone v roku 2016 spolu s 9,7-palcovým iPadom Pro. Odvtedy sa dostala do ďalších iPadov Pro, iPhonu 8, 8 Plus a iPhonu X a teraz do najnovších MacBookov Pro. Funguje to úplne rovnako ako v mobilných zariadeniach. Systém vylaďuje tóny displeja podľa okolia, aby obraz pôsobil čo najprirodzenejšie. V podstate ide o dynamický režim Night Shift so všetkými pozitívami i negatívami, ktoré k tomu patria. Nehovorím, že ide o zásadnú funkciu, ale je fajn ju mať aj na počítači.

Čip T2, Bluetooth 5.0

O výhodách čipu T2 sme už písali. Asi najpôsobivejšou funkciou, ktorá sem patrí, je hlasový príkaz „Hey Siri“, pokročilejšie nastavenia zabezpečenia sú však dôležité tiež.

Bluetooth 5.0 má tiež v zásobe niekoľko skvelých trikov, ktoré fungujú so zariadeniami používajúcimi tento štandard. Napríklad všetky audio zariadenia komunikujú cez Bluetooth Low Energy, čo je skvelé pre batériu. Najdôležitejšou novinkou Bluetooth 5.0 je ale funkcia Dual Audio.

Tá umožňuje vysielať ten istý audiosignál do dvoch rôznych zariadení naraz. Výhody netreba vysvetľovať. Vďaka tomuto štandardu je služba rýchlejšia, funguje s kratším časom odozvy a vo väčšom dosahu. Na toto sme naozaj čakali a sme veľmi radi, že okrem iPhonu 8, 8 Plus a iPhonu X podporujú teraz túto funkciu aj nové MacBooky Pro.

Čo zostáva rovnaké...

Popri žiarivých nových funkciách, ktoré Apple predstavil, zostali mnohé nezmenené. Jednou z nich je aj Touch Bar, s ktorým som sa bližšie zoznámil. Samozrejme, som ho vyskúšal už predtým, nemal som však možnosť používať ho dlhodobo. Po takmer dvoch dňoch používania ma celkom prekvapujú negatívne komentáre, ktoré sa človek hocikde dočíta.

Netvrdím, že naozaj stojí za peniaze navyše, tento OLED pásik však funguje dobre. Klávesnica vďaka nemu vyzerá modernejšie a mnohé užitočné funkcie sú ešte viac poruke. Myslím, že keby som ho začal používať na pokročilejšej úrovni, čoskoro by mi chýbal. Jediná vec, ktorá mi prekážala, bola, že som neustále stláčal ESC, pretože tam normálne mávam malíček. Som si však istý, že tohto zvyku by som sa vedel rýchlo zbaviť.

Pokiaľ ide o porty, nič sa nezmenilo, presne podľa očakávaní. Po dvoch rokoch používania už zrejme nič nezmení názor Applu na koniec čítačky SD karty, MagSafe alebo klasického USB adaptéra. Ten veľký šok je už dávno za nami, takže škoda rečí. Dôležité však je, že všetky štyri porty 13-palcového modelu teraz podporujú Thunderbolt 3, nielen dva z nich.

Zhrnutie

Na záver sa môžem len opakovať: tento upgrade priviedol produktový rad MacBookov Pro tam, kde má byť. Vďaka zvýšeniu výkonu sa dostal aj 13-palcový model do exkluzívnej ligy zariadení odporúčaných pre profesionálne využitie. Navyše je tu aj čip T2, displej True Tone a Bluetooth 5.0, ktoré majú veľký dopad na každodenné používanie.

Tretia generácia klávesnice butterfly je pekným príkladom toho, ako sa počiatočné problémy ako hlasitosť zvuku písania a lepenie klávesov dajú vyriešiť hladko a rýchlo.

Hlavné vlastnosti zostávajú nezmenené. Nedostali sme žiadne nové porty navyše a Touch Bar tiež zostáva rovnaký. Rovnako aj ceny zostávajú na tej istej úrovni. To je však veľmi príjemné prekvapenie, keď vezmeme do úvahy to, že nejde o obvyklý 10 % nárast výkonu. Apple mohol pri tejto príležitosti pokojne zvýšiť cenu, ale neurobil to. To bolo veľmi dobré rozhodnutie…

Celkovo som bol s novým MacBookom Pro, ktorý sa len zlepšil, veľmi spokojný. Dúfajme, že aj všetky ďalšie modely v budúcnosti budú také skvelé…

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.