Nové rozmiestnenie ikon v iOS 18

iOS 18 (zatiaľ Beta) prináša zásadné zmeny na domovskej obrazovke s novým dizajnom, ktorý umožňuje voľné usporiadanie ikon a widgetov. Poď sa pozrieť.

S príchodom iOS 18 Apple pre iPhony priniesol zásadné zmeny na Domovskej obrazovke, ktoré značne vylepšujú používateľský zážitok. Najvýraznejšou novinkou je prepracovaný dizajn, ktorý ponúka používateľom oveľa väčšie možnosti prispôsobenia a personalizácie ich zariadenia. Apple si uvedomil, že každý používateľ má iné preferencie a potreby, preto sa rozhodol poskytnúť väčšiu flexibilitu v tom, ako si môžu ľudia usporiadať svoje aplikácie a widgety. Jednou z najzaujímavejších zmien v iOS 18 je možnosť voľného usporiadania ikon a widgetov s medzerami medzi nimi. To znamená, že si teraz môžeš vytvárať vlastné rozloženie na Domovskej obrazovke, ktoré lepšie zodpovedá tvojim potrebám. Môžeš napríklad medzi aplikáciami vytvárať voľné priestory, čo ti umožní oddeliť jednotlivé skupiny aplikácií alebo zvýrazniť dôležité widgety. Tieto medzery môžu mať veľkosť jednej ikony, ale môžeš tiež vytvoriť celé prázdne rady alebo stĺpce, čo ti dáva väčšiu kontrolu nad tým, ako bude tvoja Domovská obrazovka vyzerať.

Ak sa pozrieme na predchádzajúcu verziu, iOS 17, nové aplikácie sa automaticky pridávali na prvé voľné miesto na Domovskej obrazovke a používatelia nemali možnosť ich voľne rozmiestniť. Všetky aplikácie a widgety boli pevne usporiadané podľa vopred danej mriežky, čo obmedzovalo kreativitu. S iOS 18 sa však tieto obmedzenia stávajú minulosťou. Nová verzia iOS ti umožňuje presne vybrať, kam umiestniš svoje aplikácie. Môžeš si teda napríklad umiestniť aplikáciu do stredu obrazovky, zatiaľ čo ostatné necháš v rohoch, alebo vytvoriť symetrické rady aplikácií hore a dole na stránke. Tento nový prístup ti umožňuje lepšie využiť priestor na Domovskej obrazovke a vytvoriť si prostredie, ktoré je nielen funkčné, ale aj esteticky príťažlivé.

Vďaka tomuto novému dizajnu môžeš na svojej Domovskej obrazovke vytvoriť rôzne rozloženia. Môžeš si napríklad umiestniť jednu ikonu aplikácie do stredu stránky, čo je ideálne pre minimalistov, alebo si vytvoriť stĺpec aplikácií, ktorý bude dominovať celej obrazovke. Ďalšou možnosťou je vytvoriť rad aplikácií hore aj dole na stránke, čím vznikne prázdny priestor v strede, kde môžeš umiestniť napríklad dôležitý widget alebo tapetu, ktorá sa ti páči.

Apple si kladie za cieľ umožniť používateľom, aby si mohli usporiadať svoje aplikácie a widgety tak, aby čo najlepšie zodpovedali ich osobným potrebám a štýlu. Či už ide o funkčnosť, alebo o estetiku, nový iOS 18 ti dáva do rúk nástroje, ako si vytvoriť Domovskú obrazovku presne podľa svojich predstáv.

Momentálne je iOS 18 k dispozícii vo verejnej beta verzii, takže ak si chceš tieto novinky vyskúšať, môžeš sa do beta programu zapojiť. Plná verzia iOS 18 sa očakáva na jeseň tohto roka.

Ak chceš využiť nové možnosti usporiadania ikon v iOS 18 a máš už testovaciu beta verziu nainštalovanú, postup je jednoduchý:

  • Dlhým podržaním prázdneho miesta na Domovskej obrazovke – tým sa dostaneš do režimu, kedy sa všetky ikony začnú triasť a môžeš ich presúvať.
  • Presuň ikony aplikácií na požadované pozície – v rámci neviditeľnej mriežky môžeš teraz aplikácie usporiadať tak, ako sa ti to páči.
  • Klikni na ,,Hotovo” – tým potvrdíš svoje zmeny a nové usporiadanie sa uloží.

Pozri si našu ponuku iPhonov