Nové verzie Final Cut Pro pre Mac aj iPad

Na Mac a iPad prichádzajú nové verzie aplikácie Final Cut Pro, poď sa pozrieť, čo prináša!

Apple vydal nové verzie aplikácie Final Cut Pro pre iPad 2 a Mac 10.8. Tieto aktualizácie ti premenia iPad na ešte výkonnejší produkčný nástroj a na Macu ti zlepšia organizáciu práce vďaka funkciám s podporou umelej inteligencie, čo ti zvýši efektivitu práce.

Final Cut Pro pre iPad 2 plne využíva potenciál nového iPadu Pro s ultra rýchlym čipom M4, ktorý ti umožní až 2x rýchlejšie renderovanie v porovnaní s čipom M1 a podporuje prehrávanie až 4x viac streamov ProRes RAW videa. Vďaka novej funkcii Live Multicam môžeš prepojiť až štyri kamery a sledovať zábery zo všetkých naraz. Ak používaš zároveň iPhone, môžeš pomocou novej aplikácie Final Cut Camera sledovať zábery z rôznych kamier z pohľadu režiséra a manuálne nastavovať svoje preferencie. Táto aplikácia podporuje Live Multicam a môžeš ju použiť aj samostatne na nahrávanie videa na iPhone a iPad, s možnosťou manuálneho nastavenia zaostrenia, rýchlosti uzávierky a citlivosti ISO.

Na prianie teraz Final Cut Pro pre iPad 2 podporuje externé projekty, čo ti zvýši flexibilitu práce s úložiskom pri väčších súboroch. Môžeš tak vytvárať alebo otvárať projekty na externom úložnom zariadení a šetriť interné úložisko. Nová verzia tiež prináša podporu Apple Pencil Pro, kde je ovládanie nástrojov Live Drawing vďaka novej funkcii prevalovania ešte presnejšie. Funkcia stlačenia ti umožní rýchle otvorenie palety štetcov a nastavení.

Final Cut Pro pre Mac 10.8 posúva tvoju prácu na vyššiu úroveň vďaka funkciám s umelou inteligenciou, ktoré prináša Neural Engine v čipe Apple. Nové funkcie ako Enhance Light and Color a Smooth Slo-Mo ti automaticky vylepšia farby videa a zabezpečia plynulé prechody snímok, čo ti umožní dosiahnuť vysoko kvalitné zábery. Nové nástroje na organizáciu práce ti zvýšia efektivitu v postprodukcii, vrátane možnosti pomenovania korekcií farieb a videoefektov, vyhľadávania klipov s chýbajúcimi médiami alebo efektmi a vylepšeného vyhľadávania textu na časovej osi.

Ak už Final Cut Pro používaš, môžeš si stiahnuť verziu pre iPad 2 a Mac 10.8 ako bezplatnú aktualizáciu. Ak nie, môžeš si Final Cut Pro pre iPad 2 zaobstarať v App Store za 129 Kč mesačne alebo 1290 Kč ročne a Final Cut Pro pre Mac 10.8 v Mac App Store za 7990 Kč.


Pozri aktuálnu ponuku iPadov