Apple predstavil nový iPhone 16 a iPhone 16 Pro!

Apple nedávno predstavil nové iPhone 16 a iPhone 16 Pro, ktoré prinášajú množstvo vylepšení a nových funkcií, ktoré zaujmú nielen technologických nadšencov, ale aj bežných užívateľov. Pokiaľ premýšľaš o upgrade alebo si chceš zaobstarať svoj prvý iPhone, tu je prehľad toho, čo nové modely ponúkajú.

iPhone 16 a iPhone 16 Plus: Výkon a praktickosť

Základné modely iPhone 16 a iPhone 16 Plus sú vybavené novým čipom A18, ktorý prináša nielen vyšší výkon, ale aj lepšiu energetickú účinnosť. To znamená, že zvládnu aj náročné aplikácie a hry, bez toho aby sa rýchlo vybíjali. K tomu prispieva aj väčšia batéria a optimalizácia v systéme iOS 18, vďaka čomu sa môžeš spoľahnúť na dlhšiu výdrž, než na čo si bol zvyknutý u predchádzajúcich modelov.

Zaujímavou novinkou je aj Ovládanie fotoaparátu, ktoré umožňuje rýchlo prepínať medzi rôznymi režimami fotenia a videa. Vďaka hardvérovému tlačidlu, ktoré podporuje dotykové gestá, je ovládanie fotoaparátu rýchle a intuitívne. Fotografovať môžeš s novým 48MP Fusion fotoaparátom, ktorý ponúka možnosť 2× priblíženia, takže máš prakticky dva objektívy v jednom. Navyše, vďaka ultraširokouhlému fotoaparátu môžeš robiť skvelé makro zábery. Nové fotografické štýly ti umožnia doladiť fotky podľa svojho vkusu.

Dizajn iPhonov 16 a 16 Plus zostáva elegantný, pričom sú k dispozícii v piatich farbách: čiernej, bielej, ružovej, modrozelenej a ultramarínovej. Telefóny sú odolné proti vode a prachu, majú pevnú konštrukciu s keramickým štítom na displeji, ktorý je dvakrát pevnejší ako sklo na akomkoľvek inom smartfóne. Vnútorné usporiadanie bolo prepracované pre lepší odvod tepla a jednoduchšiu servisovateľnosť.

iPhone 16 Pro a Pro Max: Maximálny výkon a inovácie

Pre tých, ktorí hľadajú to najlepšie z najlepšieho, sú tu iPhone 16 Pro a Pro Max. Tieto modely sú vybavené výkonnejším čipom A18 Pro, ktorý prináša až o 20 % rýchlejšiu grafiku a najvyšší výkon medzi smartfónmi. 6,3-palcový displej u iPhone 16 Pro a 6,9-palcový u Pro Max sú najväčšie displeje, aké kedy iPhone mal, a vďaka najtenším rámikom pôsobia moderne a elegantne.

Jedným z hlavných lákadiel je nový 48MP Fusion fotoaparát s rýchlejším quad-pixelovým snímačom, ktorý zvláda natáčať 4K video v Dolby Vision pri 120 fps. To je najvyššia kombinácia rozlíšenia a snímkovej frekvencie na iPhone, čo ti umožní zachytiť úžasné momenty v najvyššej kvalite. Navyše, má teleobjektív s 5× priblížením, a tak sa dostaneš bližšie k akcii bez kompromisov v kvalite obrazu.



Okrem špičkovej fotosústavy má iPhone 16 Pro vylepšené zvukové funkcie vďaka štyrom novým mikrofónom štúdiovej kvality. Zvuk je nahrávaný s priestorovým efektom, ktorý si môžeš vychutnať pri prehrávaní cez AirPods, Apple Vision Pro alebo iné priestorové zvukové sústavy.

Apple Intelligence: Chytrejšie a osobnejšie zážitky

Všetky nové modely sú stavané pre Apple Intelligence, čo je systém osobnej inteligencie, ktorý sa učí z tvojho kontextu a ponúka funkcie, ktoré ti uľahčia každodenný život. Či už ide o prepisovanie textov, rozpoznávanie objektov na fotkách alebo automatické zhrňovanie oznámení, Apple Intelligence sa snaží byť čo najviac nápomocná, bez toho aby ohrozila tvoje súkromie.

Systém je navyše hlboko prepojený so Siri, ktorá je teraz prirodzenejšia a lepšie rozumie kontextu. Siri teraz vie odpovedať na otázky ohľadom funkcií iPhonu, prechádzať medzi hlasovou a textovou komunikáciou a dokonca čerpať z obsahu obrazovky, aby ti pomohla rýchlejšie riešiť úlohy.

Bezpečnosť a konektivita na ďalšej úrovni

Apple tiež vylepšil bezpečnostné funkcie. Všetky modely podporujú núdzovú SOS správu cez satelit, takže sa môžeš pripojiť k satelitu a posielať textové správy, aj keď si mimo dosahu mobilnej siete. V iOS 18 je novo možnosť zdieľať živé video s dispečermi záchranných zložiek, čo môže byť kľúčové v krízových situáciách.

Navyše, iPhone 16 a 16 Pro podporujú komunikáciu cez satelitné siete, čo prináša možnosť zostať v kontakte aj na miestach, kde bežný signál zlyháva. To znamená, že už nikdy nebudeš musieť riešiť problémy s pripojením, nech si kdekoľvek.

Kedy a kde zohnať nový iPhone?

Nové modely iPhone 16 a iPhone 16 Pro budú k dispozícii v štyroch farebných prevedeniach, vrátane čiernej, prírodnej, bielej a púštneho titánu pre modely Pro. Predobjednávky začínajú 13. septembra a do bežného predaja sa telefóny dostanú 20. septembra. Ak hľadáš špičkový telefón s najlepšími technológiami na trhu, nový iPhone 16 je presne to, čo potrebuješ!


Ponuka všetkých iPhonov 16