5 krokov, pomocou ktorých zrychlíš svoj MacBook

Pokiaľ vlastníš MacBook, môžeš si byť istý, že máš k dispozícii jeden z najvýkonnejších a najspoľahlivejších notebookov. Rovnako ako akýkoľvek iný počítač, môže aj tento rýchly stroj časom spomaľovať. Čo môžeš urobiť pre to, aby zase nabehol na plné obrátky sa dozvieš v tomto článku.

Odstráň zbytočné aplikácie a súbory

Ak sa MacBook spomalil, prvý krok, ktorý by si mal urobiť, je odstrániť aplikácie a súbory, ktoré už nepoužívaš. Nepotrebné aplikácie môžu zaberať cenné miesto na disku a spomaľovať počítač. Preto sa oplatí pravidelne prechádzať súbory a mazať nepotrebné. Tiež odporúčame odstrániť vybrané, vopred nainštalované aplikácie, ktoré nevyužiješ.


Vypni nepotrebné aplikácie

Ak chcete maximalizovať výkon počítača, odporúčame zavrieť aplikácie, ktoré preťažujú systém a využívajú príliš veľa zdrojov. Časom totiž môže dochádzať k zasekávaniu systému a prílišnému zaťaženiu procesora, pamäte a ďalších komponentov, čo môže ovplyvniť celkový výkon MacBooku.

V takom prípade môžeš aplikáciu vypnúť ručne, aby nedochádzalo k jej spusteniu na pozadí. Pokiaľ chceš vidieť všetky aktívne aplikácie, klikni na ikonu lupy v pravej časti horného menu a do vyhľadávacieho poľa napíš „Monitor aktivity“. Potom klikni na CPU a vyhľadaj časť s nápisom „% CPU“, ktorá ukazuje najviac využívané aplikácie. Vyber aplikácie s najvyššími nárokmi na výkon a klikni na krížik, aby došlo k ich definitívnemu vypnutiu.


Aktualizuj operačný systém macOS

Ďalší krok, ktorý môžeš urobiť, je aktualizovanie operačného systému. Apple pravidelne vydáva aktualizácie, ktoré môžu opravovať chyby a zlepšovať výkon. Preto sa oplatí mať macOS vždy aktualizovaný.

V predvolenom nastavení by mali byť zapnuté automatické aktualizácie, pokiaľ to tak nie je, prejdi do Nastavenia systému a tu zvoľ Všeobecné. Na pravej strane uvidíš možnosť Aktualizácia softvéru – stačí už len kliknúť na Informácie a potvrdiť Automatické aktualizácie.




Zváž upgrade hardvéru

Ak si vykonal všetky vyššie uvedené kroky a tvoj MacBook stále nefunguje tak, ako by mal, môžeš zvážiť upgrade hardvéru. Napríklad pridanie viacerých RAM alebo výmena staršieho disku za SSD môže výrazne zlepšiť výkon počítača.

Nové diely pre Apple zariadenia však nie sú lacnou záležitosťou. Dobre si rozmysli, či je teda upgrade nevyhnutný. Pokiaľ sa rozhodneš pre zvýšenie výkonu, vyhľadaj autorizovaný servis s Apple technikou, kde budeš mať záruku dobre odvedenej práce bez ohľadu na to, či tam prinesieš MacBook Pro alebo MacBook Air.


Používaj čistiace aplikácie

Ak sa ti MacBook zdá stále pomalý, môžeš skúsiť použiť čistiace aplikácie. Existuje mnoho rôznych programov, ktoré ti pomôžu odstrániť nepotrebné súbory a udržať počítač čistejší. Čo stojí za vyskúšanie?



Môžeme odporučiť napríklad CCleaner, OnyX či AppCleaner. Ich ovládanie zvládne každý. Stačí pár kliknutí a efektívne odstrániš nadbytočný softvér z MacBooku a uvoľníš miesto na disku.

Porovnanie MacBookov


Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.