5 mýtov o nabíjaní iPhonu, ktorým by si nemal veriť

Technologické spoločnosti sa predbiehajú v súťaži o najrýchlejšie nabitý telefón. Každý nový smartfón je na plnej kapacite batérie ešte rýchlejšie ako predchádzajúci model. Je to ale správne? Kvalita nabitia je však podstatnejší faktor. Podobných mýtov okolo batérií koluje celá kopa. Poďme to uviesť na pravú mieru. Zároveň sa dozvieš užitočné tipy, ako udržať svoju batériu v čo najlepšej kondícii.

1. mýtus: Rýchle nabíjanie je škodlivé

Existujú názory, že rýchle nabíjanie ničí batériu a znižuje jej životnosť. Faktom je, že čím väčší nabíjací výkon do telefónu pustíš, tým viac sa zahrieva a teplo negatívne ovplyvňuje funkčnosť batérie. Dobrou správou je, že prehrievaniu môžeš sám zabrániť.

Počas nabíjania iPhone nepreťažuj hraním hier náročných na výkon. Tiež nie je dobré vystavovať telefón priamemu slnečnému svetlu. Skrátka sa vyvaruj zbytočnému prehrievaniu a urobíš prvý krok k dobre fungujúcej batérii.

2. mýtus: Nabíjanie cez nos škodí batérii

Tento mýtus vznikol kvôli obavám z možného prebitia telefónu a koluje dodnes. To však nie je jednoducho možné, pretože elektrický prúd a napätie sa do plne nabitej batérie nedostanú.

Pokojne svoj iPhone nabíjaj počas spánku. Akonáhle je batéria na 100% energie, nabíjanie sa vypne, poprípade si berie iba toľko energie, koľko potrebuje na udržanie svojho stavu.

3. mýtus: iPhone úplne vybi

Kedy dať telefón do nabíjačky? Na takúto otázku nemožno jednoznačne odpovedať. Pokiaľ ti však niekto tvrdí, nech necháš telefón úplne vybiť, nemá pravdu. Také tvrdenie platilo pri prvých batériách, v dnešnej dobe je už úplne mimo.

Tento mýtus je spojený s pamäťovým efektom, čo je ďalšia prekonaná vec. Moderná batéria nestráca svojou kapacitou, ako to bolo u nikel-kadminových zdrojov.

Dokonca je situácia úplne opačná. Naopak sa neboj dobíjať telefón priebežne, pokojne niekoľkokrát počas dňa po kratších cykloch. Na podobnom princípe funguje bezdrôtová nabíjačka MagSafe, ktorá sa prispôsobuje aktuálnym podmienkam pre optimálne doplnenie energie. Naviac bezdrôtovo nabíjaný iPhone len položíš na podložku a nemusíš riešiť káble.

4. mýtus: Vypni Bluetooth a Wi-Fi

Nabíjačka nikde a ty potrebuješ funkčný telefón aj s pár percentami batérie. Ak telefón hrozí skorým vybitím, vypni Bluetooth a Wi-Fi. Toto klasické odporúčanie ale nemá dnes opodstatnenie.

Ak máš tieto funkcie zapnuté, ale nevyužívaš ich, buď v pokoji. Telefón ich uspí, aby mu zbytočne neuberali z batérie. Ich odber energie je úplne zanedbateľný.

5. mýtus: Batéria vydrží len niekoľko mesiacov

Životnosť batérií je meraná v nabíjacích cykloch. Roky, mesiace, ani dni nie sú relevantné. Ako vyzerá jeden nabíjací cyklus? Využitie celých 100 %.

Pokiaľ jeden deň využiješ 75% batérie a večer ju nabiješ na 100%, znamená to, že batéria neprešla celým cyklom. Do toho jej zostáva 25 %. Po ďalšom nabití do plnej kapacity, bude jeden cyklus kompletný.

iPhony majú životnosť 400 až 500 nabíjacích cyklov, než batéria klesne na 80% jej plnej kapacity. Takéto opotrebenie je bežné a nevyhne sa mu žiadny telefón. Záleží len na tebe, ako veľmi iPhone využívate. Avšak výmena batérie za novú nie je žiadny problém.

Aké mýty o nabíjaní poznáte vy?

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.