Ako Apple zmenil náš svet: Revolučné počítače II.

Bez Applu a jeho inovatívnych zariadení by osobné počítače dnes neboli tým, čím sú.

Predchádzajúcu kapitolu histórie počítačov od Applu sme skončili v roku 1993 s modelom Macintosh TV.

iMac (1998)

iMac sa rýchlo stal najpredávanejším osobným počítačom v USA z troch dôvodov. Bol samostatnou jednotkou, ktorá sa dala ľahko používať a nebolo ju treba zložito nastavovať. Mal držadlo, ktoré uľahčovalo prenos, žiadne káble, ktoré obvykle spájajú počítač a monitor. To všetko viedlo k veľkej popularite iMacu medzi užívateľmi bez hĺbkovej znalosti počítačov. Tretinu iMacov predaných počas prvého roka si kúpili zákazníci, pre ktorých to bol prvý počítač.

iMac bol vizuálne príťažlivý, najmä v porovnaní s béžovými počítačmi, ktoré dominovali trhu. Vezmite si napríklad Bondi blue iMac s kruhovou myšou a priesvitným telom, ktoré vám umožní nahliadnuť dovnútra. O necelý rok nasledovala druhá generácia, ktorá priniesla päť jasných, cukríkových farieb.

Písmeno „i“ v názve odkazovalo na internet, iMac bol jedným z prvých počítačov, ktoré ponúkali ľahký a rýchly prístup na internet, stačilo dvakrát kliknúť. Vďaka dvom portom USB predstavoval iMac tiež významný míľnik v histórii štandardu USB. Od jeho vydania sa počet predaných USB periférií prudko zvýšil.

Všetky spomínané dôvody prispeli k tomu, že tento krásny Mac sa skvele predával. Týždeň po uvedení nových iMacov na trh Apple oznámil, že posledné štvrťročné výnosy sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšili trojnásobne.

Power Mac G4 Cube (2000)

Power Mac G4 môžeme nazvať dizajnovou hviezdou, ale obchodným fiaskom. Tento krásny minimalistický počítač nájdete v Múzeu moderného umenia v New Yorku, ale navzdory úžasnému dizajnu od legendárneho Jonyho Iva sa nestal bestsellerom.

Power Mac G4 bol viac ako ktorýkoľvek iný model Jobsovým dieťaťom, inšpiroval sa totiž počítačom NeXTcube, ktorý vyrábala Jobsova firma NeXT Computers. V roku 1996 Apple odkúpil firmu a Cube nasledoval o štyri roky neskôr. Telo počítača bolo vyrobené z akrylového „skla“ a vo vnútri sa skrýval skvelý hardvér. Tým sa ale výpočet výhod končí, pretože najväčším problémom Cube bola absencia ventilátora. Prehriatie viedlo k problémom a zlyhaniam pri náročnejších výpočtoch a dokonca aj k poškodeniu akrylového tela počítača.

Preto väčšina zákazníkov uprednostňovala Power Mac G4 (populárnu „lampu“) s tradičným riešením ventilácie. Rok po uvedení na trh Apple oznámil, že tento model prestane vyrábať.

iMac G4 (2002)

Tento model nemožno prehliadnuť, pretože patrí k tým najkrajším a opäť sa veľmi líši od predchádzajúcich modelov.

iMac G4 dostal prezývku „lampa“ alebo „slnečnica“ kvôli svojmu vzhľadu. LCD monitor bol namontovaný na plne nastaviteľné rameno z nehrdzavejúcej ocele, ktoré pripomínalo stolovú lampu a ponúkalo ergonomické umiestnenie panela. Jej základňou bola plastová pologuľa, na ktorej bol umiestnený celý hardvér. Apple dal zbohom priesvitnému plastu a pri iMacu sa rozhodol pre elegantný biely povrch.

Dizajn počítača sa podobá kreslenej postavičke Luxo Jr. z animovaného filmu Pixar, pričom Pixar je ďalšou spoločnosťou úzko spätou s Jobsom. Užívatelia a recenzenti hodnotili iMac G4 pozitívne aj napriek vyššej cene.

iMac G5 (2004)

Tento veľmi úspešný model Macu sa predával v státisícoch kusov. Bol kompletne prepracovaný a od predchádzajúceho iMacu G4 sa veľmi líšil. Všetka elektronika počítača bola umiestnená za širokouhlým LCD, takže na prvý pohľad to bol iba hrubší LCD monitor.

Tento dizajn tiež obsahoval hliníkovú „nohu“, ktorá dodnes slúži ako stojan a držiak pre telo počítača. Išlo o prvý kompaktný počítač typu all-in-one. Tento model tiež využíval vyspelý chladiaci systém riadený operačným systémom, vďaka čomu bol iMac pri nízkom záťažení CPU veľmi tichý.

V roku 2005 boli do iMacu G5 zabudované ďalšie nové technológie. Senzor okolitého svetla automaticky zvyšoval alebo znižoval jas LCD podľa osvetlenia prostredia. Ďalšie vylepšenia spočívali v integrácii webovej kamery iSight do rámu displeja a pripojení WiFi Airport Extreme (802.11g) a Gigabit Ethernet.

MacBook Pro (2006)

Na konferencii vývojárov WWDC 6. júna 2005 Jobs oznámil, že Apple začne v roku 2006 vyrábať Macy s procesormi Intel. 10. januára 2006 sa nový MacBook Pro a iMac stali prvými počítačmi Applu s procesorom Intel Core Duo. Macbook Pro je high-end model v rámci rodiny MacBookov a je dostupný v 13 a 15-palcovej verzii. MacBook Pro bol vyrobený z jedného kusu hliníka, s tenším displejom a trackpadom, ktorého povrch bol jedným veľkým klikateľným tlačidlom.

Zmena kurzu (2007)

Počas prezentácie na veľtrhu Macworld Expo Jobs oznámil, že spoločnosť Apple Computer, Inc. bude premenovaná na „Apple Inc.“. Dôvodom zmeny názvu bola zmena stratégie, spoločnosť presunula ťažisko svojho záujmu z počítačov na spotrebnú elektroniku.

MacBook Air (2008)

Posledným v našom prehľade najdôležitejších osobných počítačov od Applu je model, ktorý zmenil svet počítačov hneď v niekoľkých oblastiach: od technológie, cez dizajn až po životný štýl. Rozhliadnite sa v ktorejkoľvek kaviarni a uvidíte aspoň jeden MacBook Air (tento text je tiež napísaný na MacBooku Air). Tento revolučný model je tak prenosný, že nevyžaduje špeciálnu nemotornú tašku, vojde sa do väčšej kabelky. Steve Jobs predstavil nový MacBook Air na MacWorld 15. januára 2008 ako prvý Mac v kategórii kompaktných počítačov, ultrabookov. MacBook Air bol propagovaný ako „najtenší notebook na svete“. Aj keď je naozaj malý, má podsvietenú klávesnicu v plnej veľkosti. MacBook Air bol tiež prelomový z hľadiska použitých materiálov a ich dopadom na životné prostredie. Ponúka rýchle úložisko SSD a je prvou generáciou Macov bez optickej jednotky CD alebo DVD.