Ako Apple zmenil náš svet: Revolučné zariadenia

Apple vytvoril prvé, najlepšie a najfarebnejšie osobné počítače na svete. Zmenil ale aj ďalšie oblasti digitálneho sveta, od tlačiarni až po telefóny. Poďme sa spolu pozrieť na niektoré zo zariadení, ktoré boli pre modernú spoločnosť zásadné.

Prvá domáca tlačiareň

LaserWriter bola prvá laserová tlačiareň, ktorá bola na rozdiel od konkurenčných modelov vhodná na domáce použitie. So softvérom PageMaker znamenala začiatok nového priemyslu DTP (Desktop Publishing).

Tlačiareň LaserWriter sa dokonale hodila aj na použitie vo firmách vďaka možnosti pripojenia k počítačovej sieti pomocou protokolov LocalTalk a AppleTalk. Tieto protokoly umožňovali zdieľanie tlačiarne až medzi 30 Macmi naraz. Čím bola táto tlačiareň jedinečná? Dokázala tlačiť predtým nepredstaviteľné množstvo písiem, veľkostí textu a dokonca aj obrázky.

Prvý osobný digitálny fotoaparát

QuickTake 100 bol časopisom Times v roku 2010 nazvaný prvým osobným digitálnym fotoaparátom a figuroval aj v zozname „100 najdôležitejších zariadení od roku 1923“.
Digitálny fotoaparát QuickTake 100 bol jedným z produktov, ktoré Apple nenavrhol sám, samotný fotoaparát bol vytvorený spoločnosťou Kodak.

Maximálne rozlíšenie bolo 640 x 480, do fotoaparátu sa pri tomto rozlíšení zmestilo len 8 fotografií. Mal zabudovaný blesk, ale žiaden zoom alebo zaostrovanie. Fotky sa dali stiahnuť do Macintosha pomocou sériového káblu a nedali sa vymazať. Fotoaparát bol vytvorený v dobe, kedy v Appli nebol Jobs. Po svojom návrate na pozíciu dočasného generálneho riaditeľa projekt okamžite ukončil, rovnako ako všetko, čo sa netýkalo počítačov…

Walkman pre 21. storočie

V roku 2001 Apple predstavil iPod, ktorý znamenal zásadný zlom v digitálnom hudobnom priemysle. iPod bol vyvinutý v rekordne krátkom čase ako tajný projekt – od myšlienky po realizáciu neuplynul ani rok. V porovnaní s MP3 prehrávačmi na trhu bol iPod oveľa menší, ľahší, lacnejší a mal oveľa väčšiu kapacitu. Ponúkal intuitívne ovládanie pomocou skvele navrhnutého revolučného posúvacieho kolečka.

FireWire umožnil sťahovať hudbu do iPodu 30-krát rýchlejšie ako bežné USB, pričom zariadenie aj nabíjal. Preniesť tisíc skladieb z počítača do iPodu pomocou iTunes trvalo menej než 10 minút! Na iných MP3 prehrávačoch to bolo 5 hodín.

Prvý iPod mal kapacitu 5 GB, čo znamenalo mať vo vrecku 1000 piesní. iPod navyše fungoval aj ako prenosný externý disk.

Na rozdiel od iných prehrávačov, kde bolo treba nabíjať baterku každé dve hodiny, iPod mohol prehrávať hudbu až 10 hodín.

iPod sa stal najpredávanejším MP3 prehrávačom s 63 % podielom na trhu v USA. Od októbra 2001 do apríla 2007 sa predalo 100 miliónov kusov.

Znovuobjavený telefón

iPhone zmenil svet komunikácie, stal sa symbolom technologického pokroku a zároveň hlavným znakom úspechu Applu. Pravdepodobne neexistuje lepší symbol začiatku 21. storočia ako iPhone. Neuveriteľných 270 000 iPhonov sa predalo počas prvých 30 hodín po uvedení na trh.

iPhone vznikol v rámci tajného projektu s názvom „Purple“, ktorého cieľom pôvodne bolo navrhnúť tablet. Keď si ale Steve Jobs uvedomil nesmierny potenciál dotykovej obrazovky, rozhodol sa ju použiť pre mobilný telefón.

V roku 2007 predávali dotykové telefóny značky Nokia a Sony Ericsson, tieto zariadenia však mali jeden veľký problém – na jemnejšie ovládanie bol potrebný stylus. iPhone bol prvým mobilným telefónom so skutočne dotykovou 3,5-palcovou obrazovkou a operačným systémom prispôsobeným pre dotykové ovládanie.

iPhone si získal obdiv verejnosti svojím návykovo pohodlným ovládaním a rýchlym a stabilným operačným systémom. Použitý hardvér bol v roku 20007 vysoko nad priemerom.

Úplne prvý tablet – iPad

Už v roku 1983 uviedol Steve Jobs v jednom zo svojich prejavov, že cieľ Applu je jednoduchý. Chcel vytvoriť úžasný počítač o veľkosti knihy, ktorý si budeme môcť vziať všade so sebou bez otravných káblov a ktorý sa naučíme ovládať za 20 minút. iPad predstavený Jobsom v roku 2010 tento cieľ dokonale spĺňa. V prvej generácii bez fotoaparátu ide v podstate o zväčšený iPhone. Po prvýkrát sa podarilo technológiu natoľko zmenšiť, aby sa dal vytvoriť hybrid telefónu a počítača, ktorý dokáže ovládať aj 3-ročné dieťa a ktorý sa stáva komunikačným nástrojom pre staršiu generáciu.

Prvý tablet od Applu bol jednoznačne technologickým i predajným úspechom, v prvý deň sa predalo 300 000 kusov. Sklo pokrývajúce LCD displej bolo odolné voči otlačeniu prstov a poškrabaniu. iPad v sebe niesol aj niekoľko nových technológií a senzorov ako napríklad snímač okolitého svetla a trojosový akcelerometer a gyroskop.

Výdrž batérie bola až 10 hodín prehrávania videa, 140 hodín hudby alebo 30 dní v pohotovostnom režime. A ako vždy, Apple začal trend – v roku 2011 začali tablety vyrábať aj ostatní.
V roku 2019 získal iPad vlastný operačný systém iPadOS, do tej doby používal iOS, ktorý beží aj na iPhone. iPady dnes do veľkej miery dokážu nahradiť laptopy vďaka podobným funkciám, ľahkosti používania, dlhej výdrži batérie a cenovej dostupnosti.

Aké zariadenie od Applu podľa vás najviac zmenilo naše storočie?