Ako efektívnejšie používať funkciu Nerušiť

Povedzme, že sústredene pracujete a nechcete, aby vás rušili hlásenia vášho iPhonu. Čo urobíte? Áno, zapnete funkciu Nerušiť. To však neznamená, že musíte zabudnúť na úplne všetky hovory a hlásenia.

Funkcia Nerušiť je ideálnym spôsobom, ako stíšiť prichádzajúce hovory a hlásenia, keď to práve potrebujete. S príchodom iOS 12 však poskytuje ešte viac možností, ako stíšenie prispôsobiť vlastným potrebám.

Problém spočíva v tom, že váš iPhone zostáva stíšený len vtedy, keď je zamknutý. Zariadenie nezvoní ani nevibruje, keď vám príde správa alebo hlásenie, hovory sú stíšené. O hláseniach budete informovaní až vtedy, keď zariadenie odomknete.

Pokiaľ však telefón aktívne používate, hovory aj hlásenia sa budú zobrazovať na displeji, nehovoriac o sprievodných zvukoch a vibrovaní. Ak chcete napríklad počas cestovania napísať dlhší e-mail, môže to byť celkom rušivé. Namiesto sústredenia sa na písanie nakoniec hľadíte na komentáre pod svojím najnovším postom na Instagrame.

Našťastie teraz máte možnosť uniknúť zo sveta médií tam, kde vás nejakú dobu nikto nenájde, ak nebudete sami chcieť. Stačí, aby ste si trochu upravili a prispôsobili nastavenia funkcie Nerušiť. Ak chcete zo svojho života na čas odstrániť všetky hlásenia:

  • Otvorte Nastavenia.
  • Prejdite dole na ikonku mesiaca a vyberte položku Nerušiť.
  • V časti Stíšiť vyberte možnosť Vždy.

Takto sa hlásenia nebudú zobrazovať ani vtedy, keď telefón používate. Ak si chcete túto funkciu prispôsobiť presne na mieru, môžete si vybrať z viacerých možností v menu Nerušiť v časti Telefón. Povoliť hovory od:

  • Všetkých – takto vypnete len hlásenia, ale povolíte prichádzajúce hovory od každého.
  • Nikoho – úplné stiahnutie sa do ústrania: váš iPhone nebude zobrazovať žiadne prichádzajúce hovory, len na ikonke aplikácie Telefón sa zobrazí malý odznak hovoru.
  • Obľúbených – povolí prichádzajúce hovory od vašich obľúbených kontaktov.

Vo svojich kontaktoch si môžete dokonca vytvoriť rôzne skupiny, ktoré si potom môžete vybrať v menu Nerušiť. (Skvelé je, že ich nemusíte pridávať medzi obľúbené). Ak je prepínač Opakovaných hovorov zapnutý, bez ohľadu na to, kto volá, ak zavolá do 3 minút znova, nebude hovor stíšený. 

Skutočná vychytávka je potom využitie polohy na ovládanie funkcie Nerušiť. Potiahnite prstom po displeji a vyvolajte Ovládacie centrum. Stlačte a podržte pomocou 3D Touch/Haptic Touch ikonku režimu Nerušiť a vyberte možnosť Kým neodídem z tohto miesta. Vďaka sledovaniu vašej polohy sa stíšenie automaticky vypne, keď napríklad odídete z práce.