Ako merať variabilitu srdcovej frekvencie s vašimi Apple Watch?

Vo watchOS 4 boli zahrnuté mnohé nové merania srdcovej frekvencie, jedným z nich je jej variabilita. Ukážeme vám, čo to je, ako všetky merania nastaviť a ako sledovať svoje výsledky.

Čo je HRV a na čo je dobrá? Odpoveď je v Harvard’s Health Publication:

„Variabilita srdcovej frekvencie (HRV) je jednoducho mierou variácie v čase medzi každým pulzom srdca. Táto zmena je riadená primitívnou časťou nervového systému, nazývanou autonómny nervový systém (ANS). Funguje bez ohľadu na našu túžbu a okrem iného reguluje aj našu srdcovú frekvenciu, krvný tlak, dýchanie a trávenie. ANS je rozdelená na dve veľké zložky, sympatický a parasympatický nervový systém, tiež známy ako mechanizmus boja alebo úteku či relaxačná odpoveď.

Mozog neustále spracúva informácie v oblasti nazývanej hypotalamus. Hypotalamus prostredníctvom ANS vysiela signály do zvyšku tela buď na stimuláciu, alebo uvoľnenie rôznych funkcií. Odpovedá nielen na noc nekvalitného spánku alebo na náročnú interakciu s vaším šéfom, ale aj na vzrušujúce správy, ktoré vás zaujali, alebo na lahodné zdravé jedlo, ktoré ste mali na obed. Naše telo zvláda všetky druhy podnetov a život pokračuje ďalej. Avšak, ak čelíme pretrvávajúcim podnetom, ako je stres, zlý spánok, nezdravá strava, dysfunkčné vzťahy, izolácia alebo samota a nedostatok cvičenia, táto rovnováha môže byť narušená a vaša odpoveď boja alebo úteku sa môže rozbehnúť naplno.“ Vieme už, že meranie HRV je skutočne užitočné, teraz musíme zistiť, kde nájsť tieto podrobnosti a ako meranie nastaviť.

Meranie sa vykonáva automaticky, tieto čísla počíta tzv. metóda SDNN – štandardná odchýlka normálnych RR intervalov. Môžete však systém nastaviť tak, aby meral okamžité hodnoty kedykoľvek pomocou aplikácie Breath, pretože systém spravidla automaticky robí výpočty HRV počas meditácie. Výsledky nemôžete sledovať vo vašich Watch, budete potrebovať váš iPhone:

  • Otvorte aplikáciu Zdravie.
  • Vyberte záložku Zdravotné dáta.
  • Vyberte možnosť Srdce.
  • Prejdite nadol na spodnú stranu stránky a vyhľadajte menu Variabilita srdcovej frekvencie.
  • Tu nájdete pekné a podrobné štatistiky o výsledkoch.

Nezabudnite, že čím väčšia je variabilita, tým je vaše srdce zdravšie. Mierna variabilita môže predpovedať rôzne ochorenia. Poznámka: Táto funkcia funguje iba od Apple Watch Series 1 s minimom watchOS 4.