Ako na čistenie iPhonu – a ako rozhodne nie!

iPhone si denne prikladáme k tvári, k ústam a neustále sa ho dotýkame a pritom dispej – a nielen ten – je dokonalým miestom pre množenie baktérií. V súčasnom období plnom infekcií máme pre vás niekoľko tipov, ako svoj telefón udržiavať v čistote.

Čo na čistenie NEPOUŽÍVAŤ

Sprej na čistenie okien

Ako už názov naznačuje, tento sprej je ideálny na umývanie okien, sklenených povrchov a zrkadiel. Prečo nie je dobrý nápad čistiť ním aj iPhone? Najmä preto, že čistiace roztoky na sklo obsahujú agresívne chemikálie, ktoré by mohli poškodiť rôzne vrstvy displeja. Jednou z vrstiev je oleofóbny náter, ktorý odpudzuje mastnotu a škvrny. Tento náter sa opotrebováva aj bežným používaním a čistenie chemickými látkami proces ešte urýchli.

Papierové utierky

Papierové utierky sú v kombinácii s čistiacim prostriedkom na okná smrteľnou zbraňou. Utierky však displeju nesvedčia, ani keď nie sú v ničom namočené. Aj keď vyzerajú mäkko, papier môže displej poškriabať, nehovoriac o čiastočkách prachu zachytených medzi displejom a papierom počas drhnutia.

Odličovač a alkoholové roztoky

Hrubé vrstvy mejkapu nielenže nevyzerajú dobre, neocení ich ani váš telefón, keď si ho priložíte k tvári a uchu. To, že ste našli ideálny odličovač pre svoju pleť, ešte neznamená, že ho môžete použiť aj na svoj iPhone. Najmä pre obsah alkoholu, ktorý podobne ako pri sprejoch na okná môže poškodiť oleofóbne a hydrofóbne vrstvy displeja. Takže nielen odličovače, ale všetky roztoky s obsahom alkoholu majú pri čistení iPhonu ČERVENÚ.

Stlačený vzduch

To asi nemusíme vysvetľovať. Stlačený vzduch môže výrazne poškodiť konektory a vstupy, ako sú mikrofón, reproduktory, konektory a tlačidlá, a fotoaparát tiež. Na nevhodnosť jeho použitia upozorňuje aj Apple na svojej stránke podpory.

Vlhčené utierky

Vyzerá to ako dobrý nápad, ale nie je. Práve naopak, pretože vlhčené obrúsky obsahujú alkohol a okrem neho ešte vodu a drobné vlákna, ktoré sa môžu prilepiť na displej, do rohov a konektorov.

Pod tečúcou vodou

Aj keď najnovšie modely iPhonu sú do istej miery odolné voči vode, rozhodne sa neodporúča umývať ich pod tečúcou vodou a už vôbec nie mydlom alebo prostriedkom na umývanie riadu. Voda neumyje všetky odtlačky a baktérie a nabíjanie sa neodporúča, kým nie sú všetky porty úplne suché.

Možno sa pýtate, či existuje nakoniec niečo čím možno iPhone dôkladne a bezpečne vyčistiť? Samozrejme!

Čo na čistenie POUŽÍVAŤ

Leukoplast

Znie to síce divne, ale funguje to. Nemusí to byť nutne leukoplast, ale stačí niečo s lepivou vrstvou. Bude sa vám hodiť, ak sa váš telefón rýchlo zašpiní alebo je na ňom piesok, ktorý sa nedá len tak odfúknuť. Aj najjemnejšie utieranie by milióny čiastočiek šúchalo po povrchu a tak ho mohlo poškriabať. Jemné poklepkávanie leukoplastom alebo lepkami ale spoľahlivo odstráni všetky drobné čiastočky.

Utierky z mikrovlákna

Bez debát tá najlepšia voľba. Displeje našich zariadení sú plné odtlačkov prstov a handričky z mikrovlákna sú na odstránenie mastnoty ideálne. Treba si však dobre vybrať, väčšina z nich len rozmaže škvrny.

S uvedením Pro Display XDR na trh predstavil Apple aj čiernu utierku špeciálne vyvinutú pre sklo s nanotextúrou tohto highendového displeja. Je to zďaleka najlepší materiál, aký bol kedy na čistenie displejov vyvinutý.