Ako naplno využívať aplikáciu Preview na Macu

Preview pre Mac je ako švajčiarsky nožík – na prvý pohľad pôsobí ako klasický prehliadač obrázkov, keď sa mu však prizriete bližšie, objavíte neuveriteľné množstvo praktických funkcií. Poznáte tie najužitočnejšie triky?

Preview je nenápadná aplikácia, ktorá si ľahko poradí s prácou poltucta samostatných aplikácií. Pokiaľ ste ju doteraz používali len na prezeranie PDF súborov, je možno načase posunúť sa na novú úroveň a začať Preview používať ako profesionál. Tu nájdete tie najužitočnejšie tipy, ako Preview využívať na maximum.

1. Otvorte a konvertujte množstvo rôznych formátov

Preview podporuje neuveriteľné množstvo formátov súborov. Okrem tých najbežnejších, ako sú JPEG, PNG, RAW, PDF alebo TIFF, môžete pomocou Preview otvoriť aj súbory Photoshop a Illustrator alebo prezentácie PowerPoint. Keď už je súbor otvorený, môžete ho jednoducho konvertovať na iný formát tak, že kliknete na Súbor > Exportovať. Objaví sa pop-up menu formátov, kde si vyberiete typ súboru. Ak nevidíte želaný formát, podržte pri kliknutí na pop-up menu kláves Option, aby sa zobrazili aj špeciálne a staršie formáty.

2. Robte zmeny vo veľkom

V Preview je ľahké pracovať naraz s viacerými súbormi. Oceníte to napríklad, keď potrebujete konvertovať alebo zmeniť veľkosť väčšieho počtu obrazových súborov. Je to veľmi jednoduché: Vo Finderi vyberte všetky želané fotky a otvorte ich v jednom okne Preview. Potom kliknite na náhľad jednej z fotiek a stlačte Command +A, aby ste vybrali všetky ostatné. Následne pokračujte podľa toho, čo chcete urobiť. Ak chcete všetky naraz konvertovať na iný formát, kliknite na Súbor > Exportovať vybrané obrázky. V pop-up okne kliknite na Možnosti v ľavom dolnom rohu a vyberte si želaný formát. (Nezabúdajte, že naraz môžete konvertovať len súbory rovnakého formátu). Ak chcete zmeniť veľkosť vybraných obrázkov, otvorte Nástroje > Upraviť veľkosť. Dané parametre si uspôsobte podľa potreby.

3. Vyplňujte formuláre

Vypĺňanie PDF formulárov je v Preview veľmi jednoduché. Dokonca aj keď PDF, ktoré potrebujete vyplniť, nie je naformátované ako formulár, aplikácia je dostatočne inteligentná na to, aby rozpoznala prázdne miesta. Keď rozozná prázdne pole, kliknite naň a automaticky sa objaví textové pole. Napíšte svoje odpovede, a keď ste hotoví, formulár uložte (kliknutím na Súbor > Exportovať). PDF súbor môžete zavrieť a znovu otvoriť neskôr, aby ste mohli pokračovať vo vypĺňaní.

4. Anotujte, zvýraznite a pridávajte poznámky k obrázkom a PDF súborom

Okrem toho, že zvládne všetky základne úkony úpravy fotografií, Preview môžete používať aj na poznámkovanie obrázkov alebo PDF súborov. Ponúka všetky možnosti nástroja Značky: kreslenie, písanie, pridávanie tvarov, lupy a podpisu. Môže sa to hodiť napríklad prípade, že potrebujete opoznámkovať snímky obrazovky webstránky, komentovať grafické návrhy alebo vypichnúť niektorú časť obrázku alebo textu. Stačí kliknúť na ikonku Značiek v pravom hornom rohu a objavia sa všetky nástroje na písanie a kreslenie. Farby, tvary aj fotky si môžete prispôsobiť na mieru svojim potrebám.

5. Exportujte jednotlivé zábery z GIF súborov

Toto je jedna z najmenej známych funkcií Preview – vlastne to ani nie je funkcia. Podobne ako sa PDF zobrazuje s jednotlivými stránkami, GIF súbory sa zobrazia ako zoznam jednotlivých obrázkov. A rovnako ako v PDF, aj tu si môžete vybrať jednu zo stránok v ľavom bočnom pruhu a exportovať jeden záber ako PNG alebo JPEG súbor. Stačí kliknúť na Súbor > Exportovať. Tento jednoduchý trik vám umožní vytiahnuť dôležité zábery z GIF súboru na pár kliknutí.

6. Odstráňte pozadie obrázku

Podobne ako Photoshop, Preview má nástroj na výber pola (tlačidlo Instant Alpha), ktorý vám umožní rýchlo vybrať časť obrázku. Ak je pozadie rovnakej farby, môžete ho ľahko vybrať a odstrániť. Kliknite na nástroj Značky v pravom hornom rohu a objaví sa panel nástrojov. Vyberte Instant Alph (vyzerá ako čarovná palička) a potom kliknite a potiahnite kurzor po tej časti obrázka, kde je jednotné pozadie. Preview označí vybranú oblasť a všetky priľahlé pixle s rovnakou farbou. Potom stlačte kláves Delete, aby ste výber vymazali. Ak váš aktuálny form.

7. Chráňte PDF súbor heslom

Potrebujete odoslať dôverný dokument? Preview ponúka veľmi jednoduchý a pohodlný spôsob ako dokumenty zabezpečiť heslom. Pri exportovaní súboru ako PDF kliknite na tlačidlo Zobraziť detaily v ľavom dolnom rohu pop-up okna. Začiarknite možnosť Šifrovať a zadajte heslo. Po overení hesla kliknite na Uložiť. A je to. Ktokoľvek bude chcieť otvoriť tento PDF súbor, bude musieť zadať heslo.  

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.