Ako obísť limit 150 MB v App Store

Nedajú sa vám cez dátové pripojenie stiahnuť z App Storu aplikácie väčšie ako 150 MB? Problém nie je na vašej strane. Ukážeme vám, ako tento prastarý limit obísť.

Existuje odveké pravidlo, ktoré Sir Jonathan Ive a jeho ďalší kamaráti v Appli udržiavajú pri živote. Nikto nevie, odkiaľ sa vzalo, nikto nepochybuje o tom, že je zbytočné, ale Apple, ktorý sa rád drží tradícií, ho nezrušil: z App Storu si cez mobilné dáta nemôžete stiahnuť dátový balík väčší ako 150 MB. 

Sú veci, ktoré skrátka nepochopíme. Pred 5 rokmi to bolo skutočne užitočné obmedzenie. Pokiaľ užívatelia náhodou zabudli prejsť z mobilných dát na Wi-Fi, účet na konci mesiaca mohol narásť do poriadnej výšky vďaka poplatkom za mobilné dáta.

Vtedy sa tiež dalo nastaviť, aby sa cez mobilné dáta nesťahovalo nič. Apple vtedy obmedzil sťahovanie cez mobilné dáta na 100 MB, vďaka čomu ste si mohli napríklad stiahnuť aplikáciu Facebook, ale žiadnu väčšiu hru.

Limit sa minulý rok zvýšil na 150 MB, čo znamená, že Apple naň nezabudol, ale ho z neznámych dôvodov zachoval. Zaujímavé však je, že systém vás nechá tento limit prekročiť o 10 až 20 MB, nevedno prečo.

Dnes má však väčšina zariadení obrovské dátové balíky alebo neobmedzený dátový paušál. Tak prečo by sme si nemohli cez mobilné dáta sťahovať aplikácie?

Našťastie je tu riešenie, ako tento limit obísť. Začnite cez mobilné dáta sťahovať nejakú veľkú aplikáciu. App Store vás upozorní na to, aby ste sa pripojili na Wi-Fi, ak chcete v sťahovaní pokračovať. Vtedy sa download začne, ale zastaví na 0 %. Ikonka aplikácie sa objaví na domovskej obrazovke.

A zostane tam tak, až kým sa nepripojíte na stabilnú Wi-Fi sieť alebo ju odstránite. Môžete však limit obísť zmenou dátumu v iOS. Stačí spraviť nasledujúce kroky:

  1. Otvorte Nastavenia.
  2. Klepnite na Všeobecné.
  3. Prejdite do menu Dátum a čas.
  4. Vypnite možnosť Nastaviť automaticky.

A je to! Aplikácie, ktorých sťahovanie cez mobilné dáta bolo zamietnuté, sa začnú sťahovať. Až sťahovanie skončí, môžete znovu zapnúť automatické nastavenie času a dátumu.