Ako písať poznámky priamo do prílohy e-mailu v iOS

Vedeli ste, že na svojom iPhone a iPade môžete anotovať e-mailové prílohy priamo v aplikácii Mail? Pridajte kresby, anotácie, efekt lupy alebo digitálny podpis jednoducho a rýchlo vďaka integrovanej funkcii Značky.

„Obraz povie viac ako tisíc slov“, a v digitálnom prostredí to platí dvojnásobne. Vždy je jednoduchšie niečo vyjadriť fotkou alebo obrazom, než sa to snažiť popísať slovami, najmä pokiaľ ide o e-maily a prílohy na iPhone.

Čo sú Značky?

Funkcia Značky je súčasťou mobilného operačného systému už od verzie iOS 9, ale v rámci iOS 12 bola rozšírená o viaceré nové možnosti. Napriek tomu, že je neuveriteľne praktická a užitočná, používa ju len málo ľudí, pretože ju buď nepoznajú, alebo nevedia, kde ju hľadať. Značky umožňujú rýchle a ľahké kreslenie a písanie do obrazových súborov alebo PDF súborov, ktoré dostanete ako prílohu v apke Mail. Zíde sa vám, pokiaľ chcete poukázať alebo vypichnúť určité detaily, zvýrazniť niektorú časť fotky alebo pridať komentár, než súbor odošlete naspäť. Okrem aplikácie Mail môžete Značky použiť aj v Správach, Fotkách alebo Poznámkach.

Ako používať Značky?

Prílohu, ktorú dostanete v aplikácii Mail, či už je to snímka obrazovky, fotka alebo PDF, môžete anotovať priamo v apke.

Je to jednoduché:

  1. Otvorte e-mailovú správu s prílohou, ktorú chcete anotovať.
  2. Klepnite na fotku alebo PDF súbor.
  3. Potom klepnite na ikonku Značiek v pravom hornom rohu.
  4. Otvorí sa rozhranie Značiek, kde si môžete vybrať z viacerých nástrojov na kreslenie a poznámkovanie.

Kreslenie, písanie, pridávanie tvarov

Po otvorení rozhrania Značiek si vyberte z editovacích nástrojov ako sú pero, zvýrazňovač alebo ceruzka, vyberte farbu a môžete začať kresliť alebo písať. Ak chcete zmeniť hrúbku čiary alebo priehľadnosť farby, klepnite znova na ten istý nástroj. Vyberte si zo šiestich základných farieb alebo klepnite na dúhové koleso pre výber ďalších odtieňov.

Okrem nástrojov kreslenia nájdete na spodnej lište rozhrania značiek aj gumu na vymazanie nechcených kresieb a nástroj laso, ktorým môžete kresby posúvať. Stačí keď označíte prvky potiahnutím okolo nich, nadvihnite prst a potom potiahnite výber na nové miesto.

Ak chcete pridať tvar ako kruh, šípku alebo bublinu, klepnite na tlačidlo „+“ vpravo dole. Tu nájdete aj ďalšie nástroje. Vyberte želaný tvar a zmeňte jeho veľkosť, tvar alebo umiestnenie tak, že potiahnete modré body na ňom. Pomocou možnosti „Text“ pridáte vlastnú poznámku alebo vyberte „Podpis“ a podpíšte sa digitálne. Nástroj Lupa prináša nový spôsob ako zvýrazniť určitú časť fotky alebo dokumentu tým, že ju zväčší.

Hotovo a odoslať

Keď ste s anotáciou prílohy hotoví, klepnite na tlačidlo „Hotovo“ vľavo hore. Môžete si vybrať, či chcete vytvoriť novú správu alebo poslať odpoveď, prípadne zahodiť zmeny, ktoré ste v prílohe urobili. Anotovaný súbor sa automaticky pripojí k e-mailu a vy môžete  napísať odpoveď. Keď budete hotoví, stlačte len Odoslať a je to, vaša opoznámkovaná príloha je na ceste k adresátovi.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.