Ako rozumieť prehľadom Času pred obrazovkou na Macu

Ak ste si na Macu nastavili Čas pred obrazovkou či už pre seba, alebo pre svoje dieťa, pravdepodobne ste využili limity aplikácií, naplánované časy odpočinku, obmedzenia obsahu alebo všetky tri možnosti spolu. Ďalšou skvelou súčasťou funkcie Čas pred obrazovkou sú prehľady.

Ak chcete presne vidieť, aký dlhý čas vaše dieťa strávilo používaním aplikácie alebo koľkokrát ste počítač použili, môžu byť tieto interaktívne prehľady skutočne užitočné. A pomôžu vám urobiť na základe toho, čo sa dozviete, potrebné úpravy alebo zmeny.

Prejdime si teraz postupne všetky typy prehľadov Času pred obrazovkou na Macu, aby ste sa mohli rozhodnúť, či je potrebné vykonať zmeny alebo či nastavenia a obmedzenia, ktoré ste vytvorili, dobre fungujú.

Prehľady funkcie Čas pred obrazovkou

V súčasnosti sú v rámci funkcie Čas pred obrazovkou na Macu tri užitočné prehľady. Prejdeme si každý z nich, ale ak chcete preskočiť na konkrétny prehľad, tu je zhrnutie.

  • Používanie aplikácií
  • Hlásenia
  • Frekvencia používania

Ak chcete zobraziť jednotlivé prehľady, postupujte podľa týchto krokov, aby ste k nim získali prístup. Otvorte Systémové nastavenia z Docku alebo kliknutím na ikonu Apple > Systémové nastavenia. Potom vyberte položku Čas pred obrazovkou. Ak používate rodinné zdieľanie a chcete vidieť údaje o konkrétnej osobe, vyberte užívateľa z rozbaľovacieho zoznamu vľavo hore. Ak chcete skontrolovať prehľady svojho dieťaťa a nepoužívate rodinné zdieľanie, musíte sa prihlásiť do účtu dieťaťa a tam otvoriť Čas pred obrazovkou.

Prehľad používania aplikácií

Prehľad používania aplikácií je pravdepodobne jedným z najdôležitejších v rámci Času pred obrazovkou. Ukazuje vám, ktoré aplikácie ste používali, ako dlho, v ktoré dni a v aké časy. Tento prehľad je teda skutočne pôsobivou zbierkou informácií o používaní aplikácií. Vľavo kliknite na položku Aplikácie a vpravo sa zobrazia všetky údaje.

Zobrazenie grafu

V hornej časti okna je pekný stĺpcový graf znázorňujúci aktivitu v aplikáciách. Môžete zobraziť údaje za aktuálny alebo iný deň, alebo sa rozhodnúť pre týždenný prehľad.

Horný graf v tomto zobrazení zobrazuje aktivitu za týždeň a ten, ktorý je pod ním, rozdeľuje týždeň na časy za deň. Ak teda kliknete na tlačidlo P ako pondelok v hornom grafe, spodný graf sa otvorí a zobrazí časy tohto dňa.

Pri pohľade na náš príklad v pondelok vidíte, že počítač sme najviac používali medzi 7.00 a 15.00 hod. A priamo pod týmto grafom vidíte, že aplikácie, ktoré sme použili, spadajú do kategórií Sociálne siete, Produktivita a Kreativita. Okrem toho môžete tiež vidieť presný počet hodín a minút, ktoré sme strávili v aplikáciách v každej z týchto kategórií.

Údaje grafu

Teraz, keď chápeme, ako grafy fungujú a zobrazujú údaje, je čas sa prejsť k praktickým veciam. V dolnej časti okna nájdete podrobnosti o aplikácii. Kliknutím na Apky alebo Kategórie zobrazíte konkrétne údaje o aplikácii. V našom príklade vyššie sme sa zamerali na všetky aplikácie a všetky kategórie. Čo však v prípade, že vás zaujímajú len údaje o určitej aplikácii alebo kategórii?

Ak kliknete na položku Apky, môžete vybrať konkrétnu aplikáciu v zozname a zobraziť jej používanie v grafoch v hornej časti. Pri pohľade na snímky obrazovky nižšie vidíte, že sme začali používať aplikáciu Správy okolo 8.00 hod. a aplikáciu Hudba okolo poludnia.

Podobne to funguje, keď kliknete na položku Kategórie v dolnej časti. Tu vidíte, že aplikácie z kategórie produktivity sme používali v podstate celý deň, ale kreatívne aplikácie sme používali len doobeda.

Podrobnosti o aplikácii

Spolu s používaním aplikácií a kategórií v dolnej časti k zobrazeniu grafov v hornej časti môžete tiež zobraziť podrobnosti a ďalšie údaje.

Najprv si všimnete stĺpce Čas a limity pre Apky aj Kategórie. Je to vynikajúci spôsob, ako presne zistiť, koľko času trávite v konkrétnej aplikácii alebo kategórii a či sú stanovené limity.

Keď presuniete kurzor na určitú aplikáciu alebo kategóriu, zobrazí sa zelená ikona s presýpacími hodinami. Ak kliknete na toto užitočné tlačidlo, otvorí sa obrazovka limitov pre apku. Ak máte pocit, že aplikácii alebo kategórii venujete príliš veľa času, kliknite na presýpacie hodiny a nastavte limit.

Ďalšie informácie, ktoré môžete získať, sú kategória, veková kategória a podrobnosti vývojára pre každú aplikáciu (nie všetky aplikácie budú mať všetky tri údaje). V dolnej časti kliknite na položku Apky, umiestnite kurzor na aplikáciu a keď uvidíte ikonu informácie, kliknite na ňu.

Interaktívny prehľad o používaní aplikácií vám poskytuje jasný obraz a niekoľko skvelých podrobnosti, ktoré vám umožňujú zistiť, čo a kedy vy alebo vaše dieťa používate.

Prehľad hlásení

Ďalší prehľad, ktorý si môžete pozrieť, sú Hlásenia. Stačí naň kliknúť v ľavom stĺpci. Zobrazuje hlásenia, ktoré ste dostali, kedy ste ich dostali a od akých aplikácií. Grafy pre hlásenia fungujú rovnako ako pre používanie aplikácií. Vyberte dátum alebo týždeň a z grafov vyčítate aktivitu hlásení.

V dolnej časti uvidíte, ktoré aplikácie vám poslali hlásenia a koľkokrát v rámci zobrazeného časového úseku.

Frekvencia používania

Posledný prehľad, ktorý máte k dispozícii, hovorí o frekvencii používania. Zobrazuje informácie o tom, koľkokrát prebudíte zariadenie a ktorú aplikáciu použijete ako prvú.

Grafy v hornej časti opäť fungujú rovnako ako pri ostatných prehľadoch. A v dolnej časti je zoznam aplikácií, ktoré tvoria graf, a frekvenciu používania pre každú z nich.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.