Ako stíšiť hovory a správy z neznámych čísel na iPhone s iOS 13

iOS 13 priniesol nové nastavenie, ktoré chráni majiteľov zariadení Apple pred nechcenými hovormi a spamom tým, že automaticky presmeruje hovory z neznámych čísel rovno do odkazovača.

Len čo si nový prepínač zapnete v Nastaveniach, operačný systém iOS za pomoci inteligencie Siri povolí prichádzajúce hovory od čísel nájdených v aplikáciách Kontakty, Mail a Správy na vašom iPhone a všetky ostatné hovory pošle do odkazovača.

Táto praktická funkcia funguje len na iPhonoch s mobilnými hovormi. Nie je k dispozícii pre iPad a iPod touch a nepodporuje VoIP hovory tretích strán v aplikáciách ako WhatsApp alebo Skype, ktoré sú zabudované do aplikácie Telefón prostredníctvom frameworku CallKit.

Ako stíšiť neznáme hovory

Ak chcete všetky hovory z neznámych čísel presmerovať do odkazovača, postupujte takto:

  • Na iPhone s iOS 13.0 alebo novším otvorte Nastavenia.
  • V hlavnom zozname vyberte Telefón.
  • V časti Stišovanie hovorov a blokované kontakty zapnite prepínač Stíšiť neznáme čísla.

Odteraz hovory od ľudí, ktorí nie sú vo vašich Kontaktoch a nepísali vám ani e-mail, ani správu (Siri vyhľadáva čísla v Maili a Správach a povoľuje všetky, čo nájde), pôjdu priamo do odkazovača. Ich volania nebudú na vašom iPhone zvoniť, ani neuvidíte, že máte zmeškané hovory.

Ak stíšený volajúci zanechá nejaký odkaz, môžete si ho vypočuť, keď si skontrolujete odkazovač obvyklým spôsobom (ak ste číslo odkazovača zabudli, spýtajte sa svojho operátora). Ak vám niekto, koho nepoznáte volá odôvodnene, pravdepodobne zanechá odkaz. Ľudia, ktorí často prijímajú dôležité hovory od ľudí, ktorých nemajú v kontaktoch, by si mali rozmyslieť, či túto funkciu aktivovať.

Ako filtrovať a oddeliť správy neznámych odosielateľov

Majitelia iPhonu a iPadu sa môžu rozhodnúť používať novú funkciu „Filtrovať neznámych odosielateľov“ v aplikácii Správy. Tá automaticky stíši a odfiltruje správy, ktoré prichádzajú z neznámych čísel. Veľmi sa vám to zíde, ak je vaše telefónne číslo uverejnené na nejakej webovej stránke alebo sa vám často stáva, že dostávate správy z čísel, ktoré nepoznáte.

Keď si túto funkciu zapnete, vaša schránka sa rozdelí na dve časti – na správy od ľudí, ktorí sú v kontaktoch vášho iPhonu alebo iPadu, a na všetky ostatné.

Ak chcete filtrovať správy a vyčleniť tie z neznámych do samostatnej schránky v aplikácii Správy na iPhone alebo iPade, postupujte takto:

  • Otvorte Nastavenia a vyberte Správy.
  • Zapnite prepínač Filtrovať neznáme kontakty. Všimnite si popis nižšie: „Vypnite hlásenia pre iMessage od ľudí, ktorých nemáte v kontaktoch, a usporiadajte ich v osobitnom zozname.“
  • Filtrujte neznámych odosielateľov v iOS do inej schránky v aplikácii Správy.

Keď sa vrátite do aplikácie Správy, zistíte, že máte dve schránky: „Kontakty a SMS“ a „Neznáme kontakty“. Triedenie je automatické. Ak chcete niektorú schránku vybrať, stačí na ňu klepnúť.

Poznámka: popis hovorí o filtrovaní iMessage, ale podľa našich skúseností sa všetci neznámi odosielatelia, ktorí nie sú v kontaktoch dostanú do schránky Neznáme kontakty vrátane SMS správ, nielen iMessage správ.

Keď túto funkciu vypnete, žiadne správy nebudú vymazané, dve schránky sa znova spoja do pôvodného prednastaveného zobrazenia aplikácie Správy.