Ako vylepšiť funkciu Rýchly náhľad v aplikácii Súbory na iPhone a iPade

iOS 13 a iPadOS uľahčujú prehliadanie obsahu súborov pomocou Rýchleho náhľadu – funkcie, ktorá debutovala na Macu v októbri 2017 v systéme Mac OS X 10.5 Leopard.

iOS verzia Rýchleho náhľadu však má svoje muchy. Natívne tlačidlo náhľadu napríklad nie je dostupné v stĺpcovom zobrazení ani prostredníctvom menu zdieľania. Ba čo viac, klepnutie na súbor raz zobrazí náhľad vybraného súboru, a inokedy ho zase otvorí. Poďme sa preto spolu pozrieť, ako si vytvoriť vlastné tlačidlo Rýchleho náhľadu, ktoré vám poslúži rovnako ako natívne, ale konzistentnejšie, nebude zobrazovať náhľady na celú obrazovku a bude dostupné z viacerých miest ako verzia Applu.

Rýchly náhľad možno v Súboroch použiť na okamžité zobrazenie hociktorej položky bez otvorenia aplikácie.

Stačí klepnúť na niektorú položku a podržať prst a objaví sa kontextové menu. Potom stačí vybrať natívnu možnosť Rýchleho náhľadu. Na klávesnici pripojenej k iPadu zase stačí stlačiť medzerník a zobrazí sa Rýchly náhľad vybraného súboru. Funguje to rovnako ako na Macu.

Bohužiaľ, táto superpraktická možnosť sa neobjavuje v alternatívnych zobrazeniach v aplikácii Súbory. Natívne tlačidlo Rýchleho náhľadu nenájdete v stĺpcovom zobrazení (pokiaľ nemáte klávesnicu pripojenú k iPadu) ani vo viacúčelovom menu zdieľania v iOS.

Uprednostňujete v iOS 13 nové stĺpcové zobrazenie? Potom máte smolu, tlačidlo Rýchleho náhľadu nie je dostupné ani cez panel náhľadu. Navyše to môže byť pomerne mätúce, keď klepnutím na súbor spustíte namiesto náhľadu aplikáciu, v ktorej sa súbor otvorí.

Našťastie, sme zistili, že je možné pridať vlastné tlačidlo Rýchleho náhľadu do menu zdieľania v Súboroch ako aj do panelu náhľadu, ktorý je dostupný v novom stĺpcovom zobrazení.

Poďte sa s nami pozrieť, ako vytvoriť vlastné tlačidlo Rýchleho náhľadu pre menu zdieľania v iOS, ktoré viac sprístupní náhľady súborov v aplikácii Súbory.

Ako vytvoriť vlastné tlačidlo Rýchleho náhľadu

Predtým, než môžeme Rýchly náhľad v aplikácii Súbory začať používať, musíme najprv vytvoriť v aplikácii Skratky sled úloh, ktorý bude mať jeden jednoduchý krok. Túto akciu treba vytvoriť tak, aby pracovala s akýmkoľvek formátom súborov. Na záver treba ešte zaistiť, aby sa zobrazovala v menu zdieľania.

  • Na iPhone alebo iPade s iOS 13 alebo novšom otvorte aplikáciu Skratky.
  • Klepnite dole na kartu Moje skratky.
  • Klepnite na Vytvoriť skratku alebo stlačte + vpravo.
  • Do vyhľadávacieho poľa v ľavom stĺpci zadajte „Rýchly náhľad“.
  • Pretiahnite akciu z výsledkov vyhľadávania do pravého stĺpca.
  • Klepnutím na tlačidlo „…“ vpravo hore otvoríte možnosti skratky.
  • Zaškrtnite možnosť Zobraziť v menu zdieľania a nastavte Typy menu zdieľania na možnosť Čokoľvek.
  • V tomto paneli môžete zmeniť aj ďalšie vlastnosti skratky:
    • Názov: pomenujte skratku tak, aby ste si ju zapamätali.
    • Ikona: vyberte pre skratku symbol a farbu.
    • Pridať na plochu: vytvorte pre skratku ikonu na ploche.
  • Keď ste s úpravami skončili, klepnite na Hotovo. Túto skratku teraz môžete používať na okamžitý náhľad položky v aplikácii Súbory bez toho, aby sa otvárala iná aplikácia. Avšak na rozdiel od natívneho tlačidla Rýchleho náhľadu v kontextovom menu aplikácie Súbory, naša nová skratka je dostupná aj z nového praktického stĺpcového zobrazenia.
  • Otvorte aplikáciu Súbory.
  • Klepnite na kartu Prechádzať a vyberte jednu alebo viaceré položky. Teraz môžete na položku klepnúť a podržať (alebo klepnite a podržte hocikde na výber viacerých položiek), aby ste otvorili kontextové menu, ktoré obsahuje natívne tlačidlo Rýchleho náhľadu. Alebo môžete vybrať súbor a stlačiť medzerník, ak máte k iPadu pripojenú klávesnicu. Ako sa však dostať k týmto rýchlym náhľadom cez menu zdieľania alebo cez panel náhľadu v novom stĺpcovom zobrazení, aj keď nemáte pripojenú klávesnicu?
  • Vďaka novej skratke to ani nemôže byť jednoduchšie! Ak chcete zobraziť náhľad výberu prostredníctvom menu zdieľania, klepnite na možnosť Zdieľať a zo zoznamu vyberte skratku Rýchleho náhľadu. Chcete sa k nej dostať zo stĺpcového zobrazenia? Najprv prepnite do tohto zobrazenia tak, že potiahnete prstom dolu na pravej strane obrazovky, aby sa zobrazil panel nástrojov, potom klepnite na ikonu stĺpcového zobrazenia. Potom klepnite na tlačidlo „…“. 
  • Zo zoznamu vyberte vlastnú skratku Rýchleho náhľadu, aby sa zobrazil náhľad vybraného súboru.

Na uľahčenie života vrelo odporúčame presunúť skratku na začiatok zoznamu. Prejdite dole do kontextového menu, klepnite na Upraviť a nanovo usporiadajte služby a aplikácie, ktoré chcete zobraziť, keď klepnete na menu zdieľania.

Na čo je to dobré?

Možno sa pýtate, aký zmysel má vytvoriť si vlastné tlačidlo Rýchleho náhľadu, ktoré vyzerá a robí presne to isté ako jeho natívna verzia. Ako sme uviedli vyššie, natívne tlačidlo je dostupné v kontextovom menu, ale nikde inde v aplikácii Súbory.

Aké sú výhody vlastného tlačidla Rýchleho náhľadu oproti natívnemu? Umožňuje vám:

  • Zobraziť rýchle náhľady cez menu zdieľania – keďže ste tlačidlo vytvorili tak, aby sa zobrazovalo v menu zdieľania, môžete vybrať súbory v hociktorom zobrazení aplikácie Súbory, potom klepnúť na tlačidlo zdieľania a vybrať skratku Rýchleho náhľadu, aby zobrazila náhľad vybraného súboru.
  • Zobraziť rýchle náhľady v stĺpcovom zobrazení: nové stĺpcové zobrazenie v aplikácii Súbory zvyšuje produktivitu a teraz môžete zobraziť náhľad ktoréhokoľvek súboru ešte rýchlejšie cez menu troch bodiek namiesto toho, aby ste museli klepnutím a podržaním vyvolávať kontextové menu.

Vlastné tlačidlo Rýchleho náhľadu má oproti natívnemu ešte jednu výhodu: okno rýchleho náhľadu, ktoré sa zobrazí na vašom aktuálnom okne (prechádzať jednotlivými položkami môžete posunutím prsta), je len okno, kým natívne tlačidlo zobrazí náhľad na celú obrazovku, čo môže byť častokrát dosť nešikovné.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.