Ako zobraziť heslá k Wi-Fi sieťam, ku ktorým ste sa pripojili na iPhone alebo iPade

Ach, heslá… Pre každú drobnosť máme heslá, niekedy je ich až priveľa. Mnoho ľudí používa špeciálnu aplikáciu pre správu hesiel, iní sú verní Kľúčenke iCloud. Bez ohľadu na to, čo používate na správu a ukladanie hesiel, pri Wi-Fi sieťach treba vedieť, kde uložené heslá nájsť.

Čo sa stane, keď máte nové zariadenie a chcete sa pripojiť k Wi-Fi sieti, ale nepamätáte si heslo?

Žiaden problém, stačí otvoriť Mac. Tu je návod, ako zobraziť heslá k sieťami, ku ktorým ste sa v minulosti pripojili cez svoj iPhone alebo iPad.

Zobrazte heslá v Kľúčenke

Otvorte svoj Mac, potom Finder a postupujte takto:

  • V ľavom paneli okna Findera vyberte Aplikácie.
  • Vyberte priečinok Utility a otvorte Kľúčenku dvojitým kliknutím.
  • Vpravo hore v časti Kľúčenky kliknite na iCloud.
  • V časti Kategória vľavo dole kliknite na Heslá.
  • Nájdite Wi-Fi sieť, ku ktorej potrebujete zistiť heslo. Pre uľahčenie si môžete zoznam roztriediť podľa názvu alebo dátumu. 
  • Dvojitým kliknutím na sieť otvoríte okno, kde zaškrtnite políčko Zobraziť heslo.
  • Zobrazí sa ďalšie okno, kde musíte zadať svoje heslo ku Kľúčenke. Zadajte ho a kliknite na Potvrdiť.
  • Teraz sa zobrazí uložené heslo.

Jedna z často prehliadaných automatických funkcií v iOS umožňuje bezdrôtovo poslať prístup k vašej sieti Wi-Fi priateľom bez toho, aby ste im museli heslo povedať.

Príde k vám napríklad niekto na návštevu a vy mu chcete dať prístup k svojej domácej Wi-Fi sieti. Buď mu dáte heslo, alebo ho zadáte priamo do jeho alebo jej iPhonu. Je to pomerne otravné, najmä pokiaľ patríte k ľuďom, ktorí hľadajú heslo na zadnej strane routera, pretože sa neobťažovali zmeniť východzie nastavenia.

Ak máte dobrý router, ako napríklad AirPort od Applu, môžete nastaviť aj obmedzenú sieť pre hostí s vlastným heslom, ktorá bude oddelená od primárnej siete. V iOS 11 a macOS High Sierra vyriešil Apple celú vec elegantne jednou funkciou, ktorá nevyžaduje, aby ste si komplikované heslá k Wi-Fi pamätali.

Ľudia, ktorí pocítili záchvev úzkosti vždy, keď si od nich niekto vypýtal heslo k Wi-Fi, boli nadšení, keď Apple predstavil túto novú, čas šetriacu funkciu.

Aby to fungovalo, musíte ako majiteľ siete zabezpečiť, aby vaše zariadenie s iOS 11 alebo macOS High Sierra alebo novšími systémami, bolo pripojené k vašej Wi-Fi sieti a osoba, s ktorou chcete zdieľať heslo, bola uložená vo vašom adresári ako kontakt.

Všetky zahrnuté zariadenia musia mať nainštalovaný systém iOS 11 a novší alebo macOS High Sierra a novší. Ak máte na sieti zapnuté filtrovanie MAC adries (rozhodnutie, ktoré možno budete chcieť zmeniť, keď vezmete do úvahy, ako ľahko sa MAC adresy dajú sfalšovať), táto funkcia nebude fungovať.

  • Ubezpečte sa, že vaše zariadenie je odomknuté a pripojené k miestnej Wi-Fi sieti.
  • Priateľovi povedzte, aby vybral názov vašej siete v nastaveniach Wi-Fi na svojom iPhone, iPade alebo iPode touch alebo v menu v hornej lište Macu.

Poznámka: Osoba, s ktorou chcete zdieľať heslo k Wi-Fi, musí býť medzi vašimi kontaktmi.

  • Na jej zariadení sa zobrazí okno pre zadanie hesla. Na vašom zariadení sa zobrazí panel pre zdieľanie Wi-Fi s otázkou, či chcete poslať heslo na blízke zariadenie. Táto otázka sa zobrazí len vtedy, keď sa daná osoba snaží pripojiť k vašej primárnej Wi-Fi sieti.
  • Ak chcete prístup zdieľať, klepnite na Poslať heslo, ako nie, klepnite na „x“ v pravom hornom rohu.

Vaše zašifrované heslo k Wi-Fi bude bezpečne odoslané bezdrôtovým prenosom na pripojené zariadenie a automaticky sa pridá bez toho, aby ste museli zadať čo i len písmeno.

  • Klepnite na Hotovo.

Váš priateľ má teraz prístup k vašej Wi-Fi sieti. Ak sieť na zariadení ručne neodstráni z uložených sietí, tiež bude môcť udeľovať prístup k Wi-Fi zo svojho zariadenia (pokiaľ je v dosahu Wi-Fi).

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.