Aký je nový 16-palcový MacBook Pro? Test

Pri testovaní nového 16-palcového MacBooku Pro sme si nemohli nechať ujsť príležitosť urobiť niekoľko benchmarkových testov.

V teste sme porovnali tri rôzne modely MacBooku Pro za posledných niekoľko rokov, a to:

  • 15-palcový MacBook Pro z roku 2016 s grafikou Radeon Pro 450 a 4-jadrovým procesorom i7 6700HQ;
  • 15-palcový MacBook Pro z roku 2018 s grafikou Radeon Pro 555x a 6-jadrovým procesorom i7 8750HQ;
  • 16-palcový MacBook Pro z roku 2019 s grafikou Radeon Pro 5500M a 8-jadrovým procesorom i9 9880H.

Unigine Heaven

Benchmarky Unigine sa používajú na stanovenie stability hardvéru (CPU, GPU, napájanie, chladenie) v extrémne záťažových podmienkach a pre pretaktovanie.

Heaven je extrémnym testom výkonu a stability hardvéru: grafická karta, napájanie, chladenie. Zahrňuje tiež interaktívny zážitok v nádhernom a prepracovanom prostredí.

Najprv sme otestovali úplne nový MacBook Pro. Vybrali sme rozlíšenie 1440 x 900 px, aby sme mohli benchmarkové testy urobiť na všetkých vymenovaných počítačoch. Počas testovania sme použili 2x antialiasing, stredne detailné nastavenia a vypli teseláciu. Aj keď nové zariadenie je dostatočne výkonné nato, aby sme vybrali lepšie hodnoty, nemohli by sme potom porovnať výsledky so staršími modelmi.

Pri testovaní modelu z roku 2018 sme už dávnejšie zistili, že jeho výkon v mnohých ohľadoch zaostával za MacBookom Pro z roku 2016 pre problémy s prehrievaním 6-jadrového procesora a nedostatočnej ventilácii. Preto sa ani grafická karta nemohla dostatočne rýchlo chladiť.

Najnovší 16-palcový MacBook Pro tieto problémy ani obmedzenia nemá. S novým procesorom sa grafická karta dá dostatočne rýchlo schladiť. Pomocou nových čipov 7nm AMD by model vybavený grafickou kartou Radeon 5500M hravo prekonal modely s grafickou kartou Vega 20, ktorá je doplnkom navyše. Možno tiež jasne vidieť, že v porovnaní s modelom z roku 2018 došlo k extrémne vysokému nárastu. Počet bodov sa zvýšil 2,5-násobne, pričom maximálny počet snímok za sekundu vzrástol 2,72-násobne.

Diablo 3

Pokiaľ ide o hranie hier, na testovanie sa odporúča vybrať si hru, ktorá je podporovaná natívne. Preto sme sa rozhodli pre Diablo 3. To, čo sa ukázalo v teste Unigine Heaven, sa prejavilo ešte rýchlejšie pri hraní Diabla. Model z roku 2018 mal viac mikro-oneskorení a obrazová frekvencia výrazne klesla, čo spôsobilo celkovom nižší počet snímok za sekundu.

Testovali sme na nízkom strednom nastavení, ale vybrali najvyššie možné rozlíšenie v Diable 3, takže výsledkom bola najvyššia dosiahnutá obrazová frekvencia 60 fps, čo nám umožnilo zvoliť maximálne nastavenie. Priemerná hodnota obrazovej frekvencie bola 59 fps a minimálna 55. Aj keď Diablo 3 nepatrí medzi najnovšie tituly, na 15-palcovom MacBooku Pro bolo naozaj náročné hrať ho bezproblémovo a hladko.

Keyshot 9 Pro

Keyshot nie je len syntetický benchmarkový nástroj, ktorý umožňuje vyhodnotiť výkon procesoru. Funguje dokonale s procesormi s ľubovoľným počtom jadier na rôznych platformách. Ak chcete otestovať výkon svojho počítača, na oficiálnej stránke je k dispozícii bezplatná skúšobná verzia Keyshot.

My sme použili nasledujúce dve animácie s týmito nastaveniami:

  • Prvý test: Hodinky - Output: 3500×1961 TIFF ,64 vzoriek;
  • Druhý test: Animácia laptopu - Output: 1920×1080, nekomprimované AVI, výstup 331 snímok, 4 vzorky/snímku JPG

Prvý test prináša presnejšie výsledky skutočného výkonu. Ako vidíte, rozdiel medzi výsledkami modelov z rokov 2016 a 2018 ešte vzrástol pri modeli z roku 2019: Rýchlosť sa takmer zdvojnásobila, pravdepodobne vďaka lepšiemu chladeniu.

Z nového MacBooku Pro to síce stále ešte nerobí skutočný stroj pre rendrovanie, ale nárast výkonu z neho robí skvelý nástroj pre prácu na cestách, pretože vám ušetrí veľa času.

Logic Pro X Evan Logic viacjadrový benchmark

Tu máte prístup k rovnakému testu, aký sme použili my. Pracuje s vysokým rozlíšením audio stôp, ktoré musíte niekoľkonásobne kopírovať a test opakovať, až kým sa systém nepreťaží.

Aj keď v tomto teste nedošlo k výraznej zmene, konštantný nárast je zrejmý. Pre tých, ktorí pracujú s viacerými stopami, je to ďalší krok vpred.

Verdikt

Keď si to zhrnieme, nový 16-palcový MacBook Pro je podľa nás prvým profesionálnym prenosným Macom z tých, ktoré sme otestovali, ktorý nerobí žiadne kompromisy. Nevýhody, ktoré boli výsledkom neustále tenšieho dizajnu, úplne zmizli.

Apple pred dvoma rokmi upgradoval MacBooky Pro 6-jadrovými procesormi, ale pre nedostatočný chladiaci systém nemohli dosiahnuť svoj maximálny výkon. Odstránenie tohto problému nám teraz umožňuje využiť plnú kapacitu 8 jadier a simultánne využitie grafickej karty a procesorov už nespôsobuje prehrievanie. Vďaka tomu je nový 16-palcový MacBook Pro 2019 prvým Macom, ktorý prekoná viaceré herné notebooky.

Kúpu nového 16-jadrového MacBooku Pro (najmä 8-jadrovej verzie) vám veľmi odporúčame ako dlhodobú investíciu.