Aký silný je v skutočnosti MacBook Pro 2018? | MEGATEST

Nový MacBook Pro je silný ako býk. Nový MacBook Pro je slabý ako mačiatko. Na internete možno nájsť oba tieto názory. Čo je pravda? Toto sme si dali za úlohu odhaliť v našom gigantickom teste výkonnosti. Niekedy sme boli skutočne prekvapení.

MacBook Pro – Pro ako profesionál. Ale čo je to profesionálne použitie? Je zrejmé, že to znamená veľa rôznych vecí, avšak väčšina testov výkonnosti – v tuzemsku aj v zahraničí – sa zastaví pri strihaní videa. Samozrejme, je to najlepší spôsob, ako demonštrovať skutočnú silu hardvéru, a vlogeri, ktorí tieto testy uskutočňujú, vedia skvele strihať.

Čo však ostatné použitia? Ako funguje nový MacBook Pro v rôznych situáciách? Povieme vám to! Porovnali sme nové 13" a 15" 2018 MacBooky Pro a 13"a 15" modely série 2016. Testovanie sme zadali Viktorovi, ktorý s nami spolupracuje na rôznych projektoch. Všetko, čo by ste o ňom mali vedieť, je, že študuje dizajn a vie všetko o aplikáciách pre 3D projektovanie a renderovanie, takže je dokonalým kandidátom na to, aby tieto počítače spolu s nami potrápil.

S jeho pomocou sme vytvorili pre MacBooky „prekážkovú dráhu“. Počas nej budú zápasiť s 3D obrázkami a animáciami, grafickým výkonom, malým exportom fotografií a nakoniec budú tvoriť hudbu s Logic Pro X. Pozrime sa, ako sa zariadenia s týmto testom vyrovnali.

3D obrázky

Keď sme začali prvý videotest, vedeli sme, že pre stroje Applu budeme potrebovať oveľa zložitejšiu úlohu. Na rozdiel od softvéru, na úpravu videa je v prípade programov pre 3D renderovanie na dosiahnutie najlepších výsledkov v danom čase potrebné skutočne presné jemné ladenie. Viktor pracuje s Keyshot Pro 7, ktorý na vykonanie všetkých výpočtov používa iba procesor. Tento renderovací softvér bol perfektnou voľbou, pretože v prípade mnohých editačných aplikácií nevieme metódu výpočtu. Týmto spôsobom by sa mohla využiť maximálna kapacita jadier procesorov.

Keyshot je pomerne logický a ľahko použiteľný nástroj. Výsledky sú veľmi ovplyvnené rozlíšením obrazu, výstupným formátom a rýchlosťou vzoriek, takže je potrebné zamerať sa na ne. Pri prvých testoch sme nastavili mieru vzoriek na pomerne nízku úroveň, ale na porovnanie je to perfektné. Prvým predmetom testu bol vzorový projekt, ktorý je k dispozícii pre každého na webových stránkach Keyshot.

Čo nás naozaj prekvapilo, bol fakt, že medzi novými 15" a 13" základnými modelmi neexistuje žiadny významný rozdiel. Ten väčší na tom bol o niečo lepšie, no aj menší úlohu ľahko zvládol. Studená sprcha prišla, keď bol 15" základný model z roku 2016 porazený menším novým zariadením. Starý 13" model potreboval dvakrát viac času na vytvorenie rendera. Medzi starými a novými 15" modelmi bol pomerne obrovský 62 % rozdiel v prospech modelu 2018.

3D animácie

Boli sme naozaj nadšení a vyskúšali sme rovnaký renderovací program pre animácie. Vybrali sme testovací súbor, ktorý si môže stiahnuť každý, a spustili test znovu. Viktor si myslel, že nastáva čas, aby sa hardvér „zapotil“, takže vybral trochu komplikovanejšiu postupnosť. V klipe môžete vidieť notebook, ktorý robí zložité pohyby s trochou pohybového rozmazania a farebnými zmenami. Triumvirát potreboval väčšiu kapacitu a čas ako je priemer.

Zatiaľ čo počítače pracovali, pozorovali sme zmeny rýchlosti a teploty procesora každého počítača. V tomto bode sme jasne videli, že nový MacBook Pro bol po aktualizácii viac vyvážený a priniesol očakávané hodnoty. Navyše jeho rýchlosť bola neustále nad úrovňou 2,2 GHz a starší model nedokázal po 5 – 10 minútach udržať tempo, v jeho výkonnosti sa vyskytli obrovské oscilácie. To môže byť dôvodom výnimočnej výhry modelov z roku 2018. Výsledky boli nasledovné:

Ako vidíte na grafoch, získali sme rovnaké výsledky ako v prípade statických obrázkov. Všetky štyri počítače sa museli vyrovnať s animáciou vo formáte Full HD s 331 snímkami a 4x vzorkovaním v každej snímke. Rozdiel medzi novými modelmi bol 50 %, medzi 15"modelmi bol 78 % a medzi starými 15" a novými 13" bol 19 % v prospech novšieho modelu. V tomto porovnaní bol aktuálny model dvakrát rýchlejší ako jeho predchodca z roku 2016.

Grafický výkon

Hneď po dokončení sme si mysleli, že necháme počítače oddýchnuť tak, že budeme hrať Diablo III. Chceli sme ad hoc zistiť, čo môže hráč očakávať od nového notebooku Applu. Pretože ak kupujete počítač za toľko peňazí, je úplne v poriadku mať možnosť hrať. Vieme však, že Macy nie sú určené primárne na hranie hier, pretože nikdy nedostali najsilnejšiu grafickú kartu na trhu. Ale aké dobré by bolo, keby ste mohli hrať na svojom počítači namiesto toho, aby ste si pre trochu zábavy kúpili iný počítač alebo konzolu.

Vybrali sme Diablo III. Na jednej strane je to naozaj populárny titul a na druhej strane je pre rúbanie nepriateľov v tejto hre dôležité mať vhodné fps. Musíme tiež dodať, že táto hra nepoužíva Apple Metal 2 API, používa OpenGL, takže to nie je tá najlepšie optimalizovaná hra pre Mac. Od 13" modelov sme neočakávali nič výnimočné, tieto modely používali celkom rovnakú integrovanú kartu Intel Iris. Hoci edícia z roku 2018 prichádza so zdvojeným eDRAM, teraz máme k dispozícii 128 MB, ale pri hraní hier to nepredstavuje žiadny rozdiel.

Pri rozlíšení 2 880 × 1 800, pri stredných nastaveniach sa ukázalo, že výkonnosť 21 snímok za sekundu je zlá. Ale len čo sme rozlíšenie o niečo znížili, mohli sme dosiahnuť 50 snímok za sekundu, čo na taký maličký stroj nie je až také zlé. 15-palcové modely boli úplne iná „šálka kávy“, v tomto prípade existovali aj mnohé rozdiely v hardvéri. Boli sme zvedaví, či nový VRAM, ktorý vzrástol z 2 GB na 4 GB, by mohol mať na rýchlosť nejaký vplyv. Naše modlitby neboli vypočuté, nevideli sme žiadne významné zmeny vo výsledkoch, ktoré boli úplne podobné tým predošlým.

Pri stredných nastaveniach sa hra pohybuje rýchlosťou 30 snímok za sekundu, takže nový notebook bol o 10 fps lepší ako ten starý a tiež v max fps to fungovalo lepšie. Rozdiel však nebol taký významný, išlo len o niekoľko percent zlepšenia, nezaznamenali sme žiadne ďalšie výraznejšie zmeny. Zatiaľ čo sme robili testy s Diablom, vykonali sme aj niekoľko testov s Unigine Heaven. Podľa nich by mal byť 54 % rozdiel medzi starými a novými 15" zariadeniami a 20 % pri menších.

Tento rozdiel sa počas hry neprejavil. Mohol to spôsobiť nedostatok optimalizácie alebo možno s inou hrou, ako je World of Warcraft, ktorá beží na Metal 2, sme mohli dosiahnuť lepšie výsledky. Podľa nášho názoru sa však v prípade týchto počítačov neočakáva žiadne výrazné zlepšenie. Ak sa Apple bude držať AMD GPU a integrovaných riešení Intelu, očakáva sa, že zmeny sa prejavia až za 2, resp. viac rokov.

Export Lightroom

Keďže fotografi milujú zariadenia Applu, otestovali sme aplikáciu, ktorú používajú najčastejšie, Lightroom. Napriek tomu, že oprava chýb nemohla späť pričarovať slot na SD kartu na okraj stroja, dúfame, že by sme mohli poreferovať o mnohých vylepšeniach pre kolegov fotografov. Vzali sme album (500 kusov) obrázkov s vysokým rozlíšením z reklamného fotenia, hodili ich do Lightroomu a aplikovali rovnaký efekt na všetkých.

Používali sme najbežnejšie korekcie: teplota, tóny, ostrenie, chromatické aberácie a vinetácia. Ako výstup sme zvolili 16-bitový formát TIFF s riadením farieb DP3 a s dlhou hranou 1 000 hodnôt 72ppi. V tomto prípade nový 15" model zvíťazil opäť so 49 % zlepšením oproti modelu 2016. Nový 13" model bol druhý, je o 40 % lepší ako jeho staršia verzia a o 27 % ako jeho väčší brat. Dominancia nových strojov nebola taká veľká.

Preťaženie Logic Pro X

A v neposlednom rade sme si vzali Logic Pro, jeden z najpopulárnejších kompozičných programov hudobných producentov. Logic Pro X, rovnako ako FinalCut, je natívna aplikácia Applu, ktorá môžu byť konkurenciou takých veľkých mien ako Ableton alebo Pro Tools. Aby sme boli úprimní, nikto z nás nie je odborníkom na hudbu a túto aplikáciu nepoužívame často.

V tomto porovnaní sme chceli zistiť, koľkokrát môžeme hrať rovnakú stopu súčasne predtým, ako systém varuje pred preťažením procesora. Neočakávali sme, že by to bol veľký rozdiel, ale nový MacBook Pros všetky ostatné porazil. Na tento test sme použili nástroj Evan Logic Multicore Benchmark, ak by ste to chceli vedieť.

Bolo to úplne úžasné, 15" model sa dostal do systémového preťaženia pri 165 skladbách, čo sa rovná kapacite 12-core Mac Pro. 15" model z roku 2016 dosiahol len 80 skladieb, takže úplne nový počítač tento výkon zdvojnásobil. Ak by to nestačilo, 13"počítač sa ukázal byť druhý so 48 % väčšieho počtu skladieb v rovnakom nastavení. A tu prichádza najväčší rozdiel v našich testoch, medzi 13" modelmi bol rozdiel 170 %.

Verdikt

Vedeli sme, že nové stroje sa stali skutočne rýchlymi, ale do doby, kým sme začali exportovať videá, sme nepoznali presný nárast ich výkonnosti. V týchto porovnávaniach sa celkom jasne ukázalo, že dva väčšie modely majú celkovo 50 % rozdiel. Myslíme si však, že absolútnym víťazom súťaže sa stal 13" 2018 MacBook Pro, ktorý zatienil aj svojho väčšieho brata tým, že niekoľkokrát prekonal svojich predchodcov (väčších i menších).

Menší notebook sme dali Viktorovi na 3-dňové hardcore testy a on bol prekvapený jeho silou v porovnaní s vlastnými zariadeniami. Aj keď nenapísal celé review, povedal nám, že jeho výkonný iMac 2012, ktorý sa chystá vymeniť, bol dvakrát porazený touto malou napájacou jednotkou, pokiaľ ide o výkon procesora.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.