Aplikácie, ktoré pomáhajú užívateľom s cukrovkou

Máme pre vás niekoľko aplikácií, ktoré vám pomôžu udržať si dobré zdravie, najmä ak trpíte niektorou z foriem cukrovky.

Podľa MedlinePlus je cukrovka ochorením, pri ktorom sú hodnoty glukózy alebo cukru v krvi príliš vysoké. Glukóza pochádza z jedál, ktoré jeme. Inzulín je hormón, ktorý pomáha dostať glukózu do buniek tela, aby im dodávala energiu. Pri cukrovke typu 1 telo neprodukuje inzulín. Pri cukrovke typu 2, ktorá je častejšia, telo neprodukuje alebo nevyužíva inzulín dostatočne. Bez dostatku inzulínu zostáva glukóza v krvi. Niektorí ľudia tiež trpia prediabetes, pri ktorom je hladina cukru v krvi vyššia než normálna, ale nie taká vysoká, aby už išlo o cukrovku. Ľudia trpiaci prediabetes majú väčšie riziko, že sa rozvinie do cukrovky typu 2.

Príliš veľa glukózy v krvi môže časom spôsobovať závažné problémy. Môže dôjsť k poškodeniu očí, obličiek a nervovej sústavy. Cukrovka tiež môže spôsobovať srdcové ochorenia, mozgovú príhodu alebo dokonca aj nutnosť amputácie končatiny.

Aby sa pacienti vyhli komplikáciám, je veľmi dôležité sledovať hladinu cukru a udržiavať ju na určitej úrovni. Počet ľudí trpiacich cukrovkou vo vyspelých krajinách každoročne stúpa, najmä pre nedostatok pohybu, konzumáciu fast foodu a stres.

Ste tým, čo jete!

Jednou z najdôležitejších vecí pri cukrovke je venovať pozornosť stravovaniu. Výber vhodných jedál a prísad je kľúčom k vyváženej strave. Nasledujúce aplikácie vám v tom môžu pomôcť.

Mealime Meal Plans & Recipes

Táto aplikácia vám pomôže pripraviť jednoduché a zdravé jedlá. Hlavnou cieľovou skupinou sú tí, ktorí chcú jesť zdravo, ale nemajú čas sa ponárať do gurmánskych receptov a tráviť hodiny v kuchyni. Skvele vyzerajúce fotky jedál vám pomôžu vybrať si z rôznych receptov. Jedálny lístok si môžete prispôsobiť podľa alergií a vybrať počet porcií. Aplikácia vám potom vytvorí nákupný zoznam, poradí, aké pomôcky budete pri varení potrebovať, a poskytne podrobný návod prípravy.

Lifesum: Diet & Macro Tracker

Okrem sledovania a plánovania stravovania vám táto aplikácia pomôže aj sledovať kalorický príjem. Nepotrebujete žiadne zvláštne matematické schopnosti ani priveľa času. Stačí zadať napríklad sendvič so šunkou a zobrazia sa približné hodnoty jedla. Aplikácia vám pomôže naplánovať si jedálny lístok na celý týždeň, a to čo najrozmanitejšie. Verzia pre Apple Watch umožňuje sledovať aj denný pitný režim a upozorní vás, kedy by ste sa mali napiť. Upozornenia sú veľmi praktické najmä počas nabitého pracovného dňa.

Začnite sa hýbať!

Počúvate to zo všetkých strán. Aj keď neradi cvičíte, pohyb je nutný. Najmä ak je váš životný štýl skôr usadený než aktívny. Pre ľudí s cukrovkou je pohyb ešte dôležitejší.

C25K® 5K Trainer

Aj keď názov je trošku komplikovaný, aplikácia samotná je veľmi jednoduchá a užitočná. Je to skvelý spoločník pre bežcov s virtuálnym trénerom a množstvom praktických informácií. Okrem toho sa dá pripojiť k rôznym aplikáciám pre streamovanie hudby ako Apple Music a Spotify. A samozrejme sleduje váš pokrok. 5K v názve znamená, že ak budete nasledovať inštrukcie, za 8 týždňov dokážete zabehnúť 5 km.

Fitbit Coach a SWEAT: Kayla Itsines Fitness

Ide o dve podobné aplikácie, ktoré poskytujú osobného trénera, návody a plány cvičenia. Jediným rozdielom je, že SWEAT je aplikácia navrhnutá špeciálne pre ženy. Obe aplikácie ponúkajú plánované cvičenia na mieru vašej kondičky. Pokiaľ si predplatíte Fitbit, dostanete naozajstného trénera. Prémiové predplatné SWEAT zase odomkne cvičenia pod 30 minút a tipy na jedlá.

Sledujte svoju hladinu cukru!

Nasledujúce aplikácie vám pomôžu sledovať hodnoty svojho cukru v krvi a urobiť si obraz o tom, čo sa deje vo vašom tele.

Sugar Sense Diabetes App

Najväčšou výhodou tejto aplikácie je, že sa synchronizuje s monitormi krvného cukru a jednoducho uchováva merania. Aplikácia je kompatibilná s HealthKit od Applu a aplikáciou Zdravie. Vytvorením rôznych štatistík vám umožní podrobne sledovať váš zdravotný stav.

Diabetes Tracker by MyNetDiary Inc.

Ide o jednu z najkomplexnejších aplikácií dostupných pre ľudí trpiacich cukrovkou. Používa sa jednoducho, ale má množstvo funkcií. Je určená pre prediabetes, cukrovku typu 1 a 2 a dokonca aj gestačný diabetes mellitus. Funguje so Siri a je dostupná aj na Apple Watch, poskytuje aj osobné stravovacie tipy.

Aj keď je na trhu množstvo rôznych hardvérových a softvérových riešení, najdôležitejšou vecou je rozhodnúť sa a potom sa tohto rozhodnutia držať.

Pozrite si výber inteligentných zariadení, ktoré vám pomôžu zlepšiť vaše zdravie, u iSTYLE.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.