Apple Music oslavuje, preto je na 4 mesiace zdarma!

S Apple Music môžeš počúvať až 60 miliónov skladieb bez reklám, a to v hocijakom smart zariadení. Vďaka iSTYLE môžeš teraz ako nový používateľ získať až 4 mesiace počúvania zdarma.

Máme za sebou dlhú cestu, no v súčasnosti už môžeme povedať, že Apple je spomedzi poskytovateľov služieb streamovania hudby na druhom mieste v počte platiacich odberateľov. Napriek tomu, že ako gigant IT sektora sme boli súčasťou revolúcie digitálneho hudobného priemyslu hneď od samého začiatku, naša streamovacia služba, Apple Music, oslavuje iba svoje piate narodeniny. Uvedenie iPodu na trh v roku 2001 sa stalo nielen základným kameňom obrovského úspechu iPhonu, ale tiež to úplne zmenilo spôsob, akým dnes počúvame hudbu. Pri príležitosti narodenín Apple Music sa pozrime na to, čo sme doteraz dosiahli, a spoločne ich oslávme štvormesačným bezplatným členstvom.* 

Začiatky

Apple svoju službu streamovania hudby spustil 30. júna 2015 a okamžite musela súperiť s gigantmi ako Spotify (v tom čase už so 75 miliónmi používateľov) alebo Deezer (na trhu od roku 2007). Služba Apple Music vznikla spojením predchádzajúcich služieb iTunes Radio a Beats Music a mala skvelú východiskovú pozíciu: používatelia iPhonu a Macu poskytli používateľskú základňu, ktorá bola potenciálne omnoho väčšia než ktoréhokoľvek z jej konkurentov.

Predbežné výpočty sa ukázali byť správne. Podľa správy časopisu Fortune z januára 2016 už malo v tom čase členstvo Apple Music predplatených 10 miliónov odberateľov. Apple to dokázal za sotva šesť mesiacov. Nejde pritom o maličkosť – Spotify to trvalo 6 rokov. Služba sa postupne vylaďovala a počet jej odberateľov ďalej rástol. Koncom minulého roka ich už bolo cez 68 miliónov. Je to stále menej ako 100 miliónov používateľov služby Spotify, no na rozdiel od tejto švédskej spoločnosti, Apple za posledné roky vďaka svojim rôznorodým službám žne úspechy na rozličných frontoch, a preto sú preňho tieto výsledky nádejou na ešte lepšiu budúcnosť. Na Apple Music teraz nájdeš cez 60 miliónov skladieb, čo je omnoho viac než u konkurencie. Podľa nedávnych prehľadov je na Spotify iba 50 miliónov skladieb.

Musíme uznať, že službe Apple Music, ktorá oslavuje svoje narodeniny, sa celkovo nedarí zle. Nie náhodou už ju používa 68 miliónov ľudí. Pozrime sa však, čo presne dostávame za svoje peniaze.

Beats 1

Jednou z vecí, ktoré mám na Apple Music najradšej, je to, že ponúka šou a playlisty vytvorené ľuďmi a nie iba algoritmami. V Appli sa veľmi snažia, aby bol obsah v apke osobne vytvorený ľuďmi, ktorých práca sa za ňou skrýva.

Najviac jedinečnou funkciou tejto služby je nepochybne Beats 1 – internetové rádio, ktoré je dostupné iba na Apple Music a vysiela nonstop. Šou sa vysielajú naživo a striedavo zo štúdií v Los Angeles, New Yorku a Londýne, čo zaručuje ich rôznorodosť. Playlisty sú vytvorené dídžejmi a súčasťou ich programov sú tiež rôzne špeciálne šou, ktorým často vdýchnu život samotní interpreti.

Keď už je reč o rádiu, od predstavenia iOS 13 podporuje Apple Music viac než 100 000 naživo vysielajúcich rozhlasových staníc po celom svete. Skrátka požiadaj Siri a budeš si môcť vypočuť svoje obľúbené miestne rádio. Vyskúšaj to.

Počúvaj v akomkoľvek smart zariadení, doma alebo v aute

Ak máš zariadenie s iOS, Apple Music je už tvojím predvoleným prehrávačom hudby. Okrem iOS je tiež Apple Music k dispozícii vo všetkých zariadeniach Apple vrátane iPadov, Apple Watch, Apple TV, Macov a tiež HomePodov (žiaľ, u nás nie sú k dispozícii). Apka je kompatibilná s CarPlay, takže ju môžeš jednoducho používať aj vo svojom aute.

Apka je prekvapivo jednou z mála, ktoré fungujú aj mimo prostredia Apple. Môžeš ju používať na počítači s iTunes alebo vo webovom prehliadači a tiež v Androide s apkou dostupnou v Obchode Google Play. Štruktúra apky a spôsob jej používania sú na oboch platformách takmer identické. Jediným rozdielom je umiestnenie panelu vyhľadávania, ktorý je v Androide vpravo hore a v iOS dole.

Používateľské rozhranie je rozdelené do 4 častí, ktoré sú prístupné zo spodného navigačného panela. Všetku svoju hudbu nájdeš v „Library“, teda v knižnici. Je to tvoj osobný výber skladieb, ktoré sa ti páčili alebo si si ich uložil(a). Ak sa ti páči, čo počúvaš, ťukni na tri malé bodky vedľa názvu skladby a potom na tlačidlo pridania do knižnice „Add to Library +“. Skladba odteraz bude v tvojej knižnici. Prechádzanie kolekciou skladieb je intuitívne, celá štruktúra je založená na bývalom vzhľade iTunes, takže ti môže byť povedomá. V tomto rozhraní tiež uvidíš hudbu, ktorú si si pridal(a) naposledy, takže nebudeš musieť dlho hľadať a hneď budeš môcť pokračovať v počúvaní tam, kde si prestal(a). Vytvorené playlisty sa dajú jednoducho zdieľať s rodinou a kamarátmi.

Vybrané playlisty sa denne aktualizujú

Ďalšia sekcia má názov „For You“ (pre teba) a práve tu to začína byť zaujímavé. Ak hľadáš novú hudbu, stráviš tu väčšinu svojho času. Za Apple Music sa skrývajú inteligentné algoritmy, ktoré ti na základe tvojich návykov pri počúvaní dokážu ponúknuť interpretov, skladby a playlisty, ktoré sa ti budú páčiť. Uvidíš tu tiež naposledy prehrávanú hudbu a pri posúvaní sa smerom dole nájdeš návrhy na základe prehrávaných žánrov, playlistov a interpretov.

Ďalšia karta „Browse“ (prehľadávať) je zároveň stránka, ktorá sa zobrazí po otvorení apky. Namiesto na mieru prispôsobeného obsahu tu nájdeš sviežu, novú hudbu a jedinečné playlisty, o ktorých sme písali vyššie.

Namiesto playlistov prispôsobených tvojmu osobnému vkusu tu nájdeš Top 100 zoznamov skladieb. Nájde sa tu všetko od celosvetovej top stovky až po tú španielsku. Kartu „Browse“ môžeš tiež použiť na objavenie najnovších skladieb a rozličných žánrov, ako aj rozhovorov z Beats 1. V spodnej časti stránky sa zobrazujú pripravované albumy.

Poslednou kartou je už spomínané „Radio“, kde nájdeš internetové rozhlasové stanice. Vždy sa niekde vo svete nájde dídžej, ktorý práve hrá naživo, takže si stačí vybrať stanicu, ktorá sa ti páči. Uniklo ti vystúpenie dídžeja? To nič. Všetky predchádzajúce vystúpenia si môžeš vypočuť, pekne porade. Nájdeš tu tiež krátky prehľad programu, aby ti neunikla žiadna šou, ktorú máš chuť si vypočuť.

Čítaj si pri počúvaní texty

Integrácia textov od Genius znamená, že máš v Apple Music prístup k tisíckam textov piesní. Pusti si skladbu a klikni na ikonu textu vľavo dole. Vďaka časovaniu môžeš text sledovať v reálnom čase a pospevovať si spolu s interpretom.

V novembri 2019 pribudla k Apple Music nová služba s názvom Replay. Na základe tvojich zvyklostí zoradí najčastejšie počúvanú hudbu podľa rokov, a to spätne až do roku 2015. Okrem playlistov ponúka aj zaujímavé informácie a štatistiky o tvojom počúvaní. Táto funkcia je prevažne zaujímavá pre dlhodobých používateľov služby, ale keďže jej obsah sa neustále aktualizuje, noví používatelia nemusia na prístup k tejto funkcii čakať celý rok. Stačí prejsť na music.apple.com/replay.

Ak to chceme zhrnúť, tak služba Apple Music je čisto o hudbe a je to poznať. Tvorená milovníkmi hudby pre milovníkov hudby. A pre dobro nás všetkých dúfam, že ďalších päť rokov bude rovnako úspešných ako tých prvých päť.

60 miliónov skladieb, teraz na 4 mesiace zdarma, čo ty na to?

Ak sa ti páčilo čítanie o Apple Music, daj tomu šancu. Alebo lepšie povedané, štvormesačnú šancu. Stačí kliknúť na odkaz nižšie a požiadať o kód k bezplatnej skúšobnej verzii.

* Štvormesačná ponuka platí iba pre nových odberateľov, ale ak už si využil(a) tri mesiace ponúkané Applom, stále môžeš získať mesiac navyše zdarma.

Čo sa stane po uplynutí 4 mesiacov?

Ak sa ti služba páči, nemusíš urobiť nič: keď vyprší platnosť bezplatnej verzie, tvoj odber sa automaticky predĺži. Teraz si budeš môcť užívať všetky jej výhody za mesačný poplatok 5,99 €, ktorý sa zúčtuje z karty prepojenej s tvojím Apple ID.

Okrem individuálnej tarify je k dispozícii tiež tarifa pre študentov za 2,99 €/mes. a rodinná tarifa za 8,99 €/mes. Rodinná tarifa poskytuje prístup až šiestim ľuďom, takže ak sa máš s kým podeliť, táto možnosť stojí za úvahu.

Ak sa ti Apple Music nepáči, nič sa nedeje. V priebehu 4 mesiacov môžeš službu kedykoľvek zrušiť a z tvojej karty sa nič nezúčtuje.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.