Apple Pay je oficiálne dostupný aj na Slovensku

Konečne sme sa dočkali a mobilný platobný systém Applu dorazil aj Slovensko. Poďme sa spolu pozrieť, ktoré banky momentálne Apple Pay podporujú a ako službu používať.

Oddnes môžeme aj na Slovensku platiť pomocou iPhonu alebo Apple Watch. Mobilný platobný systém Applu podporuje hneď od začiatku niekoľko bankových inštitúcií: Slovenská sporiteľňa, Tatra banka, mBank a J&T Banka. Okrem nich na Slovensku službu podporujú aj zahraničné banky a fintechy Boon., Edenred, Monese, N26 a Revolut. Čoskoro sa majú pridať aj 365.bank a Poštová banka.

Apple Pay oslavuje tento rok prvú päťročnicu, po prvýkrát bol systém spustený v roku 2014 a dnes funguje v týchto krajinách: Spojené štáty americké, Kanada, Austrália, Nový Zéland, kontinentálna Čína, Hongkong, Japonsko, Kazachstan, Singapur, Taiwan, Rakúsko, Belgicko, Česká republika, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grónsko, Guernsey, Maďarsko, Island, Írsko, Ostrov Man, Jersey, Taliansko, Luxembursko, Monako, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Rusko, San Marino, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko, Ukrajina, Veľká Británia, Vatikán, Brazília, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty. Okrem Slovenska pribudla dnes podpora aj v Portugalsku a v najbližších hodinách sa očakáva aj v Grécku.

Revolut s Apple Pay možno v súčasnosti používať v Bulharsku, Chorvátsku, na Cypre, v Estónsku, Grécku, Lotyšsku, na Malte, v Portugalsku, Rumunsku, na Slovensku a v Slovinsku.

Do konca roka má Apple v úmysle pokryť celú Európu , ďalšími v poradí sú Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Estónsko, Litva, Lichtenštajnsko, Lotyšsko, Malta, Rumunsko a Slovinsko.

Obľúbená služba digitálnych platieb Apple Pay umožňuje platenie v obchodoch, dopravných prostriedkoch, aplikáciách i na webových stránkach. Na Slovensku je viac ako 45 tisíc miest, kde sa dá platiť bezkontaktne. Apple Pay využíva technológiu NFC (near-field communication), čo je bezdrôtový prenos dát na krátku vzdialenosť bez nutnosti internetového pripojenia. Funguje to jednoducho, rýchlo a automaticky. Apple Pay môžete používať s Apple Cash kartou a s kreditnými a debetnými kartami uloženými v aplikácii Wallet. Služba ponúka aj integráciu vernostných kariet, takže v obchodoch, ktoré túto funkciu podporujú, môžete prijímať alebo uplatňovať vernostné odmeny a zľavy cez Apple Pay.

Čo k Apple Pay potrebujete?

Používanie Apple Pay je veľmi jednoduché. Stačí vám podporované zariadenie (iPhone s Face ID alebo Touch ID okrem iPhonu 5s, iPad s Face ID alebo Touch ID, Apple Watch, Mac s Touch ID), podporovaná karta od partnerského vydavateľa kariet, najnovšia verzia operačného systému a Apple ID, pod ktorým ste prihlásení do iCloudu. Poďme sa teraz pozrieť, ako pridáte kartu na iPhone, aby ste ho mohli začať používať na bezkontaktné platby Apple Pay.

  • Otvorte aplikáciu Wallet a klepnite na modré „+“.
  • Postupujte podľa návodu na pridanie novej karty. Ak sa vám zobrazí výzva na pridanie karty, ktorú používate pre iTunes alebo karty pridanej na inom zariadení, prípadne nedávno odstránenej karty, zvoľte danú kartu a zadajte bezpečnostný kód. Aby ste kartu mohli pridať do apky Wallet, možno si budete musieť stiahnuť aplikáciu svojej banky.
  • Klepnite na Ďalej. Vaša banka preverí vami zadané informácie a overí, či môžete svoju kartu používať s Apple Pay. V rámci overenia vás môže banka požiadať o dodatočné informácie. Po ich získaní sa vráťte späť do apky Wallet a klepnite na svoju kartu.
  • Po overení karty klepnite na Ďalej. Potom už môžete začať službu Apple Pay používať.

Pre pridanie karty na iPade platí rovnaký postup a pre Apple Watch pridáte novú kartu na iPhone v aplikácii Watch. Tam prejdite na panel Moje hodinky a klepnite na Wallet a Apple Pay. Ďalej už postupujte podľa zobrazovaných pokynov.

Tip: Na Macoch bez Touch ID môžete dokončiť nákup s Apple Pay pomocou iPhonu alebo Apple Watch. Stačí, keď v Nastaveniach iPhonu v položke Wallet a Apple Pay zapnete možnosť Povoliť platby na Macu.

Je služba Apple Pay bezpečná?

Všetky transakcie Apple Pay, či už urobené na iPhone, iPade, Macu, alebo Apple Watch, vyžadujú overenie pomocou Face ID, Touch ID alebo kódu. Obchodník sa nedozvie číslo ani identitu vašej karty a čísla vašich fyzických kariet sa neukladajú do zariadení ani na servery Applu. Pri platbe aplikácia neposiela číslo karty, ale vytvorí jednorazovú sadu údajov (token), cez ktorý prebehne platba z účtu. V konečnom dôsledku je teda používanie Apple Pay bezpečnejšie ako používanie klasických plastových kariet.

Uvedenie Apple Pay na Slovensko sme podľa predchádzajúcich správ očakávali už pred niekoľkými mesiacmi, kedy služba dorazila aj k našim západným susedom. Na Slovensku sme si však na štart museli počkať údajne pre zdĺhavé udeľovanie príslušných certifikátov a problémy pri testovaní. V Českej republike si za posledné štyri mesiace služba získala obrovskú popularitu a jej rýchly nástup prekonal všetky očakávania. Uvidíme, ako sa jej bude dariť u nás, veríme, že rovnako skvele.

Používanie Apple Pay je úplne jednoduché a neuveriteľne pohodlné. Nebojte sa túto novú a úžasnú službu využívať naplno!

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.