Apple predstavil nový iOS 18 pre iPhone

Nová verzia operačného systému prináša široké možnosti prispôsobenia, najvýznamnejšie vylepšenia fotiek, rozsiahle aktualizácie pre lepšiu organizáciu a prelomový systém osobnej inteligencie - Apple Intelligence.

Apple dnes predstavil iOS 18, novú verziu svojho operačného systému, ktorá prináša nové prvky prispôsobenia, doteraz najväčšie vylepšenia Fotiek, nové možnosti správy mailovej schránky, Správy cez satelit a nielen to. Teraz si budeš môcť zorganizovať aplikácie kdekoľvek na ploche, prispôsobiť si tlačidlá v spodnej časti zamknutej obrazovky a budeš sa môcť rýchlejšie dostať k ovládacím prvkom v Ovládacom centre. Knižnice fotiek sa teraz vo Fotkách automaticky zobrazujú naraz a vďaka šikovným novým zbierkam budeš mať svoje obľúbené vždy po ruke. Prichádzajúce e-maily sa novo vďaka umelej inteligencii priamo v zariadení v schránke automaticky roztriedia do kategórií a v iMessage na teba čakajú neokukané textové efekty. Vďaka rovnakej prelomovej technológii, ktorú využívajú už existujúce satelitné funkcie v iPhone, spolu môžu používatelia v aplikácii Správy komunikovať prostredníctvom satelitu, ak práve nemajú signál alebo pripojenie na Wi-Fi.

Doteraz nevídané možnosti prispôsobenia

Teraz sa ti otvárajú úplne nové možnosti prispôsobenia domovskej obrazovky, zamknutej obrazovky a Ovládacieho centra. Budeš si môcť zorganizovať aplikácie a widgety kdekoľvek na ploche, dokonale si ich vyrovnať podľa tapety alebo ich umiestniť priamo nad dok, kde ich kedykoľvek ľahko nájdeš. Ikony aplikácií a widgety môžu získať nový vzhľad vďaka tmavému či tónovanému efektu a môžeš si ich tiež podľa ľubovôle zväčšiť.

Prepracované Ovládacie centrum ponúka ľahší prístup k každodenne používaným funkciám a prináša ti netušené možnosti prispôsobenia a ešte väčšiu flexibilitu. Vďaka novému vzhľadu máš najčastejšie používané ovládacie prvky, ako napríklad prehrávanie médií, ovládanie cez aplikáciu Domácnosť a konektivitu, vždy po ruke a navyše medzi nimi môžeš ľahko prechádzať potiahnutím prsta. Do Ovládacieho centra si teraz môžeš pridávať ovládacie prvky podporovaných aplikácií tretích strán pre rýchle odomknutie auta alebo okamžité zachytenie obsahu pre sociálne siete – to všetko z jediného miesta. V novej galérii ovládacích prvkov je k dispozícii celá sada dostupných ovládacích prvkov, ktorých rozloženie si môžeš sám prispôsobiť, a to vrátane ich ideálnej veľkosti a nových zoskupení.

Úplne prvýkrát teraz môžeš prepínať medzi ovládacími prvkami na zamknutej obrazovke, vyberať si z možností dostupných v galérii ovládacích prvkov alebo prvky úplne odstraňovať. Stlačením tlačidla Akcie na iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max môžeš rýchlo spustiť ktorýkoľvek ovládací prvok v galérii ovládacích prvkov.


Fotky tiež v novom

Aplikácia Fotky sa dočkala zatiaľ najväčšieho prepracovania, vďaka ktorému si teraz môžeš tie najvýnimočnejšie chvíle vyhľadať a pripomenúť ešte ľahšie. Zjednodušené jednotné zobrazenie pracuje s dôverne známou mriežkou a nové zbierky ti umožňujú prechádzať fotografie podľa tém, bez toho aby si ich musel sám triediť do albumov. Zbierky sa navyše dajú pripnúť, aby tie najobľúbenejšie kúsky boli vždy po ruke. Nové karuselové zobrazenie každý deň ponúkne výber tých najdôležitejších snímok blízkych osôb, zvierat, miest a mnohého ďalšieho. Automatické prehrávanie obsahu v aplikácii prebudí knižnicu k životu a ty si tak budeš môcť pri prechádzaní fotiek a videí zaspomínať na prežité chvíle. A pretože knižnica každého z nás je jedinečná, aplikácia ponúka prispôsobenie v podobe vytvárania zbierok, ich pripínania pre rýchlejší prístup a karuselového zobrazenia, ktoré zachytí vždy to, čo je pre teba najdôležitejšie.


Správy a ešte viac možností, ako zostať v spojení

iMessage teraz obsahujú zatiaľ nevidené textové efekty, ktoré ti umožňujú podčiarknuť ktorékoľvek písmeno, slovo, frázu či emotikonu, dodať im tým dynamický animovaný vzhľad, a prebudiť tak konverzácie k životu. Môžeš teraz tiež lepšie vyjadriť tón oznámenia vďaka zvýrazneniu, podčiarknutiu, kurzíve alebo preškrtnutiu. V tapbacku pribudli emotikony a nálepky a môžeš u predpripravenej správy nastaviť neskoré odoslanie.

Aplikácia Správy teraz podporuje RCS pre situácie, keď posielaš správy kontaktom, ktoré nepoužívajú zariadenia od Apple. To umožňuje kvalitnejší prenos médií a spoľahlivejšie zasielanie skupinových správ v porovnaní so SMS a MMS. iOS 18 prináša tiež Správy cez satelit pre chvíle, keď práve nemáš signál alebo pripojenie na Wi-Fi. Vďaka rovnakej prelomovej technológii, ktorú využívajú už existujúce satelitné funkcie iPhone, sa môžeš pomocou aplikácie Správy pripojiť k najbližšiemu satelitu a v rámci iMessage a SMS posielať a prijímať správy, emotikony či tapbacky. Vďaka Dynamic Islandu vždy vieš, kedy si k satelitu pripojený. Vzhľadom k tomu, že iMessage myslia na súkromie používateľov od samého začiatku, aj u týchto správ prebieha koncové šifrovanie.


Veľké aktualizácie pre Safari

Najrýchlejší prehliadač na svete, Safari, ponúka prepracovanú Čítačku a novú funkciu Highlights, ktorá ti predstavuje jednoduchý spôsob, ako sa zorientovať v internetovom obsahu. Pomocou strojového učenia dokáže Safari zobraziť všetky kľúčové informácie o danej stránke. Môžeš si napríklad prejsť zhrnutie, aby si si urobil prehľad o obsahu článku, rýchlo nájsť adresu reštaurácie, hotela alebo dôležitého orientačného bodu, alebo si vypočuť skladbu určitého umelca priamo pri čítaní článku o jeho konkrétnej pesničke či albume. Prepracovaná Čítačka novo ponúka ešte viac spôsobov, ako si nerušene vychutnať zaujímavé články – ponúka totiž ich zhrnutie a v prípade dlhších článkov tiež obsah.


Pozrieť