Apple predstavil nový iPhone 11, iPhone 11 Pro a iPhone 11 Pro Max

Apple odhalil svoju ponuku iPhonov pre tento rok. Znova boli predstavené tri nové zariadenia spolu s mnohými aktualizovanými funkciami a vylepšeniami.

Začnime iPhonom 11

Nasledovník iPhonu XR aj naďalej zostáva stredným zariadením, presne ako sme predpokladali. Lacnejší model však už nie je označený „R“. Stal sa z neho štandardný model s názvom iPhone 11. Bude dostupný v šiestich farbách: v čiernej, bielej, červenej, fialovej, zelenej a žltej. Predná aj zadná stena zariadenia je vyrobená z ešte tvrdších a odolnejších sklenených panelov.

Veľkosť displeja sa vôbec nezmenila aj naďalej máme 6,1-palcový displej Liquid Retina. Reproduktory dostali upgrade v podobe Dolby Atmos. Už iPhone XR mal úžasnú výdrž batérie, Applu sa však podarilo pridať ešte hodinu navyše. A Face ID je znova o niečo rýchlejšie.

Vylepšenia Kamery sa tiež dali predpokladať. iPhone 11 je vybavený ultra širokým objektívom s 2-násobným optickým zoomom. Portrétny režim je tiež zase o niečo ďalej, rozpozná teraz zvieratá a dostal novú funkciu s názvom Kimono.

Za najväčší upgrade Kamery však možno považovať novú funkciu pre nočné zábery Night mode. Aplikácia teraz podporuje dlhšiu dobu expozície a výsledkom sú jasnejšie a podrobnejšie zábery. Okrem Smart HDR pribudla funkcia QuickTake a o 36 % lepší LED blesk.

Rozlíšenie zadného fotoaparátu nezmenilo, 4K 60 fps je aj naďalej horným limitom, ale predné senzory sú teraz oveľa lepšie. 7MP senzor bol nahradený novým s 12MP a k dispozícii bude aj rozlíšenie 4K s 30 fps. Spomalené video bude teraz možné natáčať aj s predným fotoaparátom.

Aj lacnejší model sa môže pýšiť novým procesorom A13 Bionic, vďaka ktorému sú hlavný procesor a GPU o 20 % rýchlejšie. Možno to nie je výrazné zlepšenie, Apple sa však teraz viac zameriava na úsporu energie ako na zvyšovanie výkonu.

iPhone 11 Pro a iPhone Pro Max

Najväčšou otázkou tohto roka boli názvy. Nové zariadenia dostali mená iPhone 11 Pro a iPhone Pro Max. Pokiaľ ide o dizajn, výzor zariadení je v súlade s najnovšími trendmi. Farebná paleta sa rozšírila o novú farbu Midnight Green. Rámček z nerezovej ocele a sklenený povrch zostávajú rovnaké, len v pevnejšej verzii. Zadná strana noviniek vyzerá matnejšie než modely z minulého roka.

V prípade prémiových modelov zostali rozmery displeja rovnaké. Majú však displej Super Retina XDR, ktorý bol predstavený na tohtoročnom stretnutí vývojárov WWDC. Znamená o 15 % vyššiu energetickú úspornosť a svietivosť 1200 nitov. Srdcom prémiových modelov je podobne ako u iPhonu 11 čip A13 Bionic.

V súlade s predpoveďami sú batérie noviniek výrazne lepšie. Menší model bude mať o 4 hodiny dlhšiu výdrž baterky a u väčšieho modelu sa predĺži až o 5 hodín. Balenie navyše obsahuje 18W adaptér pre rýchle nabíjanie. Konečne.

Prémiové modely dostali jeden objektív navyše. Takže dohady o fotoaparáte s troma šošovkami sa potvrdili. Okrem normálneho objektívu a teleobjektívu sú novinky vybavené aj ultra širokým objektívom. Všetky tri dosahujú 12MP.

Pokiaľ ide o natáčanie videí, zoomovanie Pro modelov je teraz užívateľsky príjemnejšie a úprava záberov je v natívnej aplikácii hneď po zachytení záberov tiež jednoduchšia.