Apple má plán do roku 2025 odstrániť z atmosféry 1 milión ton oxidu uhličitého ročne

Nový fond spoločnosti Climate Asset Management prináša ďalšiu možnosť, ako si zaistiť vysoko účinné, škálovateľné kompenzácie za odstraňovanie uhlíka z prírody.

Dnes si prečítaš tiež trošku niečo o udržateľnosti. Apple nedávno oznámil významné rozšírenie svojho fondu Restore Fund, čím zdvojnásobil celkový záväzok na podporu vysoko kvalitných projektov na odstraňovanie uhlíka v prírode. Restore Fund, ktorý bol prvýkrát spustený v roku 2021 a na realizácii ktorého sa podieľali organizácie Conservation International a Goldman Sachs čiastkou 200 miliónov dolárov, sa teraz rozrastie o ďalší fond, vrátane novej investície spoločnosti Apple, a nové portfólio projektov na odstraňovanie uhlíka. Apple vytvoril Restore Fund na podporu globálnych investícií do ochrany a obnovy kritických ekosystémov a rozšírenie prírodných riešení odstraňovania uhlíka. Tento program tiež pomáha riešiť zvyškové emisie, ktorým sa podniky zatiaľ nemôžu vyhnúť alebo ich znížiť pomocou existujúcich technológií.

V rámci rozšírenia investuje Apple do nového fondu, ktorý bude spravovať Climate Asset Management – ​​spoločný podnik HSBC Asset Management a Pollination, ďalších až 200 miliónov dolárov. Cieľom nového portfólia je tiež odstrániť 1 milión ton oxidu uhličitého ročne na svojom vrchole a zároveň generovať finančný výnos pre investorov. Dodávateľom spoločnosti Apple, ktorí sa stanú partnermi fondu, ponúkne aj nový spôsob, ako do neho pri dekarbonizácii začleniť projekty odstraňovania uhlíka s vysokým dopadom.

"Restore Fund je inovatívny investičný prístup, ktorý prináša skutočné a merateľné výhody pre planétu a zároveň sa snaží dosiahnuť finančnú návratnosť," povedala Lisa Jacksonová, viceprezidentka spoločnosti Apple pre životné prostredie, politiku a sociálne iniciatívy. "Cesta k uhlíkovo neutrálnej ekonomike si vyžaduje hlbokú dekarbonizáciu spojenú so zodpovedným odstraňovaním uhlíka a inovácie, ako je táto, môžu pomôcť urýchliť tempo pokroku."

Apple a Climate Asset Management zaujímajú k budúcim projektom širší prístup a spájajú dva rôzne typy investícií: poľnohospodárske projekty zamerané na prírodu, ktoré generujú príjmy z udržateľne riadených poľnohospodárskych postupov, a projekty, ktoré chránia a obnovujú kritické ekosystémy, ktoré odstraňujú a ukladajú uhlík z atmosféry. Cieľom tejto jedinečnej zmiešanej štruktúry fondu je dosiahnuť finančné aj klimatické prínosy pre investorov a zároveň presadzovať nový model odstraňovania uhlíka, ktorý viac zohľadňuje globálny potenciál riešení založených na prírode. Všetky investície fondu Restore podliehajú prísnym sociálnym a environmentálnym štandardom.


Apple, ktorý je už uhlíkovo neutrálny pre svoje firemné postupy, vlani vyzval svojich dodávateľov, aby sa do roku 2030 stali uhlíkovo neutrálnymi vo všetkých svojich prevádzkach súvisiacich so spoločnosťou Apple , vrátane všetkých svojich priamych emisií a emisií súvisiacich s elektrinou. Kvalitné odstraňovanie uhlíka pomôže dosiahnuť tento cieľ kompenzáciou všetkých priamych emisií, ktorým sa nemožno vyhnúť alebo ich znížiť. Od dodávateľov sa najskôr očakáva, že zníži emisie prechodom na obnoviteľné zdroje energie, zlepšením energetickej účinnosti a znížením priamych emisií. Začiatkom tohto mesiaca Apple oznámil, že viac ako 250 výrobných partnerov sa zaviazalo do roku 2030 napájať svoju výrobu v spoločnosti Apple zo 100 % obnoviteľnou energiou.

Tri počiatočné investície spoločnosti Apple v spolupráci s organizáciami Conservation International a Goldman Sachs, ktoré sa nachádzajú v Brazílii a Paraguaji, majú za cieľ obnoviť 150 000 akrov certifikovaných udržateľných funkčných lesov a ochrániť ďalších 100 000 akrov pôvodných lesov, pastvín a mokov. Predpokladá sa, že tieto projekty spoločne do roku 2025 odstránia z atmosféry 1 milión ton oxidu uhličitého ročne. Odstraňovanie oxidu uhličitého má zásadný význam pre riešenie zmeny klímy a dosiahnutie globálnych klimatických cieľov, ako zdôrazňujú popredné vedecké orgány, ako je IPCC.

Aby bolo možné presne sledovať a merať dopad projektov Restore Fund, využíva spoločnosť Apple inovatívne technológie diaľkového prieskumu Zeme - vrátane mapovača uhlíka a biotopov spoločnosti Space Intelligence, platformy Lens spoločnosti Upstream Tech a satelitných snímok s vysokým rozlíšením od spoločnosti Maxar - na zostavenie máp biotopov a uhlíka v lesoch v projektových oblastiach. Tieto podrobné mapy pomôžu zabezpečiť, aby projekty pred investíciou spĺňali vysoké štandardy, a umožnia kvantifikovať a overiť vplyv projektov na odstraňovanie uhlíka v priebehu času. Apple tiež ďalej skúma možnosti využitia skenera LiDAR v iPhone, aby rozšírila možnosti monitorovania v teréne.

Restore Fund je súčasťou komplexného plánu, ktorý chce do roku 2030 dosiahnuť uhlíkovú neutralitu v celom dodávateľskom reťazci a životnom cykle každého výrobku. Apple do roku 2030 zníži 75 % všetkých emisií a zvyšné emisie vyrovná kvalitným odstraňovaním uhlíka.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.