Beoplay E8 2.0 – Reloaded

E8 boli nepochybne výborné slúchadlá do uší, ale mali pár drobností, ktoré mne osobne prekážali. Otázka je teraz jasná – podarilo sa tieto problémy vyriešiť a prísť s novou verziou, ktorá dostojí aj požiadavkám budúcnosti?

Vo veci bezdrôtových slúchadiel som trochu zaujatý – AirPods sú technologickým zariadením, ktoré používam zo všetkých najčastejšie a najradšej. Napriek tomu som chcel minulý rok vyskúšať aj Beoplay E8. Vybral som ich a vyskúšal. O päť minút mi začali liesť na nervy, a tak som úlohu testovania rýchlo presunul na svojho kolegu.

Keď teraz vyšla verzia 2.0, nedalo mi to pokoj a rozhodol som sa to znova skúsiť. Na začiatku bolo pre mňa ťažké sa odpútať od slúchadiel, ktoré spĺňajú všetky moje potreby (teda AirPods), a vnímať túto novinku ako prémiový model určený oveľa užšiemu publiku. Nakoniec sme sa s E8 2.0 celkom skamarátili. Pozrime sa spolu prečo.

Prémiový obal a krásne farby

Čo mi prekážalo najviac neboli ani tak slúchadlá samotné, ako ich „doplnky“. Podľa môjho skromného názoru nebolo pôvodné puzdro ani balenie výrobku také prémiové, ako som očakával od značky Band and Olufsen. To sa teraz našťastie zmenilo.

Puzdro E8 2.0 je teraz oveľa krajšie. V porovnaní s pôvodnou verziou sa dizajn zmenil. Lesklý kovový pásik obopína celé puzdro a žiari po obvode, aj keď je zatvorené.

Kožený obal je sofistikovanejší a príjemnejší na dotyk. Zbytočná šnúrka pre uchytenie na zápästie zmizla. Osobne si myslím, že k prémiovému pocitu prispieva najmä ten kovový detail. Slúchadlá drží bezpečne na mieste magnet, puzdro sa tiež zatvára magnetom.

Pôsobí v podstate ako menšia verzia naozaj pekného a kvalitného puzdra na okuliare. V porovnaní s lacnejším plastickým vzhľadom prvej verzie je to niečo, čo máte chuť vystaviť na obdiv.

Z predchádzajúcich troch farebných variantov upustili od dvoch horších – šedej a bielej – a nové slúchadlá E8 2.0 sú teraz dostupné v štyroch oveľa krajších farbách. Testoval som čiernu verziu a musím povedať, že vyzerá skvele. O ostatných farbách sa môžem vyjadriť len podľa fotiek a videí – tmavomodré sú štýlové, páčia sa mi; jemne ružové odporúčam skôr pre dámy; a béžová proste nie je môj štýl. Puzdro je o trošku väčšie ako u predchodcu – a je na to dobrý dôvod.

Skutočne bezdrôtové

To znamená bezdrôtové a k tomu s dlhou výdržou baterky. E8 2.0 sľubuje až 16 hodín hudby na jedno nabitie. To znamená štyri hodiny na jedno nabitie slúchadiel a potom tri ďalšie úplné nabitia z puzdra. Testoval som ich dostatočne dlho a môžem povedať, že slúchadlá vydržali ešte dlhšie. Takže nové E8 slúchadlá podali skvelý výkon. 

Nabitie celého zariadenia z nuly trvá približne dve hodiny pomocou USB-C kábla, ktorý farebne ladí so slúchadlami a tiež nesie logo B&O. A tu je prichádza to najlepšie: bezdrôtové nabíjanie, ktoré je popri drobným vylepšeniam najzásadnejšou zmenou. 

Beoplay E8 2.0 nabijete bezdrôtovo pomocou akejkoľvek nabíjačky, ktorá nabíja aj váš telefón. Spoločnosť B&O navrhla aj vlastné nabíjacie podložky, ktoré majú vyjsť neskôr a bude možné si ich kúpiť zvlášť. Fanúšikovia značky to určite ocenia. 

Rovnaký dizajn, lepší zvuk

Dizajn slúchadiel zostal rovnaký, nie je na ňom nič nové. Súčasťou balenia sú štyri páry silikónových koncoviek v rôznych veľkostiach a jeden pár z pamäťovej peny, ktorý drží slúchadlá v ušiach ešte istejšie. Sklamaním je trošku, že všetky koncovky sú balené v  jednoduchom transparentnom plastovom vrecúšku. Dokonca aj slúchadlá oveľa nižšej kategórie mávajú rafinovanejšie riešené balenie…

Nie každý má rád hlboko do uší padnúce slúchadlá, ja osobne tiež nie. Ale výmena koncoviek tento problém vyriešila a slúchadlá sedia pohodlne, keď sedím. Pri chôdzi som musel ich umiestnenie niekoľkokrát upraviť. Nie je to nutne chyba zariadenia, povedzme, že je to proste mojimi ušami. 

Pripomeňme ešte, že v prípade E8 sa nejedná o dve samostatne fungujúce slúchadlá ako u AirPods. Pravé slúchadlo je hlavné a môžete ho používať samostatne, ľavé je doplňujúce a funguje, len keď je v blízkosti pravého. 

Vylepšený bol aj zvuk: stredné a basové tóny sú lepšie vykreslené. Samozrejme, ich nemožno porovnávať s prémiovými slúchadlami na uši. Ale napriek svojim fyzickým limitom, patria k najlepšie znejúcim slúchadlám do uší na trhu. Používanie na plnú hlasitosť je príliš hlasné, dokonca aj keď ste v rušnom prostredí.

Mikrofónu sa tiež dostalo vylepšenia. Podľa ohlasov sú hovory čistejšie. Osobne som nezaznamenal žiadne problémy, takže E8 2.0 dávam päť hviezdičiek. Potlačenie hluku je vynikajúce, do uší prenikne len veľmi málo ruchov. Preto predstavili funkciu s názvom Hear, ktorá dovoľuje mikrofónu zachytávať zvuky okolo vás a prenášať ich do ucha. Nebuďte prekvapení, ak váš hlas bude znieť mierne roboticky. 

Ak máte radi pokročilé možnosti nastavenia zvuku, môžete si ich ručne upraviť dokonca pre rôzne hudobné žánre. Teoreticky tak môžete spraviť pomocou oficiálnej aplikácie od Band & Olufsen. De facto však nefunguje úplne spoľahlivo. Nepodarilo sa mi ju rozbehnúť ani ďalším, čo sa o to pokúšali. Trochu googlovania odhalilo, že s touto funkciou sú problémy. Ak sa jej môžete vzdať, nepoužívajte ju. Párovanie s iPhonom alebo Androidom cez Bluetooth je hračka a je oveľa spoľahlivejšie ako samotná aplikácia. 

Bluetooth a ovládanie

A teraz prichádza to najlepšie. Rovnako ako nové slúchadlá H9, aj Beoplay E8 2.0 podporujú pripojenie k viacerým zariadeniam cez Bluetooth. Je to jediná vec, ktorá mi pri AirPods naozaj chýba. Je preto trochu náhradou za chýbajúci W1 čip alebo novší H1 čip.

V praxi to znamená, že slúchadlá sa vedia pripojiť naraz k môjmu MacBooku aj iPhonu. Ak sa prehráva hudba na počítači, a do toho zazvoní iPhone, zariadenie sa prepne automaticky. Podporuje aj kontinuálne prehrávanie hudby. Ak počúvate hudbu doma na Macu a potom odchádzate z domu len s iPhonom vo vrecku, prehrávanie sa automaticky prepne na iPhone a pokračuje tam, kde prestalo. Žiadne nastavovanie, prepínanie, všetko sa spraví samo. Vážne príjemné. 

Funguje to tak aj s telefónnymi hovormi, aj keď zo začiatku som mal trochu problémy. To platí pre celé zariadenie. Aj keď ide o prémiové slúchadlá do uší, ich používanie nie je také intuitívne ako pri AirPods. Musel som sa ich naučiť ovládať, no len čo som tomu venoval dosť pozornosti, fungovalo to bez problémov. Pre tých, ktorí nežijú výhradne vo svete Applu, by to nemal byť žiaden problém.

Ovládanie zostalo rovnaké. Zo začiatku som v tom mal trochu zmätok, teraz už ovládanie funguje dobre. Poklepanie na pravé slúchadlo začne prehrávanie, na ľavé ho pozastaví. Ovládanie hlasitosti a prepínanie je tiež jednoduché. 

Verdikt

Kúpil by som si Beoplay E8 2.0 na vlastné používanie? Príliš som si obľúbil svoje AirPods a dávať nemalú sumu peňazí za ďalší pár slúchadiel by mi asi prišlo zbytočné. Je však pravda, že občas by sa veľmi hodili. Počúvanie hudby, ktoré odizoluje všetko ostatné, je na nich úžasné. Tieto slúchadlá mi budú chýbať. 

Pokiaľ ide o AirPods, mnohí tvrdia, že dokonalý zvuk je pre nich prioritou a všetky ostatné funkcie sú sekundárne. Týmto ľuďom by som jednoznačne odporučil nové E8 2.0. Skvele sa hodia aj pre tých, čo často lietajú a nechcú neustále ťahať so sebou veľké slúchadlá. 

V každom ohľade nejde o produkt, ktorý by bol pre všetkých. Ak chcete mať štýl, vyniknúť v dave, máte radi slúchadlá do uší a dobrý zvuk, za ktorý ste aj ochotní zaplatiť, tieto slúchadlá sú pre vás tie pravé. Milovníci BeoPlay, pripravte sa!

Chceli by ste si BeoPlay E8 2.0 kúpiť? Navštívte internetový obchod iSTYLE a objednajte si ich!

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.