ELOH – Upokojujúca hudobná logická hra ovenčená prestížnou cenou

Ak mám byť úprimná, recenzie hier nepíšem často, pretože len málokedy nejaké hry hrám. No dobre, približne raz do roka v sebe nájdem dosť motivácie hrať tri dni Candy Crush, ale tým to končí. Pri písaní článku o Apple Design Awards ma však zaujal koncept hry ELOH.

Dovoľte mi najprv zhrnúť, o čom táto hra vlastne je:

ELOH je nová hudobná logická hra od tvorcov Old Man's Journey navrhnutá tak, aby vám pomohla relaxovať a nájsť svoj rytmus. Vaším cieľom je posúvať bloky tak, aby sa skákajúce loptičky dostali z bodu A do bodu B pomocou perkusií a rytmu. Presúvanie blokov vytvára príjemný rytmus, ktorý vás úplne zrelaxuje. Krásne, ručne maľované vizuály, upokojujúce animácie s prírodnou atmosférou a intuitívne ovládanie gestami prispievajú k tomu, že ELOH sa stane vašou súkromnou oázou relaxácie.

Tak to bolo aj u mňa. Na ELOH sa mi najviac páči, že aj keď ide o logickú hru, nenájdete tu všetky prvky, ktoré by ste od klasickej puzzle hry očakávali. Výsledkom je unikátna kombinácia upokojujúcej hudby a ručne maľovaných vizuálov.

Aj keď sú tvorcovia hry z Rakúska, tematicky hra odkazuje na Aztékov a dažďové pralesy, najmä kresby totemových zvierat a hudba. ELOH v podstate neobsahuje žiadnu hudbu na pozadí, počuť môžete len vtáky, ruchy a bzukot ako z pralesa. Hudba sa vytvára tým, ako hráte hru.

K správnemu riešeniu vás môže nasmerovať ten správny zvuk. Vašou úlohou je teda nájsť ten správny zvuk a tiež vhodný konečný bod. Zo začiatku vám môžu pomôcť totemové zvieratá, ďalej v hre však objavíte aj ďalšie prvky.

Totemové zvieratá sú označené maličkými štvorcovými ikonkami a vyzerajú smiešne. (Škoda, že to moje – leňoch – medzi nimi nie je). Ich vzhľad sa mení podľa rytmu. Prvé vyzerá ako biely šimpanz, druhé ako hnedý. Prvý pôsobí veľmi veselo, ten druhý vyzerá byť vo veľmi zenovej nálade.

Okrem vizuálnej stránky venovali tvorcovia veľkú pozornosť aj zvukom, ktoré sa k postavám dokonale hodia. Zvuk bieleho šimpanza je vyšší tón bubna, hnedá zenová opica vydáva oveľa hlbší zvuk. Tieto zvuky, samozrejme, hrajú v riešení hry kľúčovú rolu. Keď sa vám podarí vytvoriť dokonalú sekvenciu zvukov, cítite, že ste narazili na dokonalé riešenie. Hranie je tak veľmi prirodzené a intuitívne.

Počas celej hry budete mať úplne iný pocit ako pri klasických puzzle hrách. Nemáte totiž žiaden časový limit, žiadne stresujúce situácie a podobne. Hra je plná pokoja a dostane vás do zenovej nálady. Nehovoriac o tom, že ovládanie je veľmi intuitívne, stačí posúvať zvieratká smerom, ktorý považujete za najlepší.

ELOH prináša úžasný zážitok z prémiovej hry. Nie je preto prekvapením, že si táto hra nedávno vyslúžila ocenenie Apple Design Award. Myslím, že obetovať 3,49 € na tento skvost sa rozhodne oplatí.

Stiahnite si ELOH z App Storu (iPhone, iPad - 3,49 €)

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.