História iPhone I. časť

Vzhľadom k blížiacemu sa novému iPhone sa poďme pozrieť na trochu histórie. Teraz je to 16 rokov od vydania prvého iPhone. Históriu rozdelíme do dvoch častí, na iPhone 7 a novšie sa môžeš tešiť v ďalšom článku.

iPhone 2G (2007)

Ako prvý sa objavil revolučný telefón nazvaný iPhone, ktorý bol predstavený na konferencii MacWorld. Ako prvý mal multitouch displej. Mal procesor s frekvenciou 412 MHz, 128 MB RAM, 3,5-palcový displej s rozlíšením 480 x 320 pixelov a 2MP fotoaparát bez blesku alebo stabilizácie alebo ostrenia. Hneď po predstavení sa predávali verzie so 4GB a 8GB internej pamäte. Na jeseň bola 4GB stiahnutá a pribudla 16GB verzia. Predaj skončil v júni 2008.


iPhone 3G (2008)

O rok neskôr na konferencii WWDC bola predstavená ďalšia verzia. Exkluzívne bol k dispozícii aj biela varianta iPhone len v 16GB verzii. Procesor, RAM, interná pamäť aj fotoaparát zostali rovnaké. Najväčší boom nastal v softvéri, kedy sa po prvýkrát objavil obchod s aplikáciami App Store. Dnes už je táto aplikácia samozrejmosťou a my si bez nej nedokážeme predstaviť fungovanie. iPhone 3G bol oficiálne prvý iPhone, ktorý sa predával v Českej republike. Predaj skončil v júni 2010.


iPhone 3GS (2009)

Ako tretia generácia s označením 3GS ("S" v názve znamenalo speed) bola do tej doby najrýchlejším iPhone. Vďaka 600MHz procesoru a 256 MB RAM. V tomto zariadení už bolo možné natáčať videá v 480p a bol vylepšený fotoaparát na 3MP a pribudlo aj automatické ostrenie (autofocus). Aj keď blesk stále chýbal, bolo možné ovládať telefón hlasom a pribudol kompas. Predával sa vo veľkostiach 16 GB a novo 32 GB verzie. Neskôr pribudla aj 8GB verzia. Predaj bol ukončený v septembri 2012.


iPhone 4 (2010)

Táto generácia bola z skutočne kvalitných materiálov. Sklo na prednej aj zadnej strane a kovový rámček okolo telefónu. Príjemný ako do ruky tak aj na pohľad. Aj keď nevýhodou bolo ľahké poškodenie pri páde. Tento telefón bol predstavený na konferencii WWDC a poháňal ho jednojadrový procesor A4 taktovaný na frekvencii 1 GHz a 512 MB RAM. Displej zostal rovnaký ako u predchádzajúcej generácie. Zväčšilo sa rozlíšenie na 960 x 640 pixelov. Bol to prvý iPhone, ktorý ponúkol Retina displej. Interná pamäť bola 8 GB, 16 GB a 32 GB. Aj na fotoaparáte Apple zaváľal, mal 5 MP, dokázal točiť HD video a pribudol blesk. Navyše už mal aj prednú kameru, ktorá mala 0,3 MP a ako prvá zo všetkých generácií slúžila na videohovory FaceTime. Napriek tomu, že predaj skončil v septembri 2013, môžeš ho stále stretnúť v bazároch aj u niektorých užívateľov.


iPhone 4s (2011)

Len jeden deň pred smrťou Steva Jobsa, Apple predstavil ďalšiu generáciu jablčného telefónu a to 4s. Rovnako ako u predchádzajúcich generácií (3G a 3GS) prešiel telefón len drobnými úpravami designu. Na pohľad bol rozdiel sotva znateľný, ale vo vnútri príjemne prekvapil. Generácia sa pýšila dvojjadrovým procesorom A5, taktovaným na 1 GHz a 512 MB RAM. Fotoaparát ponúkal už 8 MP s lepšími šošovkami, ktorý točil FullHD video. Veľkosť displeja bola rovnaká ako u predchodcov a to 3,5 palcov. Novinkou bola 64GB verzia, čo už je dnes štandard. Apple ako horúcu novinku predstavil hlasovú asistentku Siri, ktorá bola ešte len v začiatkoch. Dnes už ju používame bežne. Z predaja bol stiahnutý v roku 2014.


iPhone 5 (2012)

Najnovšia generácia sa pýšila väčším displejom, a to 4 palce a tým pádom sa zväčšilo aj rozlíšenie na 1 136 x 640 pixelov. Veľkou zmenou bol aj nový Lighthing konektor, ktorý nahradil po 10 rokoch 30 pin. Výhodou je, že nabíjačku môžeš používať akoukoľvek stranou. Nevýhodou je, že ak si mal slúchadlá so starým konektorom, bolo treba si zaobstarať redukciu. S procesorom A6, taktovaný na 1 GHz, bol telefón dvakrát rýchlejší. Fotoaparát s 8MP zostal, rovnako ako natáčanie FullHD videa. Tento skvelý výkon v kombinácii s kvalitnou konštrukciou je pre väčšinu srdcovou záležitosťou. Jedinou chybou bolo, že šlo veľmi jednoducho poškriabať ako chrbát, tak aj boky. Predaj skončil v septembri 2013.


iPhone 5s (2013)

Tento model bol predstavený necelý rok po iPhone 5. Ako u predchádzajúcich generácií ide o vylepšenú verziu predchádzajúceho zariadenia. Novo bola v telefóne predstavená čítačka odtlačku prsta Touch ID. Dnes už pri modeloch bežná funkcia, ktorú používaš na odomknutie telefónu, platenie alebo nákupy aplikácií. Je to veľmi jednoduché. Nájdeš v ňom procesor A7, ktorý je 64-bitový. Je to prvý telefón s týmto procesorom. Interná pamäť zostáva 16 GB, 32 GB alebo 64 GB. iPhone 5s ponúka 8 MP fotoaparát s dvojitým bleskom pre lepšie fotenie v tme alebo tmavom priestore. Objavil sa aj varianta šedej (Space Gray) a zlatý, ktorý bol v prvých dňoch veľmi žiadaný.


iPhone 5c (2013)

Spolu s generáciou 5s vyšiel aj iPhone 5c. Ide o iPhone 5 vo farebnom plastovom prevedení. Pamätám si, že keď vyšiel, ja som ho veľmi chcela. Páčilo sa mi pevné farebné prevedenie v piatich farbách - modrá, zelená, žltá, biela a ružová. Hardvér je rovnaký s iPhonom 5, a to A6 processor, 1 GB RAM, 4-palcový displej, 8 MP fotoaparát a kapacity 8 GB, 16 GB a 32 GB.


iPhone 6 a 6 Plus (2014)

Ďalším predstaviteľom Apple bol iPhone 6. Je to prvý telefón, ktorý mal väčšiu uhlopriečku ako jeho jablční predchodcovia a to 4,7 palcov a Plusko 5,5 palcov. Dostupné farby boli strieborná, šedá, zlatá a ružovo zlatá (rosegold). Materiál eloxovaného hliníka v kombinácii s nerezovou oceľou ťa ohromí tým, aký príjemný je do ruky. Hry, filmy a fotografie si môžeš vychutnať na širokouhlom Retina displeji s rozlíšením 1 334 x 750 pixelov a pri Pluske 1 920 x 1 080 pixelov s vylepšenou detekciou tváre, takže fotky dostávajú iný rozmer. Vysoký kontrast a skvelý jas ti vezme dych. Tento model má už A8 procesor s 1 GB RAM a chváli sa tak skvelým výkonom. Oba dva modely majú blesk s 8MP fotoaparátom s optickou stabilizáciou a natáčanie videí v HD. Aj tu je čítačka odtlačkov prstov vhodná na odomykanie telefónu, Apple Pay a nákupy nielen v iTunes. Oba dva modely nadväzujú na 5s.


iPhone 6s a 6s Plus (2015)

Je to fakticky nástupca iPhone 6. Je to už 9. generácia iPhonov. Ako u predchádzajúcich generácií vyzerá aj iPhone 6s rovnako ako jeho predchodca, ale vnútro je vylepšené, má väčší čip Apple A9 s 2GB RAM. A 12MP fotoaparát s rozlíšením videa v 4K a funkcie 3D touch. Navyše má prednú 5MP kameru určenú pre hovory FaceTime HD. Podpora Live Photos dodávala tvojim spomienkam šmrnc a len tak o ne neprídeš. Kryt je vyrobený z novej zliatiny hliníka, ktorý skvele padne do ruky. Vie 4G LTE, takže všetko, čo v telefóne robíš, je rýchle. Predával sa vo vesmírne šedej, zlatej, striebornej či ružovo zlatej. Dostupné kapacity boli 16 GB, 32 GB, 64 GB a 128 GB. Predaj bol v roku 2018 ukončený.


iPhone SE (2016) alebo iPhone SE 1

Tento telefón je návrat k iPhonom 5. Zákazníci si ho obľúbili vďaka veľkosti a konštrukcii v kombinácii s výkonom a fotoaparátom. Padne presne do ruky. Vracia sa k rozmerom 4 palce a rozlíšeniu 1 136 x 640 pixelov. Má väčšiu pamäť RAM a to 2GB a čip A9 ako predchodca 6s. Takže skvelý výkon v malej konštrukcii. 12MP fotoaparát zaistil, že tvoje fotky sú dokonalé, aj vďaka digitálnej stabilizácii. Nájdeš v ňom aj 1,2 MP predný fotoaparát pre hovory FaceTime s priateľmi. Zároveň bol tento model ako jeden z posledných, ktorý mal 3.5 mm stereo slúchadlový konektor. Predaj bol v roku 2018 ukončený. Dosť ľudí chcelo novú verziu iPhone SE a tiež sa dočkali, ale o tom až v budúcom článku.



Kúpiť iPhone


Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.