História iPhone II. časť

V prvej časti sme sa bavili o modeloch iPhonov od roku 2007 až do roku 2016. Sľúbili sme si pokračovanie, tak tu je.

iPhone 7 a 7 Plus (2016)

Rovnako ako modely iPhone 6 má táto generácia uhlopriečku 4,7 palcov a Plusko 5,5 palcov. Oproti predchodcom sú vodeodolné a pri väčšom modeli je navyše druhá šošovka fotoaparátu. Optický zoom tak umožňuje prepínať medzi jednotlivými šošovkami. Pri tomto modeli bol odobraný jack 3,5 mm na pripojenie slúchadiel. Vďaka bezdrôtovej technológii slúchadiel už nie je potrebné a pokiaľ áno, existuje redukcia z Lightningu na 3,5 mm jack. Prípadne v balení bývajú slúchadlá s lightning konektorom. Sú dosputné vo farbách čierna, temne čierna, zlatá, ružovo zlatá, strieborná, (PRODUCT)RED a vesmírne šedá. Home Button bol zmenený a už nie je mechanický, ale reaguje na silu dotyku haptickou (vibračnou) odozvou. Má lepšie stereo reproduktory, než jeho predchodca 6s. Pýši sa štvorjadrovým čipom A10 Fusion a 64-bitovým procesorom. Nájdeš v ňom 2 GB pamäte RAM a iPhone 7 Plus 3 GB RAM. Vyrábajú sa v kapacitách 32 GB, 128 GB a 256 GB. V marci 2016 predstavil Apple aj červenú variantu, ktorá je nazvaná (PRODUCT) RED - pre boj proti AIDS, ktorá bola iba limitovanou edíciou.


iPhone 8 a 8 Plus (2017)

Táto generácia vyšla spolu s iPhonom X. Pretože Xko bolo prioritou, iPhone 8 má oproti 7 iba iný materiál. Kov nahradilo sklo ako pri iPhone 4, kvôli bezdrôtovému nabíjaniu. Dostupné sú vo farbách zlatá, vesmírne šedá, strieborná a (PRODUCT) RED. Sú vodeodolné a prachu vzdorné. Majú šesťjadrový procesor s čipom Apple A11 Bionic. Oba telefóny majú 12MP fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu, Plusko má navyše duálny fotoaparát a šošovky s rozdielnou svetelnosťou. Telefón zvládne nahrávať video v 4K kvalite.


iPhone X (2017)

V roku 2017, keď Apple predstavil iPhone X, tvrdil Apple, že ide o revolúciu, ktorá bude určovať smer, akým sa telefóny budú uberať ďalších 10 rokov. Posúď teda sám. Skvelý OLED displej cez celú prednú časť zariadenia. Zmizli fyzické tlačidlá, ktoré boli nahradené gestami a oveľa bezpečnejším Face ID. Teda odomykanie pomocou tváre. Ako jeho predchodcovia má aj Xko na chrbte tvrdené sklo (Gorilla Glass 5), a to kvôli bezdrôtovému nabíjaniu podľa štandardu Qi. Ďalej je vode a prachu vzdorný a má stereo reproduktory. Nový šesťjadrový procesor s čipom Apple A11 Bionic ťa vyvedie svojou rýchlosťou z miery. Predná kamera má 7MP a zadný 12MP snímač s duálnym fotoaparátom a so šošovkami a obe so stabilizáciou obrazu. Môžeš tak nahrávať 4K videá alebo spomalený záber. Vymazlený je tiež portrétny režim, v ktorom si môžeš vybrať z niekoľkých režimov a upravovať svetlá a pozadie.


iPhone XR (2018)

Ďalšia generácia iPhone bola k dispozícii v šiestich farbách (PRODUCT) RED, biela, čierna, modrá, koralovo červená a žltá. Podporuje dual SIM, jednu fyzickú a jednu eSIM. K dispozícii je v kapacitách 64 GB a 128 GB. Rovnako ako iPhone X má displej cez celú obrazovku a zmizla tlačidlá. Nahradila ich gestá a Face ID. Skvelý LCD Liquid Retina displej ti pomôže zachytiť moment podľa tvojich predstáv. Veľkosť displeja je 6,1 palca. Odolný displej a rámček z leteckého hliníka ti padnú do ruky aj do oka. Má čip A12 Bionic, šesťjadrový procesor a 3 GB RAM. Ponúka 12MP fotoaparát a predný 7MP s optickým stabilizátorom obrazu. Rozlíšenie displeja 1 792 x 828 pixelov dodá tvojim fotkám tú správnu šťavu a navyše ťa bude baviť ovládanie ostrosti. Rovnako ako iPhone X má portrétny režim, s ktorým sa môžeš pohrať.


iPhone XS a XS Max (2018)

Modely XS a XS Max vyšli súbežne s XRkom. Majú tiež displej cez celú obrazovku - 5,8 palca a XS Max 6,5 palca. Pýši sa Super R4,7 etina displejom s funkciou Face ID a je vďaka čipu A12 Bionic nepredstaviteľne rýchly. Sú dostupné vo farbách vesmírne šedá, strieborná a zlatá av kapacitách 64 GB, 256 GB a 512 GB. Aj tu ťa zaujme vymakaný portrétny režim s efektom Bokeh a ovládaním hĺbky ostrosti. 12MP širokouhlý objektív a teleobjektív v kombinácii s portrétnym režimom ti pomôže vytvoriť nezabudnuteľné selfie a ďalšie fotky budú vyzerať skvele, napríklad aj v šere. Rámček z chirurgickej ocele a veľmi odolná predná aj zadná strana zariadenia, ktorú len tak nepoškriabeš. Je vodeodolný až do 30 minút v hĺbke 2 metrov. Kvalitný a širší stereo ti zaistí vierohodný zážitok pri sledovaní filmov alebo seriálov. Rozlíšenie 2 436 x 1 125 pixelov a pri XS Max 2 688 x 1 242 pixelov ťa ľahko presvedčí o kvalite displeja aj vernosti farieb.


iPhone 11, 11 Pro a 11 Pro Max (2019)

Podobne ako rad X, vyšla táto svätá trojica spolu. Rozmery tohto radu sú totožné ako pri rade X. iPhone 11 vyšli v kapacitách 64 GB, 128 GB a 256 GB a vo farebných prevedeniach fialová, zelená, žltá, čierna, biela a (PRODUCT) RED a 11 Pro sú dostupné v kapacitách 64 GB , 256 GB a 512 GB, vo farbách strieborná, vesmírne šedá, zlatá a novinkou bola polnočne zelená, o ktorú bol neskutočný záujem. Zariadenia majú Super Retina XDR displej a priestorový zvuk, takže filmy a seriály ťa úplne pohltia. Sú prachu vzdorné a vodeodolné a to do 30 minút až do hĺbky 4 metrov. iPhone 11 Pro a Pro Max majú matné textúrované sklo a konštrukciu z nerezovej ocele a trojitú foto sústavu s teleobjektívom. iPhone 11 má iba dve šošovky. Oba dva telefóny Pro majú nočný režim, ktorý sa automaticky zapne pri slabom osvetlení. Všetky fotografie je možné upravovať priamo v telefóne. Množstvo režimov fotoaparátu ťa nadchne, rovnako ako fotografie zhotovené práve iPhonom 11 alebo 11 Pro. Možnosť natáčania videí v 4K a ich následná úprava bez potreby akejkoľvek aplikácie. Táto rada má veľmi rýchly a spoľahlivý čip A13 Bionic s Neutral Engineom. Rozhodne sa teda nezasekneš pri nejakej hre alebo multitaskingu. Aj tieto telefóny podporujú Face ID, pomocou ktorého odomykáš telefón, platíš alebo nakupuješ v iTunes. Inak rozlíšenie majú rovnaké, ako ich predchodcovia. Podporuje fotky, videá a množstvo aplikácií v rozšírenej realite.


iPhone SE 2. generácie (2020)

Dostávame sa k dlho očakávanému iPhonu SE, ktorý som spomínala v predchádzajúcom článku. >nájdeš ho tu). Je dostupný v čiernej, bielej a (PRODUCT) RED v kapacitách 64 GB, 128 GB a 256 GB. Má skvele rýchly čip smartfónu a to A13 Bionic. Sú tu dostupné fotky aj videá s rozšírenou realitou. Uchváti ťa celosklenená konštrukcia s ladiacim hliníkovým rámčekom. Podporuje bezdrôtové nabíjanie. Je prachu a vodovzdorný až do hĺbky 1 m po dobu 30 minút. Zariadenie sa tu vracia k Touch ID, prostredníctvom ktorého odomykáš, platíš alebo sťahuješ aplikácie. V telefóne nájdeš 12MP fotoaparát a 7MP predný fotoaparát - podporujú portrétny režim a rovnú úpravu fotiek aj videí bez potreby akejkoľvek ďalšej aplikácie. Dokonalá stabilizácia obrazu zaistí, že tvoje fotky budú dokonalé. Historicky sa tu Apple vracia k 4,7 palcovému HD Retina displeju pri rozlíšení 1 334 x 750 palcov a haptickému Touch ID. Bezdrôtové nabíjanie je už dnes samozrejmosťou. 3 GB pamäte RAM a šesťjadrový procesor ti nepokazia spolu s najrýchlejším čipom žiadnu skvelú zábavu.


iPhone 12 mini, 12, 12 Pro a 12 Pro Max (2020)

Spoločne s návratom k historicky najobľúbenejšiemu telefónu iPhone SE vyšli aj „dvanástky“, ktoré vyrazili do sveta v šiestich farbách modrej, fialovej, bielej (striebornej), zelenej, čiernej, (PRODUCT) RED v kapacitách 64 GB, 128 GB a 256 GB a 12 Pre vo farbách strieborná, grafitovo šedá, zlatá a tichomorsky modrá v obľúbených kapacitách 128 GB, 256 GB a 512 GB. Vyšiel aj variant mini v ikonických farbách (PRODUCT) RED, čierna, biela, zelená, modrá a fialová vo veľkostiach ako jeho kolega iPhone 12, ktorá potešila všetkých, ktorí majú radi kompaktnosť a malé zariadenia. Všetky tieto modely majú Super Retina XDR displej a podporujú 5G sieť, takže komunikácia a zdieľanie nikdy nebola jednoduchšia. Kvalitné šošovky ultraširokouhlého fotoaparátu zaistia až neuveriteľnú kvalitu spomienok. Dôležité je spomenúť revolučné bezdrôtové nabíjanie pomocou nabíjačky MagSafe, ktorú môžeš vymeniť za magnetickú peňaženku a tvoj telefón bude stále šik a ty budeš mať tie najdôležitejšie karty stále pri sebe. Vďaka lepšiemu čipu A14 Bionic ťa zariadenie nenechá na holičkách a neprídeš o žiadnu notifikáciu. Kryt objektívu je zo zafírového kryštálu a je tak oveľa viac odolnejší voči poškriabaniu. Ide o prvé modely v tomto roku, kde už v balení nie sú slúchadlá a adaptér. Kábel v balení je USB-C na lightning, podporuje teda so správnym adaptérom rýchle nabíjanie, čo je v dnešnej technickej uponáhľanej dobe veľmi žiaduce.


iPhone 13, 13 mini, 13 Pro a 13 Pro Max (2021)

Následník iPhone 12 prekvapil novou zaujímavou farbou ružovou, ktorá pri prechádzajúcich modeloch nebola k dispozícii. Ďalšími farbami iPhone 13 a 13 mini sú (PRODUCT) RED, modrá, temne atramentová, hviezdne biela a zelená a 13 Pro a 13 Pro Max vo farbách grafitová, zlatá, strieborná, horsky modrá a alpsky zelená, v rovnakých kapacitách ako jeho predchodcovia. Vďaka novému čipu A15 Bionic sa razom stal najrýchlejším jablčným zariadením na trhu a strhla sa Apple horúčka. Podpora rýchleho a bezdrôtového nabíjania je už samozrejmosťou. Zaujímavosťou je matná a na dotyk veľmi príjemná zadná strana a boky z nerezovej ocele. Zaujme ťa Retina XDR displej s dynamickou obnovovacou frekvenciou 120 Hz, vylepšený fotoaparát spoločne s filmárskym režimom, kedy je video krásne jasné a ostré, následná úprava je potom samozrejmosťou. U Pro a Pro Max nájdeš dokonca tretiu kameru, ktorá má teleobjektív a funkciu tele-makro, kedy je možné urobiť snímku z veľmi malej vzdialenosti od foteného objektu. Za zmienku tiež stojí aj výdrž batérie, ktorá je skvelým parťákom nielen na dovolenku.


iPhone SE 3. generácie (2022)

Vyšla vo veľkostiach 64 GB, 128 GB a 256 GB vo farebných variantoch (PRODUCT) RED, hviezdne biela a temne atramentová. Nová generácia oproti generácii druhej má už vyspelú fotosústavu s 12MP fotoaparátom. Obsahuje čip A15 a 16-jadrový Neutral Engine a už podporuje mobilné pripojenie 5G, rovnako ako jeho bratové iPhone 14. Sklenená predná strana je plochá a má zaoblené hrany. Zadná strana je sklenená kvôli bezdrôtovému nabíjaniu a okolo hrán je prúžok z anodizovaného hliníka. Tento fešák ti padne do ruky hneď na prvú dobrú navyše je skvele kompaktný a nezaberie miesto vo vrecku alebo kabelke.


iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro a 14 Pro Max (2022)

Zatiaľ posledným modelom jablčných zariadení sú iPhone 14. Namiesto varianty mini prišiel Apple s variantom 14 Plus - jedná sa o dostupnú verziu podobnú 14 Pro Max. iPhone 14 Pro môžeš mať vo farbách sýto purpurová, zlatá, strieborná a vesmírne čierna a 14 vo farbách: žltá, modrá, fialová, temne atramentová, hviezdne biela a (PRODUCT) RED. Nové zariadenia 14 Pro a 14 Pro Max sa pýšia funkciou Dynamic Island, kedy na zariadeniach môžeš sledovať upozornenia práve prebiehajúcej aktivity – napríklad prehrávanú hudbu alebo minútku, skrátka to, čo práve potrebuješ. Dôležité je tiež spomenúť funkciu Detekcia autonehody. Tvoj iPhone pozná vážnu nehodu av prípade nutnosti kontaktuje záchrannú službu a kontaktuje prostredníctvom správy tvoje núdzové kontakty s polohou, kde sa nachádzaš. Pre verzie sa tiež pýši 48MP fotosústavou, ktorá tvorí dych vyrážajúce fotografie pre najlepšie zachytenie momentu, Photonic Engine na neuveriteľné detaily a farby a automatické zaostrovanie na prednom TrueDepth fotoaparáte. Všetky 14 potom majú vyššiu kapacitu batérie oproti predchádzajúcemu modelu. Pokiaľ potrebuješ teda náhradu za fotoaparát so skvelou výdržou, je iPhone 14 jasnou voľbou.



Kúpiť iPhone


Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.