Hodinky Apple Watch by mohli merať krvný tlak

Na verejnosti sa objavil zaujímavý patent Applu, ktorý by umožnil inteligentným hodinkám monitorovať krvný tlak ich nositeľa. Zdá sa, že Apple prišiel na šikovné a veľmi pohodlné riešenie.

Meranie krvného tlaku nie je žiadna zábava a pre mnohých ľudí môže byť dosť nepríjemné. V súčasnosti treba počas merania nafúknuť rukáv a tým vytvoriť v ruke tlak. Pokiaľ potrebujete monitorovať tlak neustále, procedúru musíte opakovať každú hodinu. V niektorých situáciách je hodnota krvného tlaku dôležitou informáciou a jeho monitorovanie je nutné.

Vytvoriť prístroj, ktorý by meral krvný tlak neustále a bez nepríjemných pocitov u užívateľa, je obrovská výzva a zdá sa, že Apple ju prijal. Vytvoril technológiu, ktorá umožní Apple Watch vykonávať tieto merania, patent bol nedávno schválený Americkým patentovým a známkovým úradom. K meraniu sú potrebné len hodinky Apple Watch a náramok so špeciálnym senzorom.

Patent je postavený na pomerne jednoduchej myšlienke. Pri každom údere srdca sa vytvorí v tepnách tlaková vlna. Pulz je vlastne frekvencia tejto vlny a tlak, ktorý bol vytvorený úderom sa nazýva systolický krvný tlak. Ak by senzor dokázal detekovať údery srdca a počítať, kedy dorazí tlaková vlna do zápästia, dokázal by vypočítať čas prenosu tzv. PTT (Pulse Transit Time). Z jeho hodnoty sa dá potom vypočítať presný krvný tlak.

Zariadenia nosené na zápästí a ďalšie podobné metódy merajú čas prenosu pulzu neinvazívnym spôsobom a z neho vypočítavajú hodnotu krvného tlaku. Zariadenie na zápästí pozostáva z akcelerometra, foto-pletysmografu (PPG) alebo senzora tlaku pulzu a ovládača. PPG alebo senzor sledujú pulz na zápästí užívateľa.

Ovládač je naprogramovaný tak, aby spracovával signály z akcelerometra a zaznamenal, kedy tlaková vlna vychádza z ľavej srdcovej komory užívateľa, spracoval signál z PPG alebo senzora tlaku pulzu a zaznamenal, kedy tlaková vlna dorazí do zápästia. Následne vypočítal čas prenosu (PTT) šírenia tlakovej vlny z ľavej srdcovej komory do zápästia a podľa neho vyrátal pre užívateľa jednu alebo viacero hodnôt krvného tlaku.

V dokumente sa uvádza, že vysoký krvný tlak je jedným z najnebezpečnejších faktorov kardiovaskulárnych ochorení. Preto hrá skorá diagnostika veľmi dôležitú úlohu v eliminovaní ďalších ujm na zdraví. Neustále monitorovanie môže pomôcť rozpoznať zdravotné ťažkosti včas.

Podobne ako s inými patentmi, ani teraz nevieme, či Apple technológiu už využíva alebo nie. Vieme však, že spoločnosť zastavila vývoj zariadení, ktoré by mali rovnaké funkcie ako zdravotnícke prístroje, pretože Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) by potom reguloval Apple Watch prísnejšie.

To by stálo v ceste pravidelným aktualizáciám Apple Watch, preto Apple tieto funkcie vynechal. Niektoré senzory však boli hotové už u prvej generácie Apple Watch. V lete úrad konečne zmenil svoje nariadenia a tým dal Applu zelenú pre nové vynálezy. Je teda nádej, že okrem merania krvného tlaku dokáže ďalšia generácia Apple Watch sledovať aj hladinu cukru v krvi.

Zdroj: 9to5Mac