iOS 17 je vonku

iOS 17 je teraz k dispozícii vo forme bezplatnej softvérovej aktualizácie a vylepšuje komunikáciu o plagáty kontaktov, nové nálepky, živý prepis odkazov na záznamníku a mnoho ďalšieho.

Vďaka iOS 17 je iPhone ešte osobnejší a intuitívnejší. S novou aktualizáciou prichádza zásadné vylepšenie komunikačných aplikácií, nový pohotovostný režim, ktorý sa aktivuje, keď sa iPhone nabíja, jednoduchšie zdieľanie cez AirDrop a múdrejšiu predikciu textu, ktorá zvyšuje rýchlosť a presnosť písania. iOS 17 je oddnes dostupný vo forme bezplatnej softvérové aktualizácie.

Zásadné vylepšenie prichádzajúcich hovorov

Aplikácia Telefón je pre iPhone úplne zásadný, a preto sa dočkala veľkej aktualizácie, vďaka ktorej ešte lepšie poznáš, aké prichádzajúce hovory sú naozaj dôležité. Vďaka novým personalizovaným plagátom kontaktov si môžeš prispôsobiť, ako sa budú zobrazovať svojim kontaktom, a to vrátane volania cez aplikácie tretích strán. Na plagáty kontaktov je možné nastaviť vlastné fotky alebo Memoji. Rovnako je možné zmeniť písmo aj jeho farbu.


Plagáty kontaktov ti poskytujú nový spôsob, ako prejaviť vlastnú identitu a úplne menia vzhľad prichádzajúcich hovorov.

Živý prepis odkazov na záznamníku sa zobrazuje v reálnom čase a ty tak môžeš hovor prijať, zatiaľ čo volajúci zanecháva svoj odkaz. Vďaka výkonu procesora Neural Engine prebieha prepis odkazov na záznamníku priamo v zariadení a je tak súkromný. Vďaka funkcii Umlčať neznáme volajúci nebude telefón v prípade prichádzajúceho hovoru od neznámeho čísla zvoniť a rovno sa začne zobrazovať prepis odkazu na záznamníku. Hovory, ktoré budú vyhodnotené ako spam, budú rovno odmietané.

Nové možnosti, ako využívať FaceTime

Novo môžeš vo FaceTime nahrávať hlasové správy a videá a oznámiť tak všetko potrebné, aj keď sa práve nedovoláš. Hovory cez FaceTime sú novo oveľa expresívnejšie – dočkali sa totiž nových reakcií, ako sú srdiečka, balóniky, ohňostroje a laserové lúče. Tieto nové reakcie je možné aktivovať jednoduchým gestom a fungujú aj vo videokonferenčných aplikáciách tretích strán, ako je Zoom alebo Webex by Cisco.

Cez FaceTime idú teraz posielať hlasové správy a videá, takže ak sa nedovoláš, môžeš aspoň nechať odkaz na neskôr.

FaceTime je možné novo používať aj na Apple TV 4K. Môžeš novo volať so svojimi blízkymi aj na veľkej obrazovke. Vďaka funkcii Fotoaparát cez Kontinuitu môžeš zahájiť hovor priamo z Apple TV alebo ho do televízie prepojiť z iPhonu. Vďaka funkcii Centrovanie záberu budeš vždy uprostred záberu, a to aj keď sa budeš rôzne pohybovať.

Správy – ešte viac možností, ako zostať v spojení

Správy sa dočkali nových funkcií, vďaka ktorým bude komunikácia s tvojimi najbližšími jednoduchšia a zábavnejšia. Vyhľadávanie je teraz vďaka vyhľadávacím filtrom výkonnejšie a presnejšie, zvukové správy sa automaticky prepisujú, aby si si ich mohol prečítať alebo vypočuť neskôr, pre priame odpovedanie na správy stačí len prejsť cez danú správu prstom zľava doprava a nová rozbaľovacia ponuka uľahčuje prístup ku všetkým aplikáciám iMessage, vďaka čomu vyzerajú Správy ešte lepšie. Nový panel nálepiek ti prináša možnosť prispôsobiť si správy pomocou živých nálepiek, ktoré je možné vytvoriť z fotografií jednoduchým podržaním prsta na objekte. K nálepkám potom idú pridávať rôzne kreatívne filtre, ktoré im vdýchnu život.

Úplne nový panel nálepiek pridáva možnosť vytvárať živé nálepky z fotografií jednoduchým podržaním prsta na objekte. Takto vytvorené nálepky potom môžeš upravovať pomocou rôznych filtrov, ktoré nálepkám vdýchnu život.

Ďalšou novinkou v aplikácii Správy je funkcia Check In, ktorá sa hodí v prípadoch, keď niekam pôjdeš a budeš chcieť dať vedieť svojim blízkym, že si v poriadku dorazil. Po aktivovaní funkcie Check In príde vybranej osobe oznámenie hneď, čo dorazíš. A ak budeš mieriť inam, než bolo v pláne, vybranej osobe budú dočasne sprístupnené užitočné informácie, ako je poloha zariadenia, úroveň nabitia batérie a stav mobilných služieb.


Ďalšou novinkou v aplikácii Správy je funkcia Check In, ktorá sa hodí v prípadoch, keď niekam ideš a chceš dať vedieť svojim blízkym, že si v poriadku dorazil.

Vďaka novému pohotovostnému režimu je iPhone počas nabíjania ešte užitočnejší

Pohotovostný režim zobrazuje cez celú obrazovku prehľadné informácie tak, aby boli vidieť aj z diaľky – stačí iPhone otočiť na šírku a začať nabíjať. Pohotovostný režim sa skvele hodí na pracovný stôl, nočný stolík alebo na kuchynskú linku a je možné si ho prispôsobiť tak, aby zobrazoval rôzne ciferníky, obľúbené fotografie alebo widgety, vrátane Chytrých sád, ktoré zobrazujú widgety podľa toho, ktorý sa ti práve najviac hodí. V pohotovostnom režime sa cez celú obrazovku zobrazujú aj živé aktivity, výsledky Siri, prichádzajúce hovory a väčšie notifikácie. Vďaka Always-On displeju sa v pohotovostnom režime zobrazujú užitočné informácie neustále av noci sa pohotovostný režim prispôsobí slabému osvetleniu a hodiny, fotky a widgety získajú krásny červený nádych. A ak nabíjaš iPhone pomocou MagSafe nabíjačky, pohotovostný režim si zapamätá, ako sa má v danom nabíjacom doku zobrazovať.


Pohotovostný režim zobrazuje cez celú obrazovku prehľadné informácie tak, aby boli vidieť aj z diaľky – stačí iPhone otočiť na šírku a začať nabíjať.

Jednoduchšie zdieľanie cez AirDrop a NameDrop

Vďaka AirDropu je zdieľanie s priateľmi, rodinou a kolegami jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. AirDrop sa dočkal novej funkcie zvanej NameDrop, ktorá ti umožňuje ľahko zdieľať kontaktné údaje vrátane plagátu kontaktu jednoduchým priblížením dvoch iPhonov k sebe. Rovnakým spôsobom môžeš tiež zdieľať obsah alebo spúšťať SharePlay a počúvať hudbu, sledovať filmy alebo hrať hry. A koncom tohto roka sa AirDrop naučí pokračovať v odosielaní cez internet, akonáhle sa vzdiališ z dosahu.

NameDrop ti umožňuje ľahko zdieľať kontaktné údaje jednoduchým priložením dvoch iPhonov k sebe.

Veľké vylepšenie automatických opráv a Diktovanie

Automatické opravy sa dočkali veľkej aktualizácie a prepracovaného špičkového jazykového modelu, ktorý využíva strojové učenie priamo v zariadení a dokáže tak predikovať, čo chceš napísať, čím vylepšuje a spresňuje celkový zážitok z písania. Automatické opravy sa naučili opravovať viac typov gramatických chýb na úrovni celých viet a vylepšení sa dočkal aj dizajn, ktorý uľahčuje písanie dočasným podtrhávaním opravených slov a umožňuje ti vrátiť opravu jednoduchým kliknutím. Vylepšená predikcia pomáha rýchlo dokončovať vety a nový modul rozpoznávania reči zvyšuje presnosť diktovania.

Denník – nový spôsob, ako si vážiť výnimočné chvíle v živote

Denník je nová aplikácia pre iPhone, ktorá ti pomáha sa na chvíľu zastaviť a zamyslieť sa nad každodennými alebo výnimočnými chvíľami v tvojom živote. Na uľahčenie zapisovania ponúka aplikácia personalizované návrhy, ktoré sú múdro vyberané z nedávnych aktivít, ako sú fotografie, ľudia, miesta, cvičenia a ďalšie. Vďaka pravidelným oznámeniam si potom na zapisovanie do Denníka ľahkú zvykneš. Vďaka strojovému učeniu priamo v zariadení, koncovému šifrovaniu a možnosti aplikáciu uzamknúť chráni Denník tvoje súkromie a zaisťuje, že k nemu nebude mať prístup nikto iný – ani Apple. Vďaka novému rozhraniu API pre návrhy denníka budú môcť vývojári do svojich aplikácií pridávať návrhy na písanie do denníka. Aplikácia Denník a rozhranie API pre návrhy denníka budú k dispozícii vo forme softvérovej aktualizácie ku koncu tohto roka.

Denník je nová aplikácia, ktorá ti pomáha sa na chvíľu zastaviť a zamyslieť sa nad každodennými alebo výnimočnými chvíľami v ich živote. Využíva strojové učenie priamo v zariadení, vďaka ktorému ti poskytuje personalizované návrhy a uľahčuje tak zapisovanie.

Ďalšie novinky v iOS 17

  • Vďaka novým profilom v Safari môžeš oddeliť pracovné veci od tých osobných – vrátane histórie, cookies, rozšírenia, skupín záložiek a obľúbených záložiek. Anonymné prehliadanie sa novo zamkne, akonáhle ho prestaneš používať, čím zvyšuje ochranu ako pred trackermi, tak pred osobami, ktoré by mohli k zariadeniu získať neoprávnený prístup.

  • Pre ľahšie a bezpečnejšie zdieľanie hesiel a prístupových kľúčov môžeš zdieľať heslá so skupinami dôveryhodných kontaktov. Vzhľadom na to, že zdieľanie prebieha cez Kľúčenku na iCloude, je koncovo šifrované.

  • Aplikácia Zdravie ponúka nové funkcie týkajúce sa duševného zdravia. Môžeš si zaznamenávať svoje denné nálady a aktuálne rozpoloženie, zisťovať, čo ovplyvňuje tvoje duševné zdravie, alebo ľahko pristupovať k hodnoteniam a dostupným informáciám týkajúcim sa depresií a úzkosti, ktoré často používajú klinickí odborníci. Zväčšenie vzdialenosti, z ktorej sa pozeráš na obrazovku, môže u detí pomôcť znížiť riziko krátkozrakosti a u dospelých znížiť digitálnu únavu očí. Funkcia Vzdialenosť od obrazovky v rámci Času pri obrazovke dokáže pomocou TrueDepth kamery odhaliť, kedy dlhšiu dobu sleduješ obrazovku z menej ako 30 cm, na čo ťa následne upozorní.

  • Apple Music pridáva podporu SharePlay v aute – cestujúci tak budú môcť hudbu ovládať každý zo svojho zariadenia, a to aj bez predplatného Apple Music. Prelínanie skladieb zaisťuje plynulý prechod medzi skladbami a ešte tento rok budeš môcť v Apple Music vytvárať spoločné playlisty – počúvanie hudby s priateľmi tak bude jednoduchšie ako kedykoľvek predtým.

  • AirPlay je teraz ešte lepší vďaka umelej inteligencii priamo v zariadení, ktoré sa učí podľa tvojich preferencií. Koncom tohto roka sa navyše AirPlay dočká podpory televízorov v hoteloch, vďaka čomu si budeš môcť vychutnať svoj obľúbený obsah na veľkej obrazovke aj na cestách.

  • Slúchadlá AirPods sa dočkali nových pokročilých funkcií ako Adaptívny zvuk, Osobné nastavenia hlasitosti a Detekcia konverzácie, ktoré redefinujú zážitok z počúvania. Vylepšenie automatického prepínania a ovládania hovorov ešte viac uľahčuje používanie slúchadiel AirPods.

  • V aplikácii Domácnosť pribudla možnosť prezerať až 30-dňovú históriu aktivít všetkých zámkov, garážových brán, poplašných systémov a kontaktných senzorov. Okrem toho sú teraz pre zámky vybavené protokolom Matter k dispozícii dve obľúbené funkcie zámkov HomeKit - odomknutie kliknutím a PIN kódy - čo otvára ešte viac možností, ako si prepojiť domácnosť. Grid Forecast je nový nástroj v aplikácii Domácnosť, ktorý ukazuje, kedy je z elektrickej siete k dispozícii energia z čistejších zdrojov a kedy nie. Vďaka tomu sa môžeš rozhodnúť, kedy elektrinu využívať.

  • Mapy pridávajú offline mapy, vďaka ktorým si môžeš konkrétne oblasti sťahovať a získať tak prístup k navigácii, zobraziť odhadovaný čas príchodu a vyhľadávať konkrétne miesta a ďalšie informácie aj offline. Mapy tiež zjednodušili objavovanie tisícov turistických trás v parkoch po celých Spojených štátoch av reálnom čase informujú vodičov elektromobilov o aktuálnej dostupnosti nabíjania.

  • AirTag je možné zdieľať až s piatimi ďalšími osobami, ktoré tak môžu sledovať AirTag v aplikácii Find My na svojom vlastnom zariadení. Všetci členovia skupiny budú môcť vidieť polohu sledovaného predmetu, prehrať zvuk a použiť presné vyhľadávanie, ktoré pomôže určiť polohu zdieľaného AirTagu, keď je blízko. Táto funkcia je kompatibilná aj so všetkými ostatnými sieťovými doplnkami Find My.

  • V Pripomienkach novo nájdeš nákupné zoznamy, ktoré sa automaticky radia do kategórií a uľahčujú tak nakupovanie. Môžeš si tak vybrať, podľa čoho chceš položky zoradiť, a zoznam si ich výber zapamätá.

  • Funkcia Vizuálne vyhľadávanie je teraz dostupná aj v pozastavených videách. Môžeš označiť jeden alebo viac predmetov na pozadí fotky alebo videa a identifikovať potraviny, náklady obchodov, značky a symboly.

  • Siri je teraz možné aktivovať jednoduchým „Siri“. Po aktivácii môžeš zadávať viac otázok za sebou bez toho, aby museli Siri zakaždým aktivovať znova.

  • Aplikácia Fotky využíva strojové učenie priamo v zariadení na rozpoznanie mačiek a psov v albume Ľudia, rovnako ako to dokáže u priateľov alebo príbuzných.

  • Súkromie sa dočkalo rozšírenia funkcie Bezpečnosť komunikácie aj mimo Správy. Táto funkcia pomáha chrániť bezpečnosť detí pri odosielaní a prijímaní obsahu cez AirDrop, plagátov kontaktov a správ cez FaceTime a pri vyberaní fotiek a videí na odoslanie. Okrem statických obrázkov teraz zahŕňa aj videá. Ďalšou novinkou je funkcia Upozornenie na citlivý obsah, ktorá chráni dospelých užívateľov pred zobrazením nežiaducich nahých fotiek a videí. Rovnako ako v prípade funkcie Bezpečnosť komunikácie prebieha všetko spracovanie obrázkov a videí pre funkciu Upozornenie na citlivý obsah priamo v zariadení, takže k nim nemá prístup ani Apple.

  • Karta Dnes v App Store novo ti ponúka najdynamickejšie a najpersonalizovanejšie odporúčania vôbec. Môžeš objavovať úžasné aplikácie, hry a udalosti v aplikáciách vďaka novým personalizovaným odporúčaniam a príbehom, ktoré zodpovedajú záujmom a tvojim preferenciám. Ešte lepšiemu zážitku potom napomáhajú starostlivo vybrané a prehľadné sekcie.

  • Medzi novinky v rámci sprístupnenia patrí Asistovaný prístup –⁠ prispôsobiteľné rozhranie, ktoré pomáha používateľom s kognitívnymi poruchami používať iPhone samostatne a bez ťažkostí, ďalej potom funkcia Živá reč, ktorá umožňuje nehovoriacim užívateľom napísať a nechať svoje slová prečítať nahlas alebo po telefóne, funkcia Osobný hlas, ktorá umožňuje používateľom s hroziacou stratou reči vytvoriť si hlas, ktorý bude znieť ako oni, alebo funkcia Point and Speak, ktorá pomáha nevidiacim alebo slabozrakým používateľom čítať texty na fyzických objektoch jednoduchým namierením iPhonu.< /li>

iOS 17 je k dispozícii vo forme bezplatnej softvérovej aktualizácie pre iPhone Xs a novšie. Viac informácií nájdeš na apple.com/cz/ios/ios -17. Niektoré funkcie nemusia byť dostupné vo všetkých oblastiach či jazykoch alebo na všetkých iPhonoch. Viac informácií o dostupnosti nájdeš na apple.com/cz/ios /feature-availability.


Modelový rad iPhone 15


Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.