Kde trávite najviac času?

Väčšina z nás trávi najviac času v práci alebo v škole a doma… ale kde ešte? Je pravdepodobnejšie, že vás stretneme v supermarkete alebo vo fitness štúdiu? Pozrime sa na skrytú funkciu iOS, ktorá nám odhalí často navštevované miesta, a na dve aplikácie, ktoré tieto informácie zobrazujú prehľadným a hravým spôsobom.

Kam ten čas letí? – pýtate sa sami seba, keď oslavujete zase ďalšie narodeniny. Táto otázka úzko súvisí s tým, kamletíte my. Sledovanie miest, kam chodievate, a času, ktorý tam strávite, môže byť veľmi zaujímavé, pretože odhalí vo vašom živote vzorce, ktoré by ste si možno inak nevšimli. Koľko času napríklad trávite oddychom v prírode alebo návštevou kultúrnych podujatí? Tieto údaje sú dôležité, pokiaľ ste sa rozhodli vybudovať si nové návyky alebo jednoducho objaviť obvyklé vzorce chovania vo svojom živote. Pozrime sa na to, ako to zistiť.

Ako zobraziť Dôležité miesta na vašom iPhone

Svoj iPhone máte vždy so sebou, môže vám teda poskytnúť základný prehľad. Najprv to však musíte povoliť v nastaveniach a tam nájdete aj celkový prehľad. Dôležité miesta sa používajú aj na personalizované služby ako Spomienky v aplikácii Fotky, widgety máp alebo predpovedanie premávky.

Je to jednoduché: 

  1. Otvorte Nastavenia > Súkromie > Lokalizačné služby > Systémové služby > Dôležité miesta.
  2. Prihláste sa pomocou kódu, Touch ID alebo Face ID.
  3. Zapnite prepínač Dôležité miesta. Keď je zelený, funkcia sleduje vašu polohu.
  4. V časti História vidíte zoznam navštívených miest.
  5. Kliknite na niektoré z nich a zobrazí sa mapa s presnými adresami zoradenými podľa frekvencie návštev.

Ste prekvapení počtom miest, ktoré ste v rámci svojho mesta navštívili? A koľkokrát ste sa zarazili, čo ste tam vlastne robili? Tento zoznam je na jednej strane veľmi informatívny, na druhej strane trochu strašidelný. Ak máte obavy o bezpečnosť týchto údajov, nemusíte – sú šifrované a Apple k nim nemá prístup. Pred nepovolanými očami ich chráni Touch ID alebo Face ID. Ak sa ich však chcete zbaviť, možné to je. Poďme sa pozrieť, ako ich vymazať.

Ako vymazať Dôležité miesta z vášho iPhonu

Spôsoby, ako vymazať dôležité miesta, sú dva: buď drasticky vymažete všetko naraz, alebo chirurgicky jednotlivé položky. Ak chcete vymazať nejakú položku umiestnenú hocikde v rámci celkovej hierarchie, klepnite na tlačidlo Upraviť vpravo hore a vymažte ju. Takto môžete vymazať jednu návštevu konkrétneho miesta alebo celé mesto naraz. Sledovanie polohy môžete na iPhone vypnúť prepínačom v menu Dôležité miesta. V takom prípade však stratíte niektoré vyššie spomínané funkcie.

Lifecycle – Váš život v koláčovom grafe

Táto jednoduchá a nenápadná aplikácia patrí medzi moje najobľúbenejšie. Pomáha mi vidieť, ako sa môj život vyvíja v presných číslach a s veľmi intuitívnym rozhraním. Nastavenie i používanie sú veľmi jednoduché. Stačí si aplikáciu nainštalovať, udeliť jej prístup k údajom o vašej polohe a potom denne alebo týždenne vypĺňať údaje. Na domovskej obrazovke aplikácie uvidíte známe miesta a u neznámych musíte zadať polohu (môžete si vybrať zo zoznamu) a aktivitu. Vďaka výberu aktivity môžete sledovať napríklad koľko času strávite v prírode alebo na kultúrnych akciách. Môžete tu aj pridávať poznámky k aktivitám a rozdeliť miesta. LifeCycle sa učí vaše zvyky a obľúbené miesta a po niekoľkých týždňoch používania je aplikácia tak vyladená na váš životný štýl, že len málokedy musíte zadávať veľa údajov.

Ak si potrpíte na prehľadne zozbierané údaje, štatistiky aplikácie určite oceníte. Môžete si porovnávať týždenné, mesačné a ročné grafy, pozrieť si aktivity a čas, ktorý ste nimi strávili, a miesta v abecednom poradí. Aplikácia pracuje na pozadí a podľa vývojára využíva menej než 1 % batérie. 

Platená verzia ponúka i online zálohu a analýzu kvality spánku. Vyskúšať si ju môžete 30 dní zdarma, inak stojí 10,45 eur ročne.

Arc – Skvelý dizajn a sledovanie pohybu

Ak hľadáte alternatívu k Lifecycle, pozrite sa na Arc. Aplikácia má navyše sledovanie pohybu a považuje sa za nástupcu veľmi obľúbenej aplikácie Moves, pretože umožňuje nahranie jej histórie. Arc sa tiež učí za pochodu (v prenesenom i doslovnom význame) a ponúka funkcie ako sledovanie kalórií a srdcového tepu, porovnanie dĺžky návštevy k priemeru a sledovanie nadmorskej výšky. Recenzie na ňu sú skvelé, jediná chyba krásy je, že viac zaťažuje batériu. 

Čo používate na sledovanie svojich aktivít a navštívených miest vy?

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.