MacBook Air s Retina displejom – skutočný nasledovník

Na týždenné testovanie som dostal môj obľúbený Retina MacBook Air. Je ťažké povedať niečo zlé o zariadení, ktoré bolo vždy na vrchole svojej kategórie.

Môj prvý Mac bol MacBook Air. Neskôr som si zaobstaral aj druhý a stále ho denne používam, hlavne na kancelársku prácu. Oceňujem, že ho môžem používať celý deň bez nabíjania, je ľahký ako pierko a nezahŕňa žiadne zbytočné funkcie. Má všetko, čo potrebujem na úpravu textov, prácu vo Photoshope, posielanie e-mailov, prehliadanie a dokonca má dostatok energie na prežitie niekoľkých mítingov.

Dvojjadrový úsporný čip, 8GB RAM pamäť a 128GB úložisko vyhovujú všetkým mojim požiadavkám, preto som si tento počítač vybral na každodenné použitie. Pravda je, že tento laptop sa v priebehu rokov nezmenil, pretože bol dokonale navrhnutý. Je vytvorený pre priemerného užívateľa. Keď Steve Jobs predstavil prvý Air, vytvoril úplne novú kategóriu na trhu s počítačmi. A keďže je koncept stále taký úspešný, prečo by ho Apple menil?

Všimnite si – nový MacBook Air nepriniesol v podstate nič nové, dokonca aj keď bol úplne obnovený. Ako posledný vo svojej skupine prišiel o osvetlené logo Applu a starý displej bol nahradený novým Retina. A získal Force Touch Trackpad, klávesový mechanizmus Butterfly tretej generácie, čip T2 a Touch ID. Množstvo nových funkcií je teda pomerne veľké. Naozaj bol čas na vylepšenie.

Hoci Phil Schiller verbálne zlikvidoval MacBook Air v roku 2016, Apple definoval MacBook Pro 13 ako „nový Air“. Bolo to správne riešenie. Ich hmotnosť bola takmer totožná a veľkosť Pro bola o niečo menšia ako skutočná veľkosť MacBooku Air. Jediný významný rozdiel bolo 15 až 20 % extra výkonu navyše pri MacBooku Pro.

Neviem, čo sa stalo, keď Apple zmenil svoju stratégiu, ale MacBook Air prežil posledné dva roky a teraz je úplne obnovený. Jeho hmotnosť sa trochu zmenila, veľkosť je úplne rovnaká ako pri modeli Pro a neexistuje veľký rozdiel v používaní. Apple zachoval zapustené klávesnice. Je to v podstate preto, aby sa dalo pohodlnejšie písať, aj keď máte položený váš Mac v lone. Takže recept, ktorý fungoval veľmi dobre, zostal rovnaký.

Ako všetky ostatné veci. Môžete oponovať, že teraz má Mac displej Retina, čo je obrovský krok vpred oproti predchádzajúcej verzii, ktorá nemala ani rozlíšenie 1080p. Aby sme však boli úprimní, máme k dispozícii zobrazenie, ktoré veľmi dobre poznáme a obľubujeme, pretože farby a kontrast Retina displejov sú úžasné. Hoci pri písaní alebo čítaní e-mailov to nie je až také dôležité.

Ak však pracujete s aplikáciami Photoshop alebo Illustrator, rozdiel vám naozaj udrie do očí. Ale to je v podstate všetko. S najväčšou pravdepodobnosťou Apple zmenil displeje nie preto, že to bolo potrebné, ale v roku 2018 to bolo jednoducho očakávané. Nový Air má tiež silnejší procesor a zlepšil sa aj jeho grafický výkon. Všetko pre splnenie rastúcich požiadaviek Retina displeja.

Keď Apple experimentoval s takýmito displejmi, dochádzalo k problémom. Teraz už všetko beží hladko. Keď prechádzame zoznam nových funkcií, môžeme nájsť veľa dôvodov, ktoré podporia prechod na nový Air, ako je čip T2, Touch ID a klávesnica Butterfly 3. Klávesnica, ktorá sa úplne odlišne používa a má všetky nové modifikácie, ktoré boli zavedené v aktualizovaných MacBookoch Pro prvýkrát v lete. Jej používanie je naozaj pohodlné, píšem ľahko a s menej preklepmi. Palec hore, Apple!

Touch ID je niečo úplne nové. Tlačidlo napájania bolo nahradené biometrickou identifikáciou. Je rýchla, funguje veľmi dobre a nemusíte sa zaťažovať heslami (ak nemáte Apple Watch). Je celkom zaujímavé, že Apple zahrnul do Macu snímač odtlačkov prstov, ale na druhej strane, odstránil celý Touchbar. Ktovie, možno bude chýbať aj v budúcom rade MacBookov.

A v neposlednom rade musíme spomenúť aj čip T2. Ten nie je jasne žiariacim diamantom pod kapotou, ale určite ukazuje smer, ktorý stojí za to zdôrazniť. Nejde o nič nové – hardvér s vlastným operačným systémom, ktorý pomáha spravovať mnoho systémových procesov a ďalších komponentov. S týmto riešením by Apple rád dosiahol bezpečnostnú úroveň Secure Enclave, ktorá je v iPhonoch. Tento koprocesor je teraz zodpovedný za šifrovanie úložiska a zabezpečené spustenie systému, príkazy FaceTime HD, mikrofón a reproduktory.

Ak by ste ma požiadali, aby som povedal, v čom sa líši nový Retina MacBook Air, povedal by som – vo všetkom. Na jednej strane je to presne to isté zariadenie ako jeho predchodcovia. Na druhej strane je to najväčší kompliment, ktorý môžeme povedať. Výrobca neurobil zbytočné zmeny, nepridal zbytočný výkon, ponechal 12 – 13 hodín výdrže batérie, pričom zariadenie bolo úplne obnovené, a to vo vnútri aj vonku.

Niet pochýb o tom, že je to lepší úlovok ako MacBook, ktorý je dostupný v podobnom cenovom rozpätí. Ak sa zaobídete bez ďalších 15 – 20 % výkonu, ktoré MacBooky Pro majú, potom by mohol byť ideálnou voľbou pre vás, ak hľadáte prenosný počítač na bežné použitie.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.