MAPS.ME – Bezplatná offline navigácia

Odporúčať niekomu mapy je skoro ako vnucovať mu svoj svetonázor: každý má svoj uhol pohľadu, na ktorom trvá. Ak ste otvorení novému bezplatnému riešeniu, ktoré funguje aj offline, môže byť aplikácia MAPS.ME pre vás tá pravá.

Vďaka neobmedzeným balíkom dát je dnes navigácia jednoduchá a lacná. Ani roaming už síce nestojí celý majetok, niekedy však môže offline mapa doslova zachrániť život. Preto MAPS.ME patrí už roky k mojím najobľúbenejším aplikáciám. Navigačný softvér, ktorý vznikol v roku 2011 v švajčiarsko-bieloruskej spolupráci, vlastní od roku 2014 väčšia ruská firma. Tím 25 vývojárov dnes sídli v Moskve. Aplikácia má na konte viac ako sto miliónov stiahnutí a približne 12 miliónov pravidelných užívateľov. Beží na OpenStreetMap, čo je v podstate Wikipedia všetkých máp.

OpenSourceMaps založil v roku 2004 Brit Steve Coast a za rozvojom tohto projektu stojí viac než 2 milióny dobrovoľníkov, ktorí rozširovali bezplatnú databázu svojimi informáciami. Formálne ide o neziskovú organizáciu.

Vývojári MAPS.ME si teda za jadro svojej aplikácie vybrali gigantickú databázu, ktorá umožňuje prístup k podrobným mapám mnohých krajín sveta. Je tiež možné si stiahnuť len vybrané regióny danej krajiny. Našťastie sa v aplikácii stretnete len s niekoľkými diskrétnymi reklamami, v offline režime sa nezobrazujú žiadne.

Najlepšie na MAPS.ME je, že po stiahnutí pár stoviek megabajtov máp môžete zabudnúť na dáta a pokojne sa nechať nasmerovať, kam treba. Skvelé tiež je, že offline režim ponúka oveľa viac než základné funkcie. Zobrazia sa všetky nahraté údaje, ako sú atrakcie, reštaurácie, obchody a podobne. Vývojári aplikáciu pravidelne aktualizujú.

Aplikáciu, samozrejme, nemusíte používať len offline, pripojenie na dátovú sieť funguje perfektne. Napríklad si jediným klepnutím na mapu môžete okamžite rezervovať ubytovanie cez booking.com. Dostupné sú aj údaje o aktuálnej dopravnej situácii, samozrejme, nie také pokročilé ako pri službách od Googlu alebo Waze. Okrem plánovania cesty autom si môžete vybrať aj chôdzu peši alebo na bicykli, vo väčších mestách sa zobrazujú aj informácie o verejnej doprave.

Užívateľské rozhranie je jednoduché, ale príjemné. Aplikácia je stabilná a energeticky nenáročná. Ak chcete ušetriť výdrž batérie, môžete si vybrať z dvoch možností a pre zariadenia s OLED displejom pomôže aj prepnutie na nočný režim.

Navigácia je presná a spoľahlivá, nikdy sa mi nestalo, že by som sa s touto aplikáciou stratil. Vyhľadanie cesty je rýchle, nemusíte čakať dlho, kým sa načíta. Počas cesty vám bude aplikácia udeľovať inštrukcie nahlas.

Ak sa chcete nadobro zbaviť tých pár reklám, môžete si vybrať z viacerých možností od týždenných platieb po ročné. V súčasnosti si neviem predstaviť, kto by za túto aplikáciu platil. Počas niekoľkých dní veľmi intenzívneho testovania som nevidel ani jednu reklamu. Môžem teda pokojne vyhlásiť, že aplikácia MAPS.ME je dokonalým riešením pre tých, čo chcú používať mapy offline a bezplatne.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.