Na Apple Watch prichádza watchOS 10.1 aj gesto poklepania

Na Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 dorazilo spoločne s watchOS 10.1 aj nové gesto poklepania, ktoré ponúka úžasný nový spôsob, ako ich ovládať.

S novým gestom poklepania môžeš svoje Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 ľahko používať jednou rukou a bez kontaktu s displejom. Dvojitým spojením ukazováka a palca je možné teraz jednoducho vykonávať množstvo bežných vecí. Novinka skvele dopĺňa už existujúce gestá ako je napríklad kliknutie, prejdenie prstom po displeji, prebudenie zdvihnutím a stlmenie hodiniek zakrytím rúk, vďaka ktorým sú Apple Watch tak užívateľsky prívetivé.

Úžasne užitočné a veľmi pohodlné

Gesto poklepania oceníš v celom rade každodenných situácií, keď máš voľnú iba jednu ruku, napríklad pri venčení psa, varení alebo pití čaju z téglika na cestách.

Používatelia si môžu pre gesto poklepania nastaviť primárnu funkciu v širokej škále aplikácií vo watchOS av oznámeniach. Napríklad ním možno:

  • Z akéhokoľvek ciferníka vyvolať dynamickú sadu a prechádzať si tak jednotlivé widgety
  • prijať a položiť telefónny hovor,
  • pozastaviť, znova spustiť a ukončiť minútku,
  • pozastaviť a znovu spustiť stopky,
  • odložiť budík,
  • prehrať a pozastaviť hudbu, podcast alebo audioknihu,
  • urobiť fotku pomocou Ovládača fotoaparátu v aplikácii Fotoaparát,
  • aktivovať a deaktivovať automatické pripomenutie tréningov, a ďalšie.


To všetko a viac vďaka čipu S9 SiP

Gesto poklepania na hodinkách Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 by sa nezaobišlo bez čipu S9 SiP, ktorý je v porovnaní so svojím predchodcom o 25 % úspornejší. Nedá sa zabudnúť ani na 4jadrový Neural Engine, ktorý zvláda náročné úlohy strojového učenia dvakrát rýchlejšie.

Neural Engine spracováva dáta z akcelerometra, gyroskopu a optického snímača srdcovej činnosti prostredníctvom nového algoritmu strojového učenia. Algoritmus detekuje unikátne drobné pohyby zápästia a zmeny v prúdení krvi, ku ktorým dochádza pri dvojitom spojení ukazováka a palca počas vykonávania gesta.

Hodinky na gesto poklepania zareagujú vždy, keď majú rozsvietený displej. Funkcia je užívateľom k dispozícii po celý deň a 18-hodinovú výdrž batérie pri Apple Watch Series 9 a 36-hodinovú v prípade Apple Watch Ultra 2 ovplyvňuje len minimálne.

A ako na to?

Gesto dvojitého kliknutia pri väčšine aplikácií a oznámení automaticky aktivuje primárnu funkciu. Inú funkciu potom môžeš nastaviť v dvoch prípadoch: prechádzanie widgetov v dynamickom sade, alebo výber prvého dostupného widgetu a prehranie či pozastavenie hudby, alebo preskočenie na ďalšiu skladbu.

Aktualizácia watchOS 10.1 je dostupná pre Apple Watch Series 4 a novšie už dnes a vyžaduje iPhone XS so systémom iOS 17 alebo novším.

Gesto poklepania je na hodinkách Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 so systémom watchOS 10.1 aktivované automaticky, takže už nič nastavovať nemusíš. Deaktivovať ho je možné v nastavení.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.