Najzaujímavejšie novinky v macOS Sonoma a ako na ne

Najnovší macOS Sonoma ponúka neskutočne rozsiahle množstvo detailného nastavenia, ktorému sa budeme v niekoľkých nasledujúcich článkoch podrobne venovať. Nastav si Mac presne podľa seba s nami.

V dnešnom článku sa pozrieme na zaujímavé vychytávky, ktoré nám priniesol nový operačný systém macOS Sonoma. Niektoré treba už budeš poznať, niektoré zase nie. Poďme sa na ne spoločne pozrieť, veríme, že ti nejedna uľahčí prácu s tvojím macom.

Ukázať alebo skryť plochu

V predvolenom nastavení systém macOS Sonoma po kliknutí na tapetu skryje všetky okná. To sa hodí, ak máš na obrazovke množstvo súborov, ku ktorým potrebuješ mať prístup. Ak ťa ale toto správanie vytáča, môžeš obmedziť, aby k nemu dochádzalo iba pri zapnutom Správcovi scény alebo Stage Manageri.



Prejdi do Nastavenia systému > Plocha a Dock. V časti Plocha a Stage Manager vyhľadaj možnosť Kliknutím na tapetu zobrazovať plochu, potom klikni na možnosť Vždy a namiesto toho vyber možnosť Len vo Stage Managera.

Webové stránky zakotvené priamo v doku

Vďaka novej možnosti v Safari môžeš teraz vytvárať samostatné webové ,,aplikácie" a pridávať ich do Docku vedľa bežných aplikácií.

Stačí v Safari navštíviť webovú stránku a vybrať Súbor > Pridať do Docku... Webovej aplikácii potom môžeš dať akýkoľvek názov a dokonca aj zmeniť jej ikonu. Keď potom otvoríš webovú aplikáciu v doku, otvorí sa ti vo vlastnom samostatnom okne, ktoré obsahuje tlačidlá späť a vpred pre jednoduchú navigáciu.

Na skúšku sme si skúsili pridať stránky iCloudu.

Jednoducho si akúkoľvek stránku pomenuješ podľa seba.

Zo stránky sa ti do Docku automaticky vygeneruje logo ikony.

Navigácia v Nastavenia systému

V macOS Ventura nahradil Apple predvoľby systému systémovým nastavením, aby ich predsa len trochu zladil s iOS a iPadOS, ale spôsob usporiadania ovládacích prvkov mnohým používateľom stále nevyhovoval.



V systéme macOS Sonoma zostalo rovnaké rozhranie Nastavenie systému, ale vďaka pridaniu tlačidiel späť a vpred je teraz jednoduchšie prechádzať rôzne navštívené obrazovky ponúk bez neustáleho prechádzania bočného panelu.


Pozrieť sa na ponuku Macov


Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.