Naspäť do školy: Najlepšie aplikácie pre rodičov

September je ideálny mesiac, kedy si lepšie zorganizovať každodenný život, čo je dôležité najmä pre rodičov predškolákov a školopovinných detí. Dajte zbohom prázdninám, dlhým letným večerom, kedy sa nemusí ísť spať, a privítajte do svojho života viac poriadku a usporiadania.

Predtým než sa dostaneme k vzdelávacím aplikáciám, ktoré vašim deťom spríjemnia učenie a prinesú im nové zručnosti, poďme sa najprv pozrieť na základné usporiadanie, ktoré ovplyvňuje ich výsledky. Nový školský rok je vhodný čas zefektívniť organizovanie rodiny ako celku od aktivít detí cez vyzdvihovanie zo školy a krúžkov až po uvoľnený, oddychový večer.

Začnite večer predtým

Každá úloha, ktorá ráno trvá polhodinu, sa dá večer zvládnuť za desať minút. Časopriestorové kontinuum si s nami ráno, keď naše mozgy ešte nepracujú na plné obrátky, kruto pohráva. Pri pohľade na rozvrh nasledujúceho dňa môžete večer zistiť, že vaše dieťa má predniesť referát o vtákopyskovi a vy musíte doniesť na finančný úrad niekoľko dokumentov. Vyskúšajte napríklad aplikáciu Family Wall, plánovač pre rodiny v štýle sociálnych médií. Tento rodinný organizér obsahuje kalendár, zoznamy nákupov, album fotiek a videí, bezpečné posielanie správ a v pro verzii tiež lokalizátor členov rodiny v reálnom čase. Ďalšími možnosťami sú EverCal alebo Cozi Family Organizer s integrovaným kalendárom, zoznamom úloh, nákupným zoznamom a denníkom. Jednotlivých členov rodiny odlíšite rozličnými farbami. Cozi má tiež voľbu domácich povinností, ktorá umožňuje členom rodiny zaškrtnúť úlohy, ktoré vykonali. S rodinným organizérom sa postaráte o všetky jednorazové úlohy, udalosti a termíny. To je však len jedna časť organizovania vašej rodiny. Tá druhá je menej viditeľná, ale zato trvácnejšia a v dlhšom časovom horizonte prinesie svoje ovocie. Sú ňou opakujúce sa úlohy čiže rutiny.

Kontrolné zoznamy, zvyky a rutiny

Nový deň teda začínate už predchádzajúci vyčer prehľadom jednorázových úloh a udalostí, ktoré vás nasledujúci deň čakajú. Ďalším krokom je potom večerná rutina. Nemusíte panikáriť ani utekať schovať sa, nehovoríme o prepychovom hodinovom rozvrhu, ktorého výsledkom bude 3-chodová večera, byt ako zo škatuľky, joga s deťmi a troška Heideggera pred spaním. Len si uľahčite ráno tým, že večer pripravíte oblečenie (svoje i svojich potomkov) a batohy, pustíte umývačku a naženiete deti, aby sa nachystali do postele.

Najlepší spôsob, ako si osvojiť rutinu, je urobiť si kontrolný zoznam. Ten vám môže zachrániť život (a duševné zdravie), pretože nemusíte na všetko myslieť, stačí nasledovať zoznam pripravený v telefóne. Začnite pomaly a malými krokmi. Pokiaľ sa vám niekedy stalo, že ste vyšli z bytu v papučiach, ste skvelým kandidátom pre rannú rutinu.

Vyskúšajte Habitify alebo Habiticu, hravú aplikáciu na sledovanie zvykov. Ak ste skôr za jednoduchosť, urobte si zoznam v natívnych Poznámkach alebo Pripomienkach.

A ktoré aplikácie by sa mali nachádzať v telefónoch vašich ratolestí na začiatku nového školského roka? Náš kurátorovaný výber vám prinesieme v ďalšom článku. Zatiaľ si pozrite v našom internetovom obchode program študentských zliav, kde nájdete tie najlepšie ponuky na nové zariadenia.