Nech sa každý krok ráta – Zapnite si skrytý krokomer v iPhone

Žiť zdravší život nemusí byť ťažké ani komplikované. Obyčajná chôdza má úžasné zdravotné prínosy a svoje kroky môžete pohodlne počítať pomocou iPhonu. Ukážeme vám, ako aktivovať skrytú funkciu pedometra.

Lekári odporúčajú chôdzu ako najlepší spôsob, ako zlepšiť nielen svoju telesnú kondíciu, ale aj duševné zdravie, náladu a celkovú pohodu. Najmä ak máte sedavé zamestnanie a trávite celé dni pred počítačom alebo obrazovkami, je pravidelná fyzická aktivita veľmi dôležitá. A čo môže byť jednoduchšie než chôdza? Zvládne ju každý bez ohľadu na kondíciu, potrebujete k nej len pár topánok, je časovo flexibilná a úplne zdarma. 

Prečo počítať kroky?

Medzi početné prínosy chôdze sa radia posilnenie imunitného systému, zníženie hladiny cukru v krvi, zníženie rizika ischemických ochorení srdca, spaľovanie kalórií, zlepšenie nálady a tvorivého myslenia a mnohé ďalšie. Presvedčili sme vás? Potom by ste možno radi vedeli, koľko ste za deň prešli. Aj keď odporúčaná 30-minútová prechádzka denne je dobrou radou, často nechodíme na jednu dlhšiu prechádzku, ale chodíme pešo viackrát, do obchodu, na úrady alebo za inými každodennými povinnosťami.  A keďže každý krok sa počíta, je dobré sledovať ich počet. Dobrou správou je, že na to nepotrebujete žiaden úžasný fitness tracker. Svoje kroky môžete počítať priamo na svojom iPhone.

Ako sledovať kroky na svojom iPhone

S použitím iPhonu máte v zásade dve možnosti, ako počítať svoje kroky: 1. pomocou krokomeru natívnej aplikácie Zdravie; alebo 2. použitím jednej z mnohých aplikácií tretích strán. Výhody natívneho riešenia sú jasné: už je zabudované a integrované do aplikácie Zdravie, použitie je veľmi jednoduché a spoľahlivé. Navyše funguje v dokonalom súlade s hardvérom – špeciálnym koprocesorom série M, ktorý zbiera údaje zo všetkých senzorov akcelerometrov, gyroskopov a kompasu, ktoré sa na iPhone nachádzajú a slúžia na detekciu a meranie pohybu. Pomocou tohto čipu môže váš iPhone efektívne a presne merať, koľko krokov ste urobili. Stačí aktivovať túto skrytú funkciu v aplikácii Zdravie.

Používanie aplikácie Zdravie na počítanie krokov

Pokiaľ ešte nie je zapnuté, musíte na svojom iPhone najprv zapnúť sledovanie pohybu. Je to veľmi jednoduché:

  1. Otvorte NastaveniaSúkromie > Pohyb a kondícia.
  2. Zapnite prepínač Sledovanie kondície. 

Váš iPhone bude odteraz merať vaše kroky. Ďalej potrebujete aktivovať krokomer v aplikácii Zdravie. Ak ste tak ešte neurobili, zadajte tu svoju výšku, aby iPhone mohol lepšie odhadnúť dĺžku vášho kroku. 

Pre zadanie výšky: 

  1. Otvorte aplikáciu Zdravie.
  2. Klepnite na kartu Zdravotné dáta vľavo dole. 
  3. Prejdite dole na Telesné miery. 
  4. Potom klepnite na Výška, potom na tlačidlo „+“ v pravom hornom rohu a zadajte svoju výšku. Ak chcete, môžete takto pridať aj svoju váhu.

Pridajte kroky do Dashboardu aplikácie Zdravie

Aby ste mohli pridať krokomer do zobrazenia Dnes v aplikácii Zdravie, musíte ho pridať k obľúbeným. 

  1. Klepnite na kartu Zdravotné dáta vľavo dole. 
  2. Vyberte položku Aktivita.
  3. Prejdite dole na Kroky a klepnite.
  4. Potom zapnite prepínač Pridať k obľúbeným.

Teraz vidíte počet svojich krokov v Dashboarde aplikácie Zdravie. Bohužiaľ, widget pre zobrazenie Dnes na iPhone nie je dostupný, ak by ste teda chceli vidieť svoje kroky bez otvárania aplikácie Zdravie, môžete použiť niektorú z aplikácií tretích strán, ktoré túto funkciu ponúkajú. Medzi najlepšie a najjednoduchšie na používanie patrí obľúbená aplikácia Pedometer++.

Používanie aplikácie Pedometer++ na počítanie krokov

Pedometer++ je skvelá bezplatná aplikácia, ktorá počíta vaše kroky. Používa k tomu údaje zo zabudovaných senzorov, vaše kroky zobrazuje v stĺpcovom grafe a – to presne chcete – aj ako widget v zobrazení Dnes – len jedno potiahnutie prstom od vašej domovskej obrazovky. Navyše vám umožňuje zadať svoj vlastný denný cieľ (prednastavený cieľ je 10 000 krokov denne). Vaše výsledky sa zobrazujú veľmi jasne v stĺpcovom grafe – ak ste hlboko pod svojím cieľom, stĺpec je červený, keď sa k cieľu blížite, zmení sa na oranžový, a keď ho dosiahnete, je zelený. Každý mesiac v aplikácii nájdete novú mesačnú výzvu, ktorá spolu s neporušenými reťazcami dní, kedy ste splnili svoj cieľ, a rôznymi oceneniami, vás budú motivovať, aby ste kráčali viacej. Aby ste mohli Pedometer++ používať, nezabudnite po inštalácii udeliť aplikácii povolenie používať údaje o pohybe.

Koľko krokov by ste mali urobiť denne?

Pedometer++ a mnoho iných aplikácií a fitness zariadení ako Fitbit sú prednastavené na denný cieľ 10 000 krokov. Je toto číslo, ktoré mnohí dosahujú len ťažko každý deň, adekvátnym cieľom? Napriek tomu, že vyzerá dobre, 10 000 krokov je pomerne náhodné číslo, ktoré spopularizovala úspešná japonská reklamná kampaň v 60. rokoch na prvý nositeľný krokomer s názvom manpo-kei, (merač 10 000 krokov). Odvtedy sa odporúčanie presne tohto počtu krokov čoraz viac spochybňuje.

Tajomstvo zdravého života však možno neleží v úpornej snahe naplniť denné kvóty. Ide skôr o to prejsť na aktívnejší životný štýl. Ak pravidelne a veľa bicyklujete, plávate alebo cvičíte jogu, nemusíte si robiť starosti, že málo chodíte peši. Svoj denný cieľ si nastavte tak, aby vám vyhovoval a mohli ste ho dosiahnuť opakovane. Neskôr ho môžete zvýšiť. A nezabudnite sa hýbať. Často vstávajte od pracovného stola, obmedzte čas pred televíziou, choďte po schodoch namiesto výťahom, pešo namiesto električkou. Počítanie krokov na vašom iPhone vám pomôže si viac uvedomovať množstvo svojho každodenného pohybu. A pokiaľ ide o zdravie a pohyb, každý kúsok a každý krok sa ráta.

Máte nejaký cieľ, koľko krokov chcete denne urobiť? Ak áno, čo používate na ich počítanie?