Nové AirPods – Na ceste k dokonalosti

Pred dvoma týždňami som prešiel na najnovšiu verziou najlepších slúchadiel do uší na svete. Zariadenie má údajne len niekoľko nových funkcií, zlepšilo sa však po všetkých stránkach. Čo to v praxi znamená?

Produkty od Applu používame v redakcii všetci. Osobne dokážem oceniť všetky geniálne výhody ekosystému, ale všeobecne nepatrím k fanatickým vyznavačom produktov Applu. Až na jednu výnimku. űKeď Phil Schiller predstavil AirPods v septembri 2016, nezostal som stáť v úžase. Boli príliš malé, neboli na sklade a moje earpods som miloval. Myslel som si, že by možno vypadávali, že sú dosť drahé a podobne, a tak som si ich sám sebe vyhovoril.

Potom som raz uprostred noci začal variť v našom mini byte, kým rodina spala. Keďže variť bez hudby proste nejde, vytiahol som MacBook, zapojil svoje earpods a snažil som sa využiť dĺžku kábla, pokiaľ to šlo. Jeden nešikovný pohyb a takmer som usmažil svoj MacBook. Vtedy som si povedal, že stačilo a s hlasným „Takto to ďalej nejde!“ som slúchadlá odpojil. Na druhý deň som zašiel do najbližšej predajne iSTYLE.

To sa odohralo na jar v roku 2017 a odvtedy neprešiel deň, aby som nepoužíval svoje AirPods. Občas ich môj malý syn skúmal príliš zblízka, raz som jedno slúchadlo na niekoľko dní stratil, veľakrát mi vypadli z ruky, ale aj tak sa ukázali ako jedno z mojich najvernejších zariadení. A nie som v tom sám. AirPods sú v súčasnosti jednými z najobľúbenejších bezdrôtových slúchadiel na svete.

Na testovanie aktualizovanej verzie, ktorá vyšla pred marcovou keynote, som sa veľmi tešil. Mal som písať o produkte, ktorý sa oproti svojmu predchodcovi príliš nezmenil (no dobre, môžeme rátať LED bodku) rovnako ako iPad mini. Inovácia spočíva skôr v jemnom doladení, v ničom radikálnom. To je práve to úžasné: nebolo treba nový dizajn, stačilo pridať nejakú novú užitočnú funkciu a ešte ďalej dotiahnuť celkový skvelý pocit zo zariadenia.

Z W1 je H1

Jedným z najdôležitejších komponentov AirPods bola ich duša, čip W1, ktorý Apple vyvinul pre inteligentné riešenia. Táto drobnosť v podstate odlíšila AirPods od zvyšku trhu. Apple teraz posunul vývoj tohto čipu ešte ďalej a predstavil ho v najnovších AirPods pod názvom H1.

V čom sú teraz AirPods lepšie? Ťažko povedať, pretože to nie je nič určité, ale tak nejak celkové. Žiadne šokujúce aktualizácie sa nekonali, zároveň sa však vývojárom podarilo ich všestranne vylepšiť. Dokonca aj vo veciach, na ktoré užívatelia nemali žiadne sťažnosti. Nebolo ľahké vypozorovať všetky tieto drobné vylepšenia za dva týždne testovania, našťastie mi však pomáhala jedna z kolegýň, ktorá je tiež nadšeným užívateľom AirPods.

Pripájanie je rýchlejšie. Ak vám niekto volá a nemáte nasadené slúchadlá, máte čas to zdvihnúť a presmerovať hovor na AirPods. Zvuk je tiež o niečo lepší. V tomto so mnou mnohí súhlasia, aj keď musím povedať, že môj starší pár bol už trochu opotrebovaný, takže rozdiel som si všimol okamžite. Neočakávajte kvalitu slúchadiel na uši, ale vývojárom sa naozaj podarilo vyťažiť z malej veľkosti maximum.

Výdrž batérie sa zlepšila tiež. Nemal som možnosť spočítať to presne, ale v porovnaní s predchádzajúcim modelom je výdrž baterky nových AirPods výrazne lepšia. Mimochodom, na tú sa užívatelia predtým nesťažovali, ale ľudia, ktorí majú radi nekonečné hovory, sa môžu tešiť.

Čip H1 používa technológiu Bluetooth 5.0, čo si užívatelia síce nevšimnú, ale slúchadlá vďaka tomu rýchlo nezastarajú. Ak ich – podobne ako ja – používate neustále, vydržia vám určite aspoň dva-tri roky, ak to tak príliš neriešite, môžete ich používať tri až päť rokov. V každom prípade sa táto technológia zíde dlhodobo.

Hey Siri!

Jednou z nových funkcií je, že AirPods neustále načúvajú a na zapnutie Siri nemusíte nič stláčať. Stačí povedať „Hey Siri!“ a asistentka urobí, čo treba. Ak by som mal prezradiť nejakú funkciu, ktorú som nikdy nepoužíval, bola by to určite Siri. Dôvod je jednoduchý – asistentka zatiaľ nehovorí menšími jazykmi, tak som nemal dôvod ju používať. Keď však už robíme test, mali by sme otestovať všetko, nie?

Výsledkom teda je, že sa stala jednou z mojich obľúbených funkcií nových slúchadiel. Aj keď som veľa neočakával, pri šoférovaní môžem vďaka Siri telefonovať, prehrávať hudbu, dokonca môžem vytočiť číslo mojej garáže (áno, tak sa otvára). V podstate som ešte vo fáze učenia, neustále objavujem nové využitia a dokonca si vychutnávam chyby. Čas strávený osamote v aute je tak príjemnejší a pestrejší. Aj keď je pravda, že Siri nevyužívam v spoločnosti alebo na ulici, asi by som sa cítil zvláštne. Keď som však sám, celkom sa hodí.

Načo bezdrôtové nabíjanie?

To je podobný príbeh: táto technológia je na trhu už nejakú dobu, osobne som ju však nepoužíval. Pre AirPods som si však kúpil bezdrôtovú nabíjačku a snažil sa zistiť, prečo po bezdrôtovom nabíjaní všetci tak túžili. Na videu to vyzerá super, položíte na podložku a hneď sa začnú nabíjať. Jednoducho Apple.

Keď to však chcete používať v normálnom živote, je to pomerne komplikované. Kam presne ich umiestniť, aby sa nabíjali? Trošku nižšie alebo doprava? Ani o kúsok ďalej. A potom čakať dva až trikrát dlhšie ako pri normálnej nabíjačke. Alebo vidieť, že v porovnaní s nabíjačkou iPadu môj iPhone ledva nabíja. Teraz mám bezdrôtovú výhodu, ale je mi to prakticky nanič. Pre mňa osobne to bolo celkom sklamanie a myslím, že sa bezdrôtového nabíjania zase rád vzdám.

Áno, LED indikátor nabíjania na puzdre je praktický. Je absolútne nutný, aby ste mohli kamošom ukázať, že máte najnovší model (iný rozdiel v dizajne vlastne nie je). Iný praktický význam nevidím. Drôtové riešenie je presnejšie, rýchlejšie a lacnejšie. Malo by to zmysel, len ak by som mal na budúci rok nový iPhone s bezdrôtovým nabíjaním a mohol by som si ním nabíjať AirPods. Predpokladám, že to nebude také časté. AirPower by sa teda hodila…

Jasná kúpa?

Na záver by som dal novým AirPods jeden malý mínus pre Bluetooth – podpora viacerých Bluetooth zariadení nedorazila, takže aj naďalej musím prepínať medzi MacBookom, iPhonom a iPadom ručne. Aj keď ide len o pohodlnosť, keď už hovoríme o jednom z najdrahších produktov na svete (v pomere k jeho veľkosti), takéto očakávania nie sú nereálne.

Ešte by som rád vyzdvihol jednu vec ohľadne ceny: po dlhej dobe je tu updatovaná verzia produktu za rovnakú cenu. Áno, s bezdrôtovým nabíjacím puzdrom sú drahšie, ale Apple nás nenúti si ho kúpiť, môžete používať nový model s káblom za rovnakú cenu. To je predsa skvelé!

Komu by som nové AirPods odporúčal? Každému. Naozaj. Je to zariadenie, ktoré človeku uľahčí život a vnesie štipku radosti do šedých pracovných dní. Bezdrôtové slúchadlá do uší, ktoré sú naozaj bezdrôtové, sú proste skvelé a AirPods medzi nimi jednoznačne vedú. Zídu sa každému, kto ich zatiaľ nevlastní.

Trochu inak je to v prípade tých, ktorí už AirPods majú. Vylepšenú verziu si kúpte, pokiaľ je váš starší model už trošku opotrebovaný, ak radi dlho telefonujete a viete si to finančne odôvodniť. A tiež vtedy, ak si potrpíte na najnovšie a najvyspelejšie technológie (aj keď v tom prípade ste si ich už zrejme kúpili). A samozrejme si ich kúpte aj vtedy, keď AirPods skrátka zbožňujete, tak ako ja.

Nové AirPods nájdete v predajniach alebo internetovom obchode iSTYLE.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.