Nový macOS Sequoia

Apple predstavil najnovšiu verziu najvyspelejšieho počítačového operačného systému, ktorý prináša prelomové funkcie umelej inteligencie a otvára nové možnosti práce s Macom.

macOS Sequoia teraz prináša rad noviniek vrátane zrkadlenia iPhonu, čo ti umožní plný prístup a ovládanie iPhonu priamo z macOS, čím sa rozširujú možnosti funkcie Kontinuity. Safari sa dočká ďalšej významnej aktualizácie s novou funkciou Highlights, ktorá ti poskytne užitočné zhrnutie informácií, na ktoré narazíš pri prehliadaní webových stránok. S novou aplikáciou Heslá bude prístup k heslám a správa prihlasovacích údajov z jedného miesta ešte jednoduchšia.

macOS Sequoia prináša aj Apple Intelligence, čo je osobný systém inteligencie pre Mac, iPhone a iPad. Tento systém prispôsobuje silu generatívnych modelov tvojim potrebám, takže sa môžeš tešiť na neuveriteľne prospešnú a relevantnú umelej inteligencii. Systém Apple Intelligence je plne integrovaný do macOS Sequoia, iOS 18 a iPadOS 18 a bol vyvinutý s veľkým dôrazom na súkromie. Dokáže rozumieť a vytvárať texty a obrázky, zjednodušuje interakciu s jednotlivými aplikáciami a opiera sa o tvoj osobný kontext, čím ti uľahčuje a urýchľuje plnenie každodenných úloh. Apple Intelligence plne využíva silu Neural Engine a čipov Apple a bude k dispozícii na všetkých Macoch s čipmi radu M.

Ovládaj svoj iPhone bezdrôtovo priamo z Macu pomocou funkcie zrkadlenia iPhonu

Nová funkcia zrkadlenia iPhonu v macOS Sequoia prináša ešte väčšie možnosti Kontinuity. Teraz môžeš plne ovládať svoj iPhone priamo z Macu. Tapeta a aplikácie sa zobrazia presne ako na iPhonu, čo ti umožní ľahko prechádzať medzi stránkami a spúšťať svoje obľúbené aplikácie. Ovládanie iPhonu je možné pomocou klávesnice, trackpadu alebo myši, a zvuk sa prehráva priamo z Macu. Obsah môžeš jednoducho presúvať z iPhonu do Macu, pričom iPhone zostáva zamknutý a chránený. Táto funkcia sa skvele dopĺňa s režimom Klid, ktorý ti poskytuje najdôležitejšie informácie na dosah ruky. Navyše môžeš priamo z Macu kontrolovať svoje oznámenia a okamžite na ne odpovedať.

Jednoduchšia a rýchlejšia organizácia okien

Nový spôsob organizácie okien v macOS Sequoia ti umožní prispôsobiť pracovnú plochu podľa svojich predstáv. Stačí pretiahnuť okno k okraju obrazovky a macOS ti automaticky navrhne, kam okno umiestniť. Môžeš tiež skladať okná vedľa seba alebo do rohov obrazovky, čo ti umožní mať otvorených viac okien naraz. Okrem toho sa Macy dočkajú nových klávesových a ďalších skratiek, ktoré organizáciu okien ešte viac urýchlia.



Apple Intelligence – začiatok novej kapitoly AI na Macu

Systém Apple Intelligence, plne integrovaný do macOS Sequoia a vyvinutý s veľkým dôrazom na súkromie, prináša nové spôsoby, ako vylepšiť písaný text a efektívnejšie komunikovať. Vďaka novým Writing Tools môžeš prepisovať, kontrolovať a sumarizovať texty vo všetkých aplikáciách, kde sa dá písať, vrátane Mailu, Poznámok, Pages a aplikácií tretích strán. Nové možnosti vytvárania obrázkov ti umožnia komunikovať a uvoľniť uzdu svojej fantázii ešte zábavnejšie. S funkciou Image Playground môžeš v priebehu niekoľkých sekúnd vytvárať zábavné obrázky v troch štýloch: animácia, ilustrácia alebo skica. Táto funkcia je jednoduchá a vstavaná priamo do aplikácií, ako sú Správy, ale je dostupná aj ako samostatná aplikácia. Spomienky v Fotkách ti umožnia vytvárať príbehy len na základe textových popisov. Apple Intelligence vyberie z knižnice tie najlepšie fotografie a videá, vytvorí príbeh s kapitolami na základe tém z fotografií a usporiadajú ich do filmových sekvencií s vlastným príbehom. Nový nástroj Clean Up dokáže identifikovať a odstrániť objekty v pozadí fotografie bez toho, aby narúšal niečo iné.


Vďaka výkonu Apple Intelligence podnikne Siri zásadný krok vpred, stane sa prirodzenejšou, relevantnejšou a osobnejšou. Môžeš s Siri komunikovať hlasom aj textom a tieto vstupy striedať podľa toho, čo ti v danom momente vyhovuje, čo robí používanie Siri na Macu neuveriteľne jednoduchým a pohodlným. Služba Private Cloud Compute od Apple nastavuje nový štandard súkromia v AI, ponúka automatické prepínanie a škálovanie výpočtovej kapacity priamo v zariadení a na väčších serverových modeloch, ktoré bežia na dedikovaných serveroch s čipmi Apple. Pri presmerovaní požiadavky do Private Cloud Compute sa údaje neukladajú, nie sú prístupné ani spoločnosti Apple a slúžia len na splnenie daného požiadavky. Bezpečnosť kódu na serveroch Private Cloud Compute môžu overiť nezávislí odborníci. Siri a systémové Writing Tools naprieč platformami Apple sú teraz integrované s ChatGPT, čo ti umožňuje využiť aj možnosti tohto modelu, vrátane jeho obrazových a textových schopností, bez toho, aby si musel prepínať medzi nástrojmi.


Pozrieť ponuku počítačov Mac