Nový MacOS Sonoma je už k dispozícii

Je to tu! So systémom macOS Sonoma bude nová práca na Mace zase o niečo lepšia ako predtým. Nové možnosti prispôsobenia widgetov, ohromnej aktualizácie Safari alebo videokonferencií až po nové herné tituly.

Je to tu!

macOS Sonoma je od konca septembra k dispozícii vo forme bezplatnej softvérovej aktualizácie a prináša celý rad nových funkcií, vďaka ktorým ti pôjde práca na Macu ešte viac od ruky. Nový macOS Sonoma prináša možnosť pridávať na plochu widgety, sa ktorými si nanovo môžeš svoj Mac dokonale prispôsobiť na novú úroveň a zároveň tak intuitívne zvládnuť viac práce naraz.

Úplne nové widgety a úplne nový pojem šetričov obrazovky

Sonoma ti prináša úplne novú možnosť pridávať widgety (- sú malé plochy, ktoré zobrazujú dynamický obsah z tvojich obľúbených aplikácií priamo na ploche). Po otvorení nového okna navyše widgety ustúpia do pozadia, aby nerušili. Tiež sú novo interaktívne, takže si môžeš označiť pripomienku za splnenú, prehrať či pozastaviť skladbu zo Spotify alebo film, ovládať múdru domácnosť a pracovať na rôznych záležitostiach priamo z plochy svojho Macu. Pomocou funkcie Kontinuity si potom môžeš pridávať na plochu widgety z iPhonu a Mac si tak prispôsobiť ešte viac. Nový macOS prináša aj nové šetriče obrazovky so spomalenými zábermi miest z celého sveta a len čo sa prihlásiš do svojho profilu, šetrič sa hladko premení na tapetu na ploche.

Nové možnosti pre videokonferencie

Novo tiež prichádzajú vylepšené možnosti pre videokonferencie, s ktorými budeš prezentovať svoju prácu ako profesionál v akejkoľvek aplikácii pre videohovory. Vďaka funkcii prekrytia prezentujúceho zostáva užívateľ v popredí pred obsahom, ktorý zdieľa. Reakcie potom umožňujú užívateľovi jednoduchým gestom pridávať na obrazovku zábavné 3D efekty ako balóniky, konfety alebo napríklad srdiečka.



Prezeranie v Safari na ďalšej úrovni

V Safari si po novom môžeš vytvárať rôzne profily, rýchlo medzi nimi prepínať a oddeliť tak pracovné záležitosti od tých osobných. Vylepšenia sa dočkalo aj anonymné prezeranie, ktoré novo chráni proti tým najpokročilejším sledovacím technikám. Neaktívne anonymné okná sa navyše zamknú a zablokujú načítanie známych trackerov. Okrem toho Safari novo umožňuje pridať do Docku akúkoľvek webovú stránku, ako by to bola aplikácia. Webové stránky z Docku majú zjednodušený panel nástrojov a dokonca môžu zasielať užívateľovi oznámenia.

Nový zážitok z hrania na Mace

Ak máš Mac s procesorom Apple Silicon (M1, M2, M3 - zatiaľ), tak si teraz môžeš zahrať tie najnáročnejšie hry a vychutnať si skvelý výkon, dlhú výdrž batérie a dych vyrážajúci obraz. macOS Sonoma posúva zážitok z hrania na ďalšiu úroveň. Novo totiž ponúka herný režim, ktorý zaručuje konzistentnú snímkovú frekvenciu a dramaticky znižuje latenciu bezdrôtových doplnkov, ako sú AirPody alebo herné ovládače. Herný režim je možné aktivovať v akejkoľvek hre, vrátane pripravovaných a nedávno vydaných hier ako DEATH STRANDING DIRECTOR'S CUT, Stray, Layers of Fear alebo SnowRunner.


Ďalšie novinky v systéme macOS Sonoma

Poznámky. Môžeš si novo prezerať PDF súbory a naskenované prezentácie, úlohy, práce a ďalšie dokumenty priamo v Poznámkach. Ďalšou novinkou je možnosť prepájať súvisiace poznámky pomocou odkazov.

Heslá. Môžeš vytvárať skupiny a zdieľať s nimi rôzne heslá. Každý člen skupiny môže heslá pridávať a upravovať, aby všetci mali vždy aktuálne informácie, a vzhľadom na to, že zdieľanie prebieha cez Kľúčenku na iCloude, je koncovo šifrované. Okrem toho sa jednorazové overovacie kódy zaslané do Mailu automaticky vyplnia v Safari, takže nie je potrebné prepínať medzi aplikáciami.

Správy. Posielanie správ je teraz vďaka filtrom vyhľadávania a možnosti odpovedať na správy prejdením ešte lepšie. K dispozícii sú aj nové živé samolepky, ktoré sa synchronizujú naprieč všetkými zariadeniami so systémom macOS, iOS alebo iPadOS.

Pripomienky. Nakupovanie nikdy nebolo jednoduchšie. Inteligentné nákupné zoznamy automaticky zaraďujú položky do kategórií a nové stĺpcové zobrazenie usporiada jednotlivé kategórie do stĺpcov.

Klávesnica. Zbrusu nová auto korektúra prináša presnejšie opravy a jednoduchšie ovládanie. Vylepšenia sa dočkalo aj automatické dokončovanie viet a diktovanie, ktoré novo využíva vylepšené rozpoznávanie reči a umožňuje plynule prechádzať medzi diktovaním a písaním.

Zdieľanie obrazovky. Nový režim vysokej kvality v aplikácii Zdieľanie obrazovky v kombinácii s vysokorýchlostným pripojením zaručuje plynulý vzdialený prístup a umožňuje tak dokončiť rozdelenú prácu aj na diaľku.


Pozrieť sa na ponuku Macov


Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.