Opatrnosti nikdy nie je nazvyš – Ako použiť SOS na zariadeniach Apple

„Dúfaj v najlepšie, no priprav sa na najhoršie.“ Vždy je lepšie byť pripravený na zlú situáciu, ktorá nikdy nenastane. Prednedávnom sme vám predstavili funkciu SOS na zariadeniach Applu, teraz je čas ukázať si, ako uskutočniť tiesňový hovor.

V predchádzajúcom článku sme sa dôkladne pozreli na to, ako vyplniť Zdravotné ID, tiesňové kontakty a ako si prispôsobiť nastavenia pre tiesňový hovor a zvuk odpočítavania.

Ako používať SOS na iPhone

Ak patríte k hrdým majiteľom iPhonu alebo Apple Watch, už sa vám možno niekedy stalo, že ste omylom aktivovali odpočítavanie SOS. V predchádzajúcom článku sme písali o nastaveniach, ktoré majú takýmto chybám zabrániť. Zároveň vám veľmi odporúčame vyskúšať si aspoň raz  aktivovať tiesňový hovor – a samozrejme ho do troch sekúnd zrušiť. Pomôže vám to oboznámiť sa s celým postupom a v prípade potreby budete môcť SOS použiť bez googlenia, ako na to. 

Funkcia SOS sa trochu líši na novších iPhonoch (Phone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max a iPhone XR) a na starších modeloch (do iPhonu 7). Pokiaľ ide o Apple Watch, rozdiel je medzi modelmi s WiFi a s mobilným pripojením. Ako uskutočniť tiesňový hovor na iPhone 8 a novšom Vo východiskovom nastavení novších iPhonov aktivujete SOS tak, že stlačíte bočné tlačidlo spolu s jedným z tlačidiel pre ovládanie hlasitosti. Môžete si to však zmeniť aj na jedno-dotykové vytáčanie. Viac-dotykové nastavenie (prednastavené)

  1. Podržte bočné tlačidlo a jedno z tlačidiel hlasitosti.
  2. Naďalej držte obe tlačidlá stlačené, kým sa nezobrazí posuvník SOS a nespustí sa odpočítavanie. 
  3. Potiahnutím posuvníka SOS zavoláte na tiesňovú linku okamžite.

Jedným dotykomAk chcete v prípade núdze použiť na privolanie záchrannej služby len jedno tlačidlo, môžete si svoj iPhone nastaviť tak, aby to umožnil.

  1. Otvorte Nastavenia na iPhone 8 alebo novšom.
  2. Klepnite na SOS. 
  3. Zapnite možnosť Zavolať bočným tlačidlom. Keď je prepínač zelený, funkcia je zapnutá.

Pri zapnutí tohto nastavenia budete môcť uskutočniť tiesňový hovor piatimi rýchlymi stlačeniami bočného tlačidla, ako ste zvyknutí zo starších iPhonov. Stlačenie a podržanie bočného tlačidla s tlačidlom hlasitosti bude pri zapnutí tohto nastavenia fungovať aj naďalej. Váš iPhone začne odpočítavanie a potom privolá záchranné služby. Ako vytočiť SOS na iPhone 7 a staršom

  1. Päťkrát po sebe rýchlo stlačte bočné tlačidlo. Zobrazí sa posuvník SOS.
  2. Potiahnite prstom a zavolajte tiesňovú linku okamžite alebo počkajte tri sekundy na ukončenie odpočítavania.

Váš iPhone potom automaticky zavolá záchranné služby a vašim tiesňovým kontaktom odošle textovú správu s vašou aktuálnou polohou, ak máte túto možnosť zapnutú.

Ako ukončiť tiesňový hovor

Ak odpočítavanie spustíte omylom, môžete ho zrušiť. Na iPhone 8 alebo novšom pustite bočné tlačidlo a tlačidlo hlasitosti. Na iPhone 7 alebo staršom stlačte tlačidlo Zastaviť a potom klepnite na položku Zastaviť vytáčanie. Ak omylom zavoláte na tiesňovú linku, hovor môžete zrušiť. Klepnite na ikonu Stop a potom potvrďte, že chcete vytáčanie zastaviť. Ak máte v aplikácii Zdravie vyplnené tiesňové kontakty, zobrazí sa otázka, či chcete zrušiť odoslanie upozornenia týmto kontaktom.

Ako použiť SOS na Apple Watch

Ak máte hodinky Apple Watch, môžete uskutočniť tiesňový hovor pomocou WiFi alebo mobilného pripojenia. V praxi to znamená, že ak chcete použiť SOS na hodinkách s WiFi pripojením, váš spárovaný iPhone musí byť v blízkosti hodiniek. Ak tomu tak nie je, musia byť hodinky v blízkosti známej wifi siete a musíte mať nastavené volanie cez wifi. Na hodinkách s mobilným pripojením môžete volať prostredníctvom neho. Postupujte takto:

  1. Stlačte a podržte bočné tlačidlo na hodinkách, kým sa nezobrazí posuvník SOS.
  2. Stále držte bočné tlačidlo stlačené. Počkajte, kým nezačne odpočítavanie a nezaznie zvukový signál. Môžete tiež potiahnuť posuvník SOS.
  3. Keď sa odpočítavanie skončí, hodinky budú automaticky volať tiesňové služby.

Po ukončení volania hodinky Apple Watch odošlú vašim tiesňovým kontaktom textovú správu s vašou aktuálnou polohou. Samozrejme, túto možnosť môžete aj zrušiť. Ak sú lokalizačné služby vypnuté, dočasne sa zapnú.  

Ukončenie hovoru

Ak ste odpočítavanie spustili omylom, pustite bočné tlačidlo. Ak ste tiesňový hovor aktivovali omylom, zatlačte na displej a potom klepnite na možnosť Ukončiť hovor. To je všetko. Úprimne dúfame, že funkciu SOS nebudete musieť nikdy použiť. Máte nejaké špeciálne tipy alebo triky pre tiesňové situácie?  

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.