Opatrnosti nikdy nie je nazvyš – Nastavte si SOS na svojich zariadeniach Apple

Najlepší liek je prevencia – táto ľudová múdrosť platí aj pre tiesňové situácie. Nikto nerád myslí na to najhoršie. Napriek tomu vám odporúčame venovať 10 minút nastaveniu svojho iPhonu a Apple Watch, aby ste boli pripravení na prípadné núdzové situácie. Samozrejme, dúfame, že tiesňové volanie nikdy nebudete musieť využiť. 

Ako nastaviť svoj iPhone a Apple Watch, aby boli pripravené pre prípad úrazu alebo inej tiesňovej situácie? Je to veľmi jednoduché: Stačí pridať tiesňové kontakty a vyplniť svoje Zdravotné ID (najmä ak máte alergie alebo zdravotné problémy). To sú dva najdôležitejšie kroky na zvýšenie väčšej bezpečnosti. Potom si pre istotu môžete ešte prispôsobiť nastavenia funkcie SOS, aby ste tiesňové volanie neuskutočnili omylom. V tomto článku sa budeme venovať iPhonu a Apple Watch, zariadeniam, ktoré máte väčšinu času so sebou.

Na čo slúži funkcia SOS?

Funkcia SOS ponúka rýchly spôsob, ako vytočiť číslo tiesňovej linky platné v oblasti, kde sa práve nachádzate. Je to skvelé riešenie pri cestovaní, pretože si nemusíte dopredu vyhľadávať miestne čísla pre núdzové volanie. Navyše môže vaše zariadenie odoslať prednastaveným tiesňovým kontaktom správu, že ste uskutočnili tiesňové volanie. Tieto funkcie sú súčasťou iOS od verzie 11 a watchOS od 4. verzie. Je to ďalší dobrý dôvod pravidelne aktualizovať svoje zariadenia na najnovší operačný systém.

Okrem toho pridal Apple od iOS 11.3 a watchOS 4.3 podporu pre vyspelú mobilnú lokalizáciu (AML), ktorá automaticky odošle vašu polohu záchranným službám. (Funkcia AML je teraz podporovaná v Spojených štátoch, Estónsku, na Islande, v Írsku, Litve a Veľkej Británii).

Po aktivovaní SOS sa na vašom iPhone a Apple Watch zobrazí vaše aktuálne Zdravotné ID s dôležitými zdravotnými informáciami ako výška, váha, vek, krvná skupina, zdravotný stav a alergie.

Ako pridať tiesňové kontakty do iPhonu alebo Apple Watch

Pridať môžete až tri tiesňové kontakty, aby vaša rodina alebo priatelia boli automaticky informovaní, ak urobíte tiesňové volanie. Núdzové kontakty si ľahko nastavíte v aplikácii Zdravie. Vybrané kontakty dostanú SMS správu po ukončení tiesňového hovoru a budú priebežne informovaní o vašej aktuálnej polohe.

Je to naozaj jednoduché.

  1. Otvorte aplikáciu Zdravie na svojom iPhone.
  2. Klepnite na kartu Zdravotné ID.
  3. Klepnite na Upraviť v pravom hornom rohu.
  4. Prejdite dole na Tiesňové kontakty a klepnite na + pridať tiesňový kontakt.
  5. Vyberte príslušný kontakt z vášho zoznamu.
  6. Vyberte vzťah.

Opakujte, až kým nepridáte všetky tiesňové kontakty.

Ako vyplniť Zdravotné ID

Svoje zdravotné informácie už nemusíte nosiť na plastovej kartičke v peňaženke. iPhone vám umožňuje pohodlne informovať zdravotný personál o dôležitých zdravotných údajoch. Zadanie údajov vám zaberie len 3 minúty, ale môže vám doslova zachrániť život. Postupujte takto:

  1. Otvorte aplikáciu Zdravie a klepnite na položku Zdravotné ID.
  2. Klepnite na Upraviť. 
  3. Aby bolo Zdravotné ID prístupné aj zo zamknutej obrazovky, zapnite prepínač Zobraziť pri zamknutí.
  4. Zadajte všetky dôležité zdravotné informácie ako dátum narodenia, výšku, váhu, krvnú skupinu, alergie, zdravotné problémy, lieky a darcovstvo orgánov.
  5. Keď ste hotoví, klepnite na Hotovo.

Ako prispôsobiť funkciu SOS na iPhone

V každom vlaku a stanici metra je núdzové tlačidlo, ktoré veľmi dobre ilustruje ambivalenciu každej funkcie SOS. Tlačidlo chráni sklo, takže musíte prekonať prekážku, aby ste ho použili – nemožno ho stlačiť náhodou. Sklo sa dá v prípade potreby ľahko rozbiť. Táto dilema medzi komfortom a ochranou proti náhodnému použitiu sa odráža aj v nastaveniach funkcie SOS. 

iOS ponúka veľmi šikovný spôsob, ako zavolať tiesňovú linku bez toho, aby ste vzbudili pozornosť (pre prípad únosu alebo podobných situácií). Táto možnosť sa nazýva Automatický hovor a aktivujete ju 5-násobným stlačením bočného tlačidla alebo stlačením a podržaním bočného tlačidla a jedného z tlačidiel hlasitosti.

Ukázalo sa však, že niektorí ľudia nervózne stláčajú tlačidlá bez toho, aby si to vôbec uvedomili. Preto experti v Cupertine pridali k automatickému volaniu ešte zvuk odpočítavania. Ak aktivujete tiesňové volanie, začujete tento zvuk a budete mať tri sekundy na to, aby ste hovor zrušili.

A tu prichádza tá dilema. Môžete si vybrať automatické volanie a ľahko privolať tiesňové služby, a tak dať prednosť bezpečnosti pred pohodlím. Povolenie zvuku odpočítavania vás pripraví o výhodu utajenia hovoru, ale na druhej strane vám zabráni vytočiť tiesňové volanie omylom.

Je na vás, či sa rozhodnete pre pohodlie alebo bezpečnosť.

Ako vypnúť automatický hovor

  1. Otvorte Nastavenia vo svojom iPhone.
  2. Klepnite na SOS.
  3. Vypnite prepínač Automatický hovor.

Ako vypnúť zvuk odpočítavaniaTúto možnosť vidíte len vtedy, keď je možnosť Automatického hovoru zapnutá.

  1. Otvorte Nastavenia vo svojom iPhone.
  2. Klepnite na SOS. 
  3. Klepnite na prepínač Zvuk odpočítavania.
  4. Ak je prepínač šedý, je funkcia vypnutá.

Ako si prispôsobiť SOS na Apple Watch

Hodinky Apple Watch sú predĺžením iPhonu, preto do nich nemusíte zadávať svoje tiesňové kontakty a zdravotné informácie zvlášť – budú zdieľané z aplikácie Zdravie na vašom iPhone. Pozrite sa však na nastavenia toho, ako aktivovať tiesňové volanie z hodiniek Apple Watch.

Vo východzom nastavení sa SOS aktivuje stlačením a podržaním bočného tlačidla a následným potiahnutím prstom vpravo po prepínači SOS. Ak chcete túto funkciu aktivovať jednoduchšie, môžete povoliť nastavenie, ktoré vám umožní aktivovať SOS len podržaním bočného tlačidla.

  1. Otvorte aplikáciu Watch na iPhone.
  2. Prejdite dole na položku SOS (v iOS 12 a novšom systéme, v starších verziách musíte ísť najprv na položku Všeobecné).
  3. V sekcii Automatické vytáčanie zapnite prepínač Podržanie bočného tlačidla.

Ak túto možnosť povolíte, aj naďalej budete môcť stlačiť a podržať bočné tlačidlo a tak zobraziť možnosti Vypnúť, Zdravotné ID a SOS. Ak budete držať bočné tlačidlo ešte dlhšie, zapnete SOS režim.

V ďalšom článku vám ukážeme, ako uskutočniť tiesňové volanie z vášho iPhonu a Apple Watch.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.