Otestovali sme nový 16-palcový MacBook Pro – Skvelý výkonný stroj je späť!

S napätím sme očakávali ohlásenie nového MacBooku Pro, o ktorom kolovalo množstvo rozporuplných zákulisných informácií, čo naše očakávania ešte zvýšilo. Podarilo sa mu naplniť ich? Samozrejme!

Bez veľkého rozruchu alebo špeciálnej udalosti predstavil Apple najnovšieho člena ponuky Macov tichou aktualizáciou v internetovom obchode. Nie je prekvapujúce, pretože aj v lete sme zažili tichý update, vtedy však išlo len o posun vpred v špecifikáciách. Predstavenie nového 16-palcového MacBooku Pro však nie je len o väčšej veľkosti, Apple ho redizajnoval a nový počítač nápadne pripomína staršie modely, avšak skvelým novým spôsobom.

Zmena rozmerov

Prvé správy o 16-palcovom zariadení boli pomerne strašidelné. Najmä preto, že pridanie ďalšej možnosti do ponuky často znamená aj odvážnejšiu cenovku. Našťastie sa nebolo čoho obávať.

Nový 16-palcový model je nasledovníkom 15-palcových modelov, ktoré boli v skutočnosti 15,4-palcové. Takže sa veľa nezmenilo. Áno, natívne rozlíšenie displeja vzrástlo z 2880 x 1800 pixlov na 3072 x 1920 pixlov a rozmer pixela sa tiež zmenil z 220 ppi na 226 ppi. Svietivosť je stále 500 nitov, takže možno povedať, že displej má rovnaké kvality ako predtým.

Užívatelia, ktorí by chceli mať pre MacBook Pro lepší a svietivejší displej, si môžu nový počítač pripojiť k novému monitoru XDR Pro Display. Nový displej bude nabíjať až 96 W, čo je presne to, čo nový MacBook Pro potrebuje. Je to náhoda alebo zázrak? To presne nevieme, ale…

Nový 16-palcový displej MacBooku Pro našťastie nevyžadoval väčšie telo. Apple ho mohol vložiť do stroja rovnakých rozmerov ako 15-palcové modely zmenšujúc rámček tak, aby sa nový panel zmestil. Pokiaľ však ide o hrúbku celého zariadenia, urobil Apple krok späť: hrúbka nového MacBooku Pro je rovnaká ako hrúbka modelov z roku 2015. Zariadenia z roku 2016 boli navrhnuté tak, aby boli tenšie, ale ako všetci vieme, chudnutie má vždy svoju cenu.

Stenčenie zariadenia malo za následok to, že sa ťažšie chladilo, takže prehrievanie sa stávalo pre fanúšikov Applu dôverne známym problémom. Pridaním na zadnej časti tela počítača sa problém jednoducho vyriešil. To nepochybne dokážu aj naše budúce benchmarkové testy.

Klávesnica Magical Keyboard

Dalo by sa povedať, že opakované problémy s klávesnicou s motýlikovým mechanizmom boli ešte horšie než prehrievanie. Apple nakoniec upustil od pokusov vylepšiť túto technológiu a vrátil sa ku koreňom.

Na prvý pohľad nie je na novej klávesnici Magic Keyboard nič magické. Je to proste skvelá klávesnica s jemnejším zvukom, menšími klávesmi a lepšími rozmermi. Okrem nožničkového mechanizmu sa užívatelia tešili na kláves ESC, ktorý už nie je súčasťou Touch Baru, a menšie klávesy šípok. A to sme aj dostali. Presne tak, ako to bolo predtým.

Touch Bar zostal inak rovnaký. Niektorí ho taký milujú, iní nenávidia, ďalší mu zase jednoducho nevenujú pozornosť. Počas testovania sme sa ním príliš nezaoberali. Pre niektoré nastavenia je lepšie mať posúvač na jemnejšie doladenie, ale celkovému komfortu veľa nepridáva.

Zvuk na maximum

Šesť nových reproduktorov si v novom MacBooku Pro naozaj dobre odvádza svoju prácu. Pokiaľ ide o audio zariadenia, existujú fyzické obmedzenia výkonu, ktorý môže reproduktor dosiahnuť. Aj keď stále nie je dostatok miesta pre slušný subwoofer, basy znejú ešte lepšie než na predchádzajúcich modeloch.

Zabudovaný mikrofón sa výrazne zlepšil. Pre užívateľov, ktorí chcú napríklad nahrávať podcasty, je mikrofón nového MacBooku Pro skvelým riešením. Konferenčné hovory s viacerými členmi používajúcimi to isté zariadenie nie sú pre nový mikrofón žiadnou výzvou.

Tuning nie je potrebný

Jediným problémom predchádzajúcich MacBookov Pro bolo, že základný model nebol na svoju cenovku dostatočne výkonný. Často bolo povedané, že ak potrebujete väčšiu výpočtovú kapacitu, napríklad pri strihaní videa, mali by ste si priplatiť za lepšiu grafickú kartu.

Aj tentokrát si môžete vybrať vlastnú konfiguráciu, ale urobte tak len v prípade, že je to naozaj nevyhnutné. Nové modely s grafikou AMD Radeon Pro 5300M a 5500M sú totiž dostatočne výkonné na všetky úkony, ktoré obvykle na MacBooku Pro vykonávate. Mali sme možnosť otestovať silnejšiu konfiguráciu a boli sme nadmieru spokojní.

Úložisko sa zväčšilo z 512 GB na 1 TB, čo síce nie je dosť na uchovávanie všetkých 4K raw záberov, dokonale to však stačí na prácu s nimi a určite nebude musieť v dohľadnej dobe úložisko rozširovať.

Otestovali sme 8-jadrovú verziu 9.generácie procesorov Intel Core, iní však boli veľmi spokojní aj s 6-jadrovým procesorom i7.

Naozaj stojí za to?

Podľa nášho názoru nás Apple po všetkých tých Pro novinkách tento rok síce úplne neohromil, ale týmto kúskom trafil do čierneho. Vypočul všetky priania profesionálnych užívateľov a nový model prispôsobil ich požiadavkam a vkusu.

Taktiež zlomil zvyk posledných rokov predstavovať čoraz drahšie zariadenia. Nový 16-palcový MacBook Pro má tú istú cenu ako jeho 15-palcový predchodca.

Myslíme si teda, že pre tých, ktorí pracujú na 15-palcovom MacBooku Pro z roku 2013 alebo 2015, by nový 16-palcový model mohol byť tou správnou voľbou na najbližších 4–5 rokov. A tí, ktorí používajú 13-palcový MacBook Pro, si môžu ešte chvíľu počkať na novú verziu.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.