Podrobný sprievodca rodičovskou ochranou v iOS

Byť rodičom v digitálnej dobe nie je vôbec jednoduché. Namiesto obáv z nebezpečenstiev číhajúcich na vaše dieťa v hlbinách internetu, zvoľte radšej aktívny prístup a chráňte svoje dieťa pomocou natívnych nástrojov rodičovskej ochrany.

Ako každý rodič, aj vy si pravdepodobne robíte starosti o tom, ako vaše deti využívajú technológie. A nie bezdôvodne. Môžete ich naučiť základné princípy bezpečnej navigácie internetu, pravidlá chovania na sociálnych sieťach, ako si chrániť svoje súkromie a nevystavovať sa nebezpečenstvu, ale je nemožné, aby ste ich sami ochránili pred každým internetovým podvodom a nevhodným obsahom, ktorý je len pár klikov vzdialený. Preto potrebujete nástroje rodičovskej ochrany.

Tieto nástroje, špeciálne vyvinuté tak, aby vďaka nim bolo zariadenie vášho dieťaťa bezpečné a primerané veku, vám budú skvelou podporou vo vašej rodičovskej roli. Pokiaľ ste ich nikdy nepoužívali, máte čo doháňať. V našej sérii článkov sa budeme podrobne venovať tomu, aké prostriedky rodičovskej ochrany sú v iOS a macOS k dispozícii, ako fungujú a ako ich používať tak, aby ste vytvorili bezpečné a vhodné prostredie pre vaše dieťa.

Čo je rodičovská ochrana?

Rodičovskou ochranou sú v podstate nástroje, ktoré obmedzujú to, čo dieťa môže s elektronickým zariadením robiť. Je viacero spôsobov, ako to docieliť. Možno chcete obmedziť denný čas pred obrazovkou alebo zamedziť tomu, aby dieťa používalo aplikácie po určitej hodine. Možno budete chcieť obmedziť obsah na základe veku, zablokovať určité webové stránky, skryť explicitný jazyk alebo blokovať videá a hry. S rodičovskou ochranou môžete tiež limitovať používanie služieb iTunes, Apple Music a App Store a zabrániť zmenám nastavení účtu a súkromia alebo hlasitosti a využitia dát.

Nech už vyznávate akýkoľvek výchovný prístup, rodičovská ochrana je tu preto, aby vám pomohla v úsilí vytvoriť pre deti bezpečné, produktívne a zábavné internetové prostredie. Nástroje ochrany fungujú najlepšie, keď sa používajú otvorene a v dialógu s deťmi. Je dobré im vysvetliť, prečo ich používate a že vaším cieľom je, aby sa deti naučili správať v online prostredí bezpečne a zodpovedne a neskôr sami regulovať používanie svojich zariadení.

Čas pred obrazovkou

V predchádzajúcich verziách iOS bola rodičovská ochrana prítomná vo forme obmedzení, s funkciou Čas pred obrazovkou však Apple predstavil v rámci iOS 12 oveľa robustnejšiu sadu nástrojov rodičovskej ochrany. Čas pred obrazovkou je v podstate diagnostickým nástrojom, vďaka ktorému môžete sledovať koľko času skutočne venujete prehliadaniu Facebooku či Instagramu alebo četovaniu na WhatsApp. Aj keď jeho hlavnou úlohou je ukázať, koľko ste používali svoje zariadenie – podľa kategórií, aplikácií alebo webových stránok – Čas pred obrazovkou tiež obsahuje detailne nastavenia, ktoré zabránia vašim deťom dostať sa k niečomu, čo by nemali vidieť. Sú tu rôzne úrovne kontroly, takže môžete väčšinou používať nie jednu ale viacero naraz a nájsť tak najvhodnejší spôsob rodičovskej ochrany pre vašu rodinu.

V zásade existujú dva spôsoby, ako používať Čas pred obrazovkou: môžete ho nastaviť na zariadení dieťaťa a nastavenia chrániť heslom alebo, pokiaľ máte nastavené a zapnuté rodinné zdieľanie, obmedzenia môžete spravovať zo svojho iPhonu. S rodinným zdieľaním môžete nastaviť pravidlá Času pred obrazovkou pre každého člena rodiny zvlášť a uistiť sa, že všetci majú nastavenia zodpovedajúce ich veku a potrebám. Pokiaľ vaše deti nemajú ešte svoj iPhone alebo iPad, môžete použiť Čas pred obrazovkou na spravovanie toho, ako používajú vaše zariadenia.

Ako nastaviť Čas pred obrazovkou priamo na zariadení

Aj keď je rodinné zdieľanie skvelým riešením, nie je pre každého. Aby sa dalo používať pre celú rodinu, treba vytvoriť Apple ID pre všetkých rodinných príslušníkov. Ak sú vaše deti ešte malé, možno im ešte nebudete chcieť vytvoriť vlastné Apple ID a radšej nastavíte Čas pred obrazovkou priamo na zariadení, ktoré používajú. Pomocou Času pred obrazovkou môžete kontrolovať takmer všetky aspekty toho, ako vaše dieťa používa iPhone či iPad. Tu sú hlavné kategórie, ktoré môžete nastaviť:

Odpočinok – umožňuje vám nastaviť dobu, počas ktorej zariadenie možno používať len na volanie. Je to skvelý spôsob, ako zaistiť, že vaše dieťa nebude telefón či iPad používať večer v posteli alebo v noci. Nevýhodou je, že nemôžete nastaviť viac než jeden interval odpočinku na deň.

Limity pre apky – tu môžete nastaviť časové limity pre jednotlivé aplikácie, keď napríklad chcete obmedziť čas, ktorý dieťa trávi hraním hry alebo používaním Instagramu.

Vždy povolené – zoznam aplikácií, ktoré možno používať kedykoľvek, aj v dobe odpočinku.

Obsah a súkromie – tu môžete jemne doladiť obmedzenia prístupu k určitým typom obsahu, prispôsobiť nastavenia súkromia a povoliť alebo zakázať zmeny kódu, účtu, mobilných dát, obmedzenia hlasitosti a ďalších parametrov.

Predtým, než sa ponoríme do jednotlivých možností a spôsobov, ako ich čo najlepšie využiť, pozrime sa, ako nastaviť kód na ochranu nastavení Času pred obrazovkou. Stačí nasledovať tieto kroky:

  1. Otvorte Nastavenia.
  2. V menu vyberte Čas pred obrazovkou.
  3. Klepnite na Zapnúť Čas pred obrazovkou.
  4. Vyberte Pokračovať.
  5. Vyberte, či ide o váš iPhone alebo iPhone dieťaťa.
    1. Ak nastavujete Čas pred obrazovkou na vlastnom zariadení a zvolili ste možnosť „Je to môj iPhone“, prejdite dole a zvoľte Použiť kód pre Čas pred obrazovkou.
    2. Ak nastavujete ochranu na zariadení dieťaťa a vybrali ste možnosť „Je to iPhone dieťaťa“, preskočte ponúkané nastavenia klepnutím na „Neskôr“ a klepnite na „Pokračovať“ v paneli Obsah a súkromie.
  6. Keď sa zobrazí panel kódu, zadajte štvormiestny kód.
  7. Kód zadajte znovu pre potvrdenie.

Teraz sú nastavenia Času pred obrazovkou chránené heslom a vy sa môžete pustiť do doladenia možností rodičovskej ochrany podľa potrieb vášho dieťaťa alebo detí. Podrobného sprievodcu všetkými možnosťami nájdete v našich ďalších článkoch, takže zostaňte na príjme!

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.