Posielajte snímky obrazovky rýchlejšie ako kedykoľvek predtým

Vytváranie snímok obrazovky je také staré ako digitálne gramotné ľudstvo samo. Poznáte všetky triky, ako zachytiť obsah obrazovky a ako ho jednoducho zdieľať?

Prvé snímky obrazovky vznikli pred dávnymi vekmi, v dobe operačných systémov, v ktorých sa príkazy ešte zadávali do príkazového riadka (ako MS-DOS). Dnes sme však už niekde inde. 

Všetky zariadenia Apple, či už s operačným systémom macOS, alebo iOS, umožnujú vytvoriť snímku obrazovky. Nedávno sa táto možnosť ešte rozšírila. Najväčším skokom vpred bolo predstavenie systému iOS 11 pred dvoma rokmi, v roku 2017. Predchádzajúci spôsob, kedy sme museli stlačiť kombináciu tlačidiel a potom vyhľadať snímku vo Fotkách, nahradilo lepšie a všestrannejšie riešenie.

Teraz keď robíte snímku obrazovky na iPhone alebo iPade s iOS 11 alebo novším operačným systémom, v ľavom dolnom rohu sa okamžite zobrazí náhľad, a tak môžete snímku hneď upraviť, uložiť alebo vymazať. A tiež zdieľať. 

Pokiaľ na snímke nepotrebujete urobiť žiadne zmeny, len ju chcete hneď odoslať, môžete preskočiť celý proces úpravy a ukladania alebo vymazávania. Ukážme si, ako na to:

  • Urobte snímku obrazovky spôsobom, aký zodpovedá vášmu zariadeniu. Na iPhone 8 a starších modeloch alebo iPadoch stlačte a podržte bočné tlačidlo a vzápätí stlačte tlačidlo Domov. Na iPhone X a novších modeloch alebo na 11-palcovom iPade a novom 12,9-palcovom iPade stlačte a podržte bočné tlačidlo a vzápätí stlačte tlačidlo na zvýšenie hlasitosti na ľavej strane.
  • Počkajte, kým sa v ľavom dolnom rohu zobrazí miniatúra snímky obrazovky. Podržte na  nej prst ako pri použití 3D Touch alebo Haptic Touch.

  • Musíme ešte dodať, že táto možnosť funguje aj zo zamknutej obrazovky, zariadenie však treba odomknúť. S Face ID to nie je žiadny problém. Nemusíte tomu venovať žiadnu pozornosť, pretože zväčša aj tak držíte svoj telefón rovno pred sebou. V prípade starších zariadení musíte zadať kód alebo použiť Touch ID.
  • Namiesto obvyklého panelu úprav sa teraz zobrazia možnosti zdieľania snímky, takže ju môžete hneď poslať cez AirDrop alebo inú vybranú službu ako iMessage. 
  • Okrem poslania môžete snímku tiež uložiť do Súborov, kopírovať, tlačiť atď.
  • Po odoslaní sa panel automaticky zavrie a vy môžete snímku ďalej upravovať, uložiť alebo zrušiť.

Vďaka možnostiam iOS bolo vytváranie snímok obrazovky vždy veľmi jednoduché, teraz je  však tento proces ešte rýchlejší a jednoduchšie je aj okamžité zdieľanie.