Poznáš tieto skryté funkce iOS?

Využi potenciál iPhonu a iPadu naplno. Ovládaj tieto zariadenia ako profík. Operačný systém iOS ponúka množstvo skrytých funkcií, ktoré nemusia byť viditeľné na prvý pohľad. V článku sa dozvieš, ako najlepšie využiť tieto tajné triky.

Vypni hudbu automaticky

Zaspávaš za počúvania hudby či podcastov v AirPods a nechceš zbytočne vybíjať baterku? Poslucháči podcastov vedia, že v aplikácii Podcasty môžu nastaviť časovač. Táto možnosť však chýba predvolenému hudobnému prehrávaču. Napriek tomu ho však malým trikom môžeš prekabátiť a skladby sa po určitej dobe automaticky vypnú.

Prejdi do aplikácie Hodiny a vyhľadaj časť Minútka, ktorá funguje primárne ako časovač. Možno ju však upraviť. Nastav odpočet času, po ktorého skončení sa iPhone vypne. V spodnej časti, pod výberom času, rozklikni Po skončení a zvoľ Zastaviť prehrávanie. Po ubehnutí času telefón zastaví akýkoľvek prehrávaný obsah.


Skryť fotky

Akonáhle vytvoríš snímku, uloží sa do aplikácie Fotky, v ktorej nájdeš všetky albumy. Čo ak si chceš niektoré fotky nechať iba pre seba? Telefón ich môže ľahko ukryť. Vyber si, akým spôsobom to urobíš. Môžeš vybrať konkrétnu fotografiu, kliknúť na tlačidlo Zdieľať a nižšie uvidíš možnosť Skryť. Všetky skryté fotky potom nájdeš v špeciálnej zložke. Stačí zascrollovať na spod aplikácie Fotky. Keď si potom budeš chcieť skryté fotky prezrieť, odomkneš ho pomocou Touch ID alebo Face ID, takže sa ti tam nikto cudzí nedostane ani omylom.

Ak potrebuješ fotky ukryť ešte lepšie, prejdi do Nastavenia, zvoľ Fotky a tu deaktivuj možnosť Album skryté. Zložka Skryté zmizne úplne, ale fotky do nej môžeš pokojne ďalej ukladať, len nebude viditeľná. Ak si budeš chcieť zobraziť jej obsah, aktivuj možnosť Album skryté.

Pomoc s vyhľadaním vypnutého telefónu

Stratený iPhone nájdeš ľahko, pretože je automaticky pripojený do šifrovanej siete Find My, kde zdieľa polohu. V prípade straty vyšle signál a ty sa k nemu ľahko dostaneš pomocou mapy. V minulosti však nastal problém, ak sa telefón vybil a nemal z čoho brať energiu na vyslanie signálu.

Tento problém vyriešil iOS 15 a novšie verzie. Ako? Využíva drobnú energetickú rezervu, ktorá v telefóne zostane aj po vypnutí z nedostatku batérie. Funguje podobne ako lokátor AirTagvyužívajúce úsporné Bluetooth LE na vyslanie informáciám o polohe. Funkcia je aktívna automaticky.

Vrstvenie widgetov ušetrí miesto

Lámeš si hlavu s tým, ako dostať na plochu čo najviac okien a widgetov? Máme pre teba užitočný tip, ktorý ti ušetrí miesto. Widgety už nemusia zaberať miesto ostatným ikonám.

Zlúč ich do jedného okna a prepínaj medzi nimi. Vytipuj si widgety, ktoré chceš zlúčiť. Na jeden z nich klikni prstom a pridrž, kým sa neoznačí. Potom s ním prejdite na ďalší widget a tým dôjde k prepojeniu. Môžeš na seba vrstviť až 10 widgetov, medzi ktorými ľahko prepneš prejdením prsta po obrazovke.


Uprav si zamknutú obrazovku

Uzamknutá obrazovka nemusí byť len prázdny priestor s hodinami. Uprav ho podľa svojich potrieb. Táto novinka je k dispozícii na aktuálne najnovšom iOS 16. Podrž prst na zamknutej obrazovke pokiaľ sa nezobrazí tlačidlo Prispôsobiť, následne klikni na symbol + a vyber si tapetu podľa svojich predstáv.

Podobne nastavíš aj widgety na zamknutej obrazovke. Opäť pridrž prst až kým sa neobjaví Prispôsobiť. Pod hodinami vyskočí tlačidlo Pridať widgety. Klikni na ne a vol medzi dostupnými možnosťami. Chceš mať informácie o počasí, stave batérie alebo notifikáciách? Je na tebe, čo zvolíš.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.